Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 09:20

Ρεκόρ στα χρονικά της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας: Ξερίζωσαν πάνω από 4.000 χασισόδεντρα

Γράφτηκε από την
Ρεκόρ στα χρονικά της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας: Ξερίζωσαν πάνω από 4.000 χασισόδεντρα

 

Η καλλιέργεια φυτών χασίς είναι το κυριότερο πρόβλημα στη Μεσσηνία όσον αφορά στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πέρυσι μόνο, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ξερίζωσε 4.001 δέντρα, αριθμό ρεκόρ για την υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, που έχει χαρακτηρίσει το τρέχον έτος, έτος κατά των ναρκωτικών.

Και το Τμήμα Δίωξης ήδη μετρά δύο σημαντικές ποσότητες ηρωίνης στο ενεργητικό του, που κατάσχεσε τον περασμένο μήνα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: μια ποσότητα 258 γραμμαρίων που ετοιμαζόταν να διοχετεύσει στην αγορά ένα ζευγάρι Καλαματιανών και 1,5 κιλό ηρωίνης, στη Νίκαια Αττικής.

Ο διοικητής του Τμήματος αστυνόμος Β’ Τάσος Δεληγιάννης μιλώντας στην “Ε” για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στο νομό επεσήμανε ότι δεν είμαστε σταυροδρόμι εμπορίου, γιατί η Μεσσηνία δεν αποτελεί πέρασμα όπως για παράδειγμα νομοί κοντά στα σύνορα. Λόγω όμως της ιδιαίτερης γεωγραφικής μορφολογίας των εδαφών της Μεσσηνίας -όπως είπε και ο διευθυντής Αστυνομίας του νομού, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας- από πάντα η καλλιέργεια χασίς ήταν κατά κανόνα το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών.

 

42 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ 37 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Πέρυσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εκριζώθηκαν σε 37 υποθέσεις 4.001 φυτά χασίς. Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε συνολικά 42 κατηγορούμενους για τις υποθέσεις αυτές, εκ των οποίων οι 37 συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, μέσα στις φυτείες. Από τους 42 κατηγορούμενους οι 28 ήταν ημεδαποί, οι 11 πολίτες Αλβανίας, 1 Βούλγαρος, 1 Μαροκινός και 1 Γεωργιανός, ενώ από τα κατασχεθέντα φυτά, τα 1.273 κατασχέθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Καλαμάτας και τα 2.728 στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Κυπαρισσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος έχουν ήδη κατασχεθεί 400 δενδρύλλια χασίς, σε εννέα υποθέσεις καλλιέργειας.

 

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Τµήµα Δίωξης Ναρκωτικών δεν δουλεύει αποκλειστικά κατασταλτικά. Κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και δίνει έμφαση στην πρόληψη μέσα στα σχολεία. Συμμετέχει από το 2015 σε ημερίδες και διοργανώνει διαλέξεις σε διάφορες σχολικές μονάδες, έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 17 ομιλίες σε σχολικά συγκροτήματα και ενηµερώσει πάνω από 2.500 χιλιάδες παιδιά. Με ευκαιρία λοιπόν της επαφής του προσωπικού του Τμήματος και του διοικητή του Τ. Δεληγιάννη με μαθητές σε σχολεία, η “Ε” ζήτησε μια εικόνα της παραβατικότητας των ανηλίκων σε ό,τι αφορά παραβάσεις για ναρκωτικά. Κι επειδή εξειδικευμένα στατιστικά στοιχεία για το νόμο δεν υπάρχουν, μας παρέθεσαν τι συμβαίνει πανελλαδικά και μας είπαν ότι εμπειρικά μιλώντας, δεν διαφέρουν από την κατάσταση που επικρατεί και στη Μεσσηνία.

 

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ετσι, λοιπόν, από τα στοιχεία προκύπτει ότι:

• 1 στους 10 έχει δοκιμάσει οποιαδήποτε παράνομη ουσία, και το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι αυξάνεται γεωμετρικά ανάλογα με την ηλικία: μέχρι 14 χρόνων αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 3,6%, από 15-16 χρόνων ανεβαίνει στο 7,5% και από 17-18 χρόνων στο 19,8%.

• Ο αριθμός των αγοριών είναι διπλάσιος σε σχέση με τα κορίτσια.

• Η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία είναι το χασίς (9,5%).

• Στην ηλικία των 18 ετών, 2 στους 10 έφηβους αναφέρουν εμπειρία χρήσης χασίς.

• Λόγοι αποφυγής ουσιών, που επικαλούνται οι ίδιοι: οι περισσότεροι έφηβοι (53,7%) δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο δε θα έπαιρναν ναρκωτικά είναι οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους και ο φόβος της εξάρτησης. Ο αμέσως επόμενος λόγος είναι ότι δεν βρίσκουν ευχαρίστηση ή δεν τους έλκει η ιδέα - και ένα σημαντικό μέρος των εφήβων δηλώνει ότι είναι ενάντια στις αρχές τους.

• Σημαντικό είναι ότι διαπιστώνεται τάση για μείωση της χρήσης την τελευταία 5ετία (από 12,5% στα 9,5%) και επίσης ότι οι έφηβοι που πιστεύουν ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ακίνδυνη ή ελαφρά επικίνδυνη μειώθηκαν σημαντικά.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς και τις συνολικές ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν την περσινή χρονιά και δείχνουν ότι το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Καλαμάτας παρότι ένα περιφερειακό τμήμα σημειώνει σημαντικά ποσοστά στις εξιχνιάσεις υποθέσεων και τις δεσμεύσεις ναρκωτικών ουσιών. Και αυτό παρά την κινδυνολογία από κάποιους ότι η  αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα επηρέαζε την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας και πως το προσωπικό της θα ασχολούνταν με αλλότρια καθήκοντα. Ειδικότερα, πέρυσι κατασχέθηκαν α) 4.001 δενδρύλλια χασίς, β) 159.348,04 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς,

γ) 33 τσιγαριλίκια χασίς, δ) 108,9 γραμμάρια κοκαΐνης, ε) 91,3 γραμμάρια ηρωίνης, στ) 579 φαρμακευτικά δισκία υπαγόμενων στη νομοθεσία των

ναρκωτικών, ζ) 756,40 ml ναρκωτικές ουσίες σε υγρή µορφή.

Πέρυσι, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, απασχολήθηκε σε συνολικά 220 υποθέσεις, συλλαμβάνοντας 271 άτομα - ενώ στις δικογραφίες που σχημάτισε κατηγορήθηκαν πάνω από 410. Πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική συμβολή στις συλλήψεις για μικροποσότητες έχουν και οι επιχειρησιακές ομάδες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας: η ΟΠΚΕ και η ομάδα ΔΙΑΣ.

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών από το 2012 και ύστερα στον τομέα της εξάρθρωσης και διακρίβωσης της παράνομης δράσης συνολικά 22 εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης, ηρωίνης, κοκαΐνης και καλλιέργειας φυτειών χασίς. Οι οργανώσεις αυτές δρούσαν στο Νοµό Μεσσηνίας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο και με σύμμαχο τις σύγχρονες τεχνολογίες οι αστυνομικοί του Τμήματος έχουν οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και ακολούθως στις Δικαστικές Φυλακές 188 άτομα, σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν από πολυετείς ποινές κάθειρξης μέχρι και ισόβιες καθείρξεις. Ο αριθμός των κατηγορηθέντων ατόμων που συμμετείχαν στις εν λόγω οργανώσεις, για αυτόφωρες και μη παραβάσεις, ανέρχεται πάνω από 2.500 άτομα.

 

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Πάντως, όπως είπε ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, όσο αποδοτική και αν είναι η δουλειά του Τμήματος Δίωξης για τα ναρκωτικά, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής χρειάζεται η συστράτευση κοινωνίας και Πολιτείας: σχολεία, κοινωνικοί φορείς, κοινωνικά προγράμματα και εξειδικευμένες δομές, αλλά και οι απλοί πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο του. Τα τηλέφωνα του Τμήματος άλλωστε είναι διαθέσιμα στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να καλούν στο 27210 44660-61 και 27210 23090 ή και στο “100”.


NEWSLETTER