Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 09:44

Απατεώνας "χτύπησε" σε ενοικιαζόμενα στη Μεσσηνία: Αντί να καταθέτει, σήκωνε τα χρήματα των ιδιοκτητών

Τουλάχιστον δύο ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μεσσηνία ξεγέλασε ένας απατεώνας - ενώ αποπειράθηκε να το κάνει με μια ακόμα συνάδελφό τους.

Τους έπεισε ότι θέλει να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό τους για να κλείσει δωμάτιο, και αυτοί τού έδωσαν τους κωδικούς για την εφαρμογή τράπεζας που επιτρέπει την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ χωρίς τη χρήση κάρτας.

Η Αστυνομία επιβεβαιώνει επίσημα μία μόνο καταγγελία στις 27 Αυγούστου, από επαγγελματία ο οποίος εξαπατήθηκε εκχωρώντας το δικαίωμα στον επιτήδειο να κάνει ανάληψη 580 ευρώ από ΑΤΜ, δίνοντάς του τον απαραίτητο κωδικό, που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε ο απατεώνας για να καταθέσει το ποσό της κράτησης για το δωμάτιο μέσω ebanking.

Ωστόσο, ο έτερος επαγγελματίας ο οποίος ξεγελάστηκε, μιλώντας στην “Ε” με σκοπό να γνωρίζουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του την απάτη, μας είπε ότι κατήγγειλε δύο φορές στην Αστυνομία τι του συνέβη, αλλά την πρώτη φορά δεν καταγράφηκε και έτσι επανήλθε στις 28 αυτού του μήνα - ενώ η απάτη διαπράχθηκε στις 19 Αυγούστου οπότε ο απατεώνας σήκωσε από ΑΤΜ στην Οβρυά της Πάτρας 600 ευρώ.

Περιγράφοντας το τι έγινε, ο παθών είπε ότι ο απατεώνας αρχικά τηλεφώνησε σαν υποψήφιος πελάτης και ζήτησε να βάλει τα χρήματα στο λογαριασμό του επαγγελματία μέσω της προαναφερόμενης εφαρμογής.

Σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα, ο απατεώνας τον έπεισε ότι μπορεί να γίνει αυτό, δηλαδή όχι να βγάλει χρήματα από ΑΤΜ, αλλά να βάλει λεφτά στον λογαριασμό τού παθόντα μέσω ebanking, και μάλιστα τον καθοδήγησε τηλεφωνικά για το τι πρέπει να κάνει, ώστε ο άλλος (ο απατεώνας) να ολοκληρώσει την διαδικασία για την κατάθεση των χρημάτων.

Κάπου ανάμεσα στα… απαραίτητα βήματα, ο απατεώνας προσποιήθηκε ότι περίμενε έναν κωδικό, που συνήθως στέλνει η τράπεζα, αλλά η κατάληξη ήταν ο επαγγελματίας, αφού είχε ολοκληρώσει τη συνήθη διαδικασία για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, να λάβει τον κωδικό από την τράπεζα στο κινητό του τηλέφωνο και καλή τη πίστει να τον προωθήσει στον απατεώνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με παρόμοιο τρόπο και αποσπώντας τους κωδικούς για την ανάληψη από ΑΤΜ μέσω της αναφερόμενης εφαρμογής είχαν εξαπατηθεί πανελλαδικά 33 επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τριών απατεώνων από 28 Οκτωβρίου 2019 έως και 15 Ιανουαρίου 2020, οπότε η Ασφάλεια Αργους-Μυκηνών εξιχνίασε τις εν λόγω άπατες.

Επίσης, η μέθοδος αυτή καθόλου σπάνια δεν είναι, αλλά εφαρμόζεται κατά περιόδους και ανά περιοχές, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων είχαν προειδοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι με σχετικό email, από το αρμόδιο συνδικαλιστικό τους όργανο.