Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 09:08

Εξορμούσαν απο Αθήνα στην Πελοπόννησο: Σπείρα ρήμαζε περίπτερα

Γράφτηκε από την

Με νοικιασμένο αυτοκίνητο έρχονταν μέσα στη νύχτα από την Αθήνα στη Χώρα, την Κυπαρισσία, το Ξυλόκαστρο, τη Ζαχάρω και την Κόρινθο, κατέστρεφαν τους συναγερμούς από περίπτερα κι έκλεβαν  τσιγάρα και καπνικά προϊόντα που η αξία τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 49.000 ευρώ.

Πρόκειται για 4μελή σπείρα που αποτελείται από έναν 28χρονο Ελληνα και τρεις Αλβανούς - εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος, 15χρονος, και οι άλλοι δύο 25 και 27 χρόνων.

Ο Ελληνας και ο 25χρονος Αλβανός συνελήφθησαν το Σάββατο σε αγροτική περιοχή της Τερψιθέας από αστυνομικούς του Τμήματος Τριφυλίας. Την προηγούμενη, και συγκεκριμένα στις 4 το πρωί της Παρασκευής, είχαν προσπαθήσει να διαρρήξουν περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, αλλά η υπάλληλος τους άκουσε, βγήκε έξω και είδε το αυτοκίνητο.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι δράστες ξήλωναν το συναγερμό και για να καταστρέψουν την μπαταρία του τον πετούσαν μέσα σε νερό, οπότε δεν χτυπούσε. Με τον τρόπο αυτό είχαν όλο το χρόνο να διαρρήξουν το περίπτερο και να το αδειάσουν απ' ό,τι καπνικά είδη είχε μέσα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι, επειδή ήταν μεγάλη η αξία των προϊόντων που έκλεβαν, πρέπει να υπάρχει κάπου μια αποθήκη όπου τα συγκέντρωναν όλα και στη συνέχεια άλλα μέλη της σπείρας τα προωθούσαν στην αγορά. Αλλιώς θα έπρεπε να τα διοχετεύουν αμέσως· πράγμα δύσκολο, όπως εκτιμούν οι αστυνομικές αρχές, καθώς δεν βρέθηκαν κλοπιμαία.

 

5 ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ 2 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

Συνολικά εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας -σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου και τα Αστυνομικά Τμήματα Τριφυλίας, Γαργαλιάνων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Ζαχάρως- 5 περιπτώσεις κλοπής και 2 απόπειρες, σε περίπτερα στη Μεσσηνία, την Κορινθία και την Ηλεία.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και τους άλλους δύο Αλβανούς (που είναι σεσημασμένοι και καταζητούνται) καθώς τα αποτυπώματά τους βρέθηκαν σε περίπτερα στη Χώρα Μεσσηνίας και το Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Στο νοικιασμένο αυτοκίνητο των συλληφθέντων βρέθηκαν ένας κόφτης και μια σκύλα: εργαλεία με τα οποία φαίνεται ότι έκαναν τις διαρρήξεις. Οι ίδιοι φέρονται να έχουν ξανά απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα τις αρχές. Ηδη οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας και αύριο αναμένεται να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές.

 

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Η σπείρα των τεσσάρων κατηγορείται ότι από τις 22 Μαΐου έως και την περασμένη Παρασκευή, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, διέπραξε τις ακόλουθες κλοπές και απόπειρες, πέρα από αυτήν της Παρασκευής στην Κυπαρισσία:

- Στις 22 προς 23 Μαΐου χτύπησαν περίπτερο στη Ζαχάρω Ηλείας, απ' όπου έκλεψαν τσιγάρα και καπνικά είδη αξίας 7.000 ευρώ και 150 ευρώ σε μετρητά. 

- Στις 23 Μαΐου τα ξημερώματα διέρρηξαν περίπτερο στην Κυπαρισσία και πήραν τσιγάρα και καπνικά προϊόντα αξίας 15.000 ευρώ και 250 ευρώ σε μετρητά.

- Τα ξημερώματα της 2ας Ιουνίου έκαναν παρόμοια απόπειρα διάρρηξης και κλοπής στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

- Στις 25 προς 26 Ιουλίου έκλεψαν από περίπτερο στην Κόρινθο καπνικά είδη αξίας 10.000 ευρώ, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 1 κινητό τηλέφωνο και 580 ευρώ μετρητά.

- Στις 18 του ίδιου μήνα χτύπησαν ξημερώματα ένα περίπτερο στη Χώρα Μεσσηνίας και πήραν τσιγάρα και καπνικά είδη αξίας 8.000 ευρώ και 2.000 ευρώ σε μετρητά.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους στη διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή περισσότερων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση.