Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 08:37

Αύξηση καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας: 72 κακοποιήσεις γυναικών το 2021 στη Μεσσηνία!

 

Όλο και περισσότερες καταγγελίες γυναικών που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, καθώς το 2021 καταγγέλλονταν κατά μέσο όρο 19 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα.

Η έξαρση του κοινωνικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας για το χρόνο που πέρασε φαίνεται από τα στατιστικά της ΕΛΑΣ τόσο πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Σε εθνικό επίπεδο, το 2021 συνολικά 5.705 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης -αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 που είχαν πέσει θύματα ένα χρόνο νωρίτερα. Στη Μεσσηνία πέρυσι το πρώτο εντεκάμηνο καταγράφηκαν 72 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών. Ενα χρόνο πριν, για το ίδιο διάστημα, τα καταγεγραμμένα θύματα ήταν 49 και 54 για όλο το 2020, ενώ το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: 9 ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ

Όπως αποκαλύπτουν τα ίδια στοιχεία, το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία συνέλαβαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο 51 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχαν συλληφθεί 20. Σε εθνικό επίπεδο οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν για όλο το χρόνο που πέρασε συνολικά 6.834 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία, όταν το 2020 είχαν σχηματίσει 4.619.

Αναφορικά με τις γυναικοκτονίες και τις απόπειρες γυναικοκτονίας από συντρόφους ή συζύγους, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκαν τα τελευταία 3 χρόνια 9 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας γυναικών, και συγκεκριμένα: 5 το 2019, από τις οποίες οι 4 στη Μεσσηνία και 1 στην Κορινθία, 2 τετελεσμένες το 2020 (1 στην Κορινθία και 1 στη Λακωνία) και 2 πέρυσι, μία στην Αργολίδα και στη Μεσσηνία αυτή της 42χρονης Μόνικας Γκιους από τη Ρουμανία, που ο σύντροφός της την σκότωσε και την τσιμέντωσε στην αυλή του σπιτιού τους, στην Κυπαρίσσια.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα δημιούργησε τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, αρχικά 5 στην Αττική κι ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2019 ιδρύθηκαν και λειτουργούν τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Σε ό,τι αφορά τα γραφεία αυτά, σε επίπεδο Περιφέρειας λειτουργούν από ένα τόσο στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, όσο και στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας της (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και

Μεσσηνίας), τα οποία, μεταξύ άλλων, προβαίνουν στην παρακολούθηση

υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας των υφισταμένων τους υπηρεσιών, καθώς και στην καθοδήγηση και στην εποπτεία τους για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης προβαίνουν στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα μεριμνούν για την εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού που διαχειρίζεται ανάλογες περιπτώσεις. Στα καθήκοντα των αρμόδιων γραφείων είναι, επίσης, η παρακολούθηση της ποινικής εξέλιξης των δικογραφιών σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Τύπου της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες της ενεργούν σε τέτοια περιστατικά όπως ορίζει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το εν λόγω τμήμα έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο σχετικά με τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των αντίστοιχων γραφείων σε επίπεδο ΓΕΠΑΔ και Διευθύνσεων Αστυνομίας κι έχουν εκδοθεί οδηγίες αστυνομικής ανταπόκρισης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στο πλαίσιο αυτό, από το αρμόδιο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου έχουν δοθεί εντολές-οδηγίες προς τις αρμόδιες υφιστάμενες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εξαρτάται και καθορίζεται από πλήθος παραγόντων που συνδέονται με το περιστατικό, όπως για παράδειγμα ο τρόπος τέλεσης του αδικήματος, ο τρόπος υποβολής της καταγγελίας ή αν το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, που καθορίζουν και την αστυνομική υπηρεσία η οποία θα επιληφθεί αρχικά στην υπόθεση.

 

ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ #METOO ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΟΜΑΤΑ

Στελέχη της Αστυνομίας επισημαίνουν ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών μπορεί να οφείλεται και στο κίνημα #metoo, το οποίο έδωσε σε περισσότερες γυναίκες θάρρος να μιλήσουν. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι αυτή η αύξηση ενδεχομένως να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως τα μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού, που λήφθηκαν με σκοπό τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Σε συνθήκες εγκλεισμού ενδέχεται -λένε τα ίδια στελέχη- να εντάθηκαν ήδη υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις ή να δημιουργήθηκαν φαινόμενα πίεσης και αγχώδους συμπεριφοράς. Επίσης, η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που κατέληξαν ακόμη και σε γυναικοκτονίες, προκάλεσε φόβο στα θύματα, ενώ συνέβαλε και η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ως προς τις δυνατότητες καταγγελίας τέτοιων περιστατικών.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο σκέλος, σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί συνεχείς ενημερωτικές καμπάνιες, όπως την πανελλαδική εκστρατεία “Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου”, με σκοπό τη διευκόλυνση και παρότρυνση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και εν γένει των πολιτών να καταγγέλλουν τα περιστατικά.