Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 19:44

Μεσσηνία: Το χρονικό των συλλήψεων για την παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών

Μεγάλες ποσότητες λαθραίου τσίπουρου, ούζου, ρακόμελου, λικέρ μαστίχας και ρακής, που ξεπερνούν τα 4.250 λίτρα, βρέθηκαν στην κατοχή ενός 42χρονου και μιας 46χρονης, Ελλήνων, συνεταίρων σε τοπική εταιρεία εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Οι δυο τους, μαζί με μια 44χρονη Ελληνίδα υπάλληλό τους, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Ασπρόχωμα. Οι συλληφθέντες και ένας ακόμα 34χρονος Ελληνας συνέταιρος στην εταιρεία, ο οποίος αναζητείται, κατηγορούνται ότι προμήθευαν με αλκοολούχα ποτά μαγαζιά στην Καλαμάτα, δίχως να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, οι κατηγορούμενοι είχαν κερδίσει πουλώντας λαθραία ποτά περί τα 45.000 ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που δεν πλήρωσαν στο κράτος. Εκτός από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, κατηγορούνται επιπλέον για φοροδιαφυγή, καθώς δεν πλήρωναν ούτε ΦΠΑ.

Χθες, οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Καλαμάτας και αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται, αφού για τις κατασχεθείσες ποσότητες θα πρέπει να προσδιοριστούν από το Τελωνείο Καλαμάτας οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί, ενώ δείγματα των ποτών στάλθηκαν στη Χημική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν νόθευσή τους.   

 

ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει, σε συνεργασία με το Τελωνείο και το Γενικό Χημείο, συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τη 42χρονη και τη 44χρονη, ενώ επέβαιναν σε βανάκι με το οποίο μετέφεραν συνολικά 408 λίτρα οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς νόμιμα παραστατικά αγοράς, κατοχής και διακίνησης. Σε έρευνα που ακολούθησε στην αποθήκη μεταφορικής εταιρείας στο Ασπρόχωμα, βρέθηκαν ακόμη 3.847 λίτρα οινοπνευματώδη σε διάφορες συσκευασίες, που σύμφωνα με την Αστυνομία τα κατείχαν δίχως τα νόμιμα παραστατικά αγοράς, κατοχής και διακίνησης.      

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες και ο τέταρτος στη δικογραφία, ο οποίος αναζητείται, τουλάχιστον από πέρυσι στις αρχές Νοεμβρίου προμηθεύονταν και στη συνέχεια πωλούσαν στα μαγαζιά ποτά χωρίς να κόβουν τιμολόγια. Τις ποσότητες των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις έβρισκαν και τις αγόραζαν χωρίς νόμιμα παραστατικά από μια ποτοποιία στην Αθήνα, όπου ήδη έγινε έλεγχος από την Αστυνομία, δίχως ακόμη να έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις. Μικρότερες ποσότητες λαθραίων ποτών φέρονται να προμηθεύονταν οι συνέταιροι της καλαματιανής εταιρείας και από μια ποτοποιία στην Κρήτη.

Για να φέρνουν τις ποσότητες από την Αθήνα φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν μια μεταφορική εταιρεία, στην αποθήκη της οποίας στο Ασπρόχωμα βρέθηκαν παρτίδες λαθραίων ποτών και οι σχετικές φορτωτικές. Ωστόσο, δεν υπήρχαν τα νόμιμα παραστατικά αγοράς, κατοχής και διακίνησης. Τα ποτά τα διακινούσαν σε γυάλινες ή πλαστικές μπουκάλες, καθώς και ασκούς, τα περισσότερα χωρίς ετικέτα – ενώ σε άλλες παρτίδες οι οποίες βρέθηκαν στην αποθήκη της μεταφορικής εταιρείας, μπορεί απέξω να φαινόταν ότι πρόκειται για κρασί (το οποίο δεν επιβαρύνεται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης), αλλά μέσα ήταν τσίπουρο.