Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 09:01

9 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το μήνα στην Πελοπόννησο καταγγέλλονται στην Αστυνομία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
9 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το μήνα στην Πελοπόννησο καταγγέλλονται στην Αστυνομία

 

Ολο και περισσότερες γυναίκες το παίρνουν απόφαση, σπάνε τα ταμπού και δεν διστάζουν να καταγγείλουν στην Αστυνομία ότι οι άντρες τους τις δέρνουν.

Βέβαια πολλές από αυτές τις υποθέσεις δεν καταλήγουν ποτέ στα δικαστήρια, ενώ και αυτές που θα φτάσουν στα ακροατήρια είναι λίγες μπροστά στο τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Οπως λένε στην “Ε” αξιωματικοί της Αστυνομίας, στην πραγματικότητα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι ακόμα περισσότερα, αν και διαπιστώνουν αύξηση των καταγγελιών τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Κι αυτό γιατί και ο νόμος είναι πιο εξειδικευμένος και προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά τους, και εκεί -επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- οφείλεται και μια αξιοσημείωτη αύξηση στις υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια σε σύγκριση με παλαιότερα. 

Αλλά και από τα στατιστικά της Αστυνομίας για το χρόνο που πέρασε, φαίνεται ότι οι καταγγελίες από γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους είναι κατά πολύ αυξημένες συγκριτικά με άλλα αδικήματα. Κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν περίπου 9 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το μήνα στις αστυνομικές υπηρεσίες Πελοποννήσου, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 112 τέτοια περιστατικά μέσα στο 2017. 

ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ

Κοινωνικοί λειτουργοί μιλώντας στην "Ε" επισημαίνουν πως πολλές γυναίκες για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε δικηγόρο, ενώ συνήθως ο πρώτος που απευθύνονται για να καταγγείλουν το σύντροφό τους είναι η Αστυνομία. Στους ίδιους θα πάνε περισσότερο για να ζητήσουν συμβουλές, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια πριν προχωρήσουν σε μια καταγγελία στις αρχές. Πολλές φορές όμως οι γυναίκες δεν τολμούν να το κάνουν, είτε από φόβο είτε γιατί δεν θέλουν να τιμωρηθεί ο σύντροφός τους. Αυτό παρατηρούν συχνά και οι αστυνομικοί, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι καμία γυναίκα δεν θα πάει στο τμήμα και θα καταγγείλει τον άντρα της με τον πρώτο καβγά, κι ας πέσει ξύλο. Συνήθως θα έχει εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής ή θα φοβάται ότι κινδυνεύει η ζωή της ή η ζωή των παιδιών της. Ενας ανασταλτικός παράγοντας σύμφωνα με τους αστυνομικούς που μιλήσαμε είναι και η κοινωνική κατακραυγή, καθώς μέσα από την επαφή τους με τις γυναίκες βλέπουν ότι το σκέφτονται τι διάσταση θα πάρει, πώς θα τις σχολιάσουν και τι θα πει ο περίγυρός τους.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ

Ο νόμος πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πολύ αυστηρός και σωτήριος για πολλές γυναίκες, καθώς στα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία στην πλειοψηφία τους καταδικάζονται. Κι ένας από τους λόγους που κάνει πιο εύκολο για τις γυναίκες το να καταγγείλουν ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι και το ότι ο νόμος προστατεύει τα θύματα βίας μέσω της αυτεπάγγελτης δίωξης, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση το θύμα να απειληθεί εκ νέου από τον δράστη και να ανακαλέσει όσα αρχικά είχε καταγγείλει. Ετσι στα ακροατήρια, όταν εκδικάζονται σχετικές υποθέσεις, παρόλο που παρατηρείται συχνά μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης για να ανασκευάσουν και να πέσει ο σύντροφός τους στα μαλακά, επειδή η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, συνήθως δεν μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή του δράστη. 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σημαντικό είναι, όπως επισημαίνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί, ότι σήμερα η πρόσβαση μιας γυναίκας σε κοινωνικές υπηρεσίες που μπορεί να την συμβουλέψουν και να την στηρίξουν ψυχολογικά, είναι πιο εύκολη. Επίσης υπάρχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας, όπου μια γυναίκα μπορεί να απευθυνθεί και εκεί θα την ενημερώσουν για το τι μπορεί να κάνει, θα την βοηθήσουν ψυχολογικά και θα της δώσουν κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μπορέσει να αντιδράσει και να σπάσει το φαύλο κύκλο της βίας. Αλλά και αξιωματικοί της Αστυνομίας προτρέπουν τις γυναίκες να μην διστάζουν και να το καταγγέλλουν ανοιχτά όταν πέφτουν θύματα βίας, όπως και να επισκέπτονται κοινωνικούς λειτουργούς ή κάποιο ειδικό συμβουλευτικό κέντρο πριν καταλήξουν στην Αστυνομία.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER