Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 11:37

Νότια Πελοπόννησος: Ρομά διαινούσαν ναρκωτικά στα πρότυπα της καλαβριανής ντραγκέτας

Εγκληματική ομάδα Ρομά που δρούσε στα πρότυπα της καλαβριανής ντραγκέτας και έλεγχε ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου διακίνησης της ηρωίνης και μέρος της κοκαΐνης σε όλη τη νότια Πελοπόννησο,  εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας συλλαμβάνοντας την περασμένη Πέμπτη 12 άτομα στη Μεσσηνία, ανάμεσά τους και τον 40χρονο φερόμενο ως αρχηγό, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2021 μετέφερε από την Αθήνα στην Καλαμάτα, σε ειδική κρύπτη στο αυτοκίνητό του, 1 κιλό ηρωίνη και 66,8 γραμ. κοκαΐνη και είχε συλληφθεί στα διόδια Μάναρη Αρκαδίας.

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από το Νοέμβριο του 2019, είχε βάλει στο κόλπο μέχρι και παιδιά από 12 έως 17 χρόνων -τα οποία έστελναν για να παραδώσουν την ηρωίνη και να πληρωθούν, για να μην τους συλλάβουν οι αστυνομικοί. Ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες (7 άντρες και 5 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 56 χρόνων, είναι και ένας ιδιώτης ορθοπαιδικός χειρουργός, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αγόραζε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, τις οποίες φέρεται ότι διακινούσε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση είχε συγκροτήσει ένα μεγάλο κύκλο αγοραστών, πουλώντας την ηρωίνη σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, συγκεκριμένα προς 10 ευρώ το γραμ. (και 100 ευρώ το γραμ. την κοκαΐνη), αποκομίζοντας σε 3 χρόνια παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δούλευαν 3 χρόνια για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Αξιοποιώντας πληροφορίες και συστήματα παρακολούθησης όπου κατέγραφαν την δραστηριότητα των κακοποιών, κατά την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα συνολικά 19 φερόμενα ως μέλη, 13 άντρες και 6 γυναίκες (και συγκεκριμένα οι 12 συλληφθέντες, 3 έγκλειστοι στις φυλακές Ναυπλίου και Χανίων, οι 3 προμηθευτές από το Ζεφύρι και το Μενίδι Αττικής και μια γυναίκα σε βοηθητικό ρόλο), είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥΣ

Τα ναρκωτικά τα προμηθεύονταν από περιοχές της Δυτικής Αττικής, από τους 3 Ρομά συγγενείς τους, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί. Η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν με δικά τους αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα συνεργών τους. Έτσι, στο διάστημα αυτών των τριών χρόνων, εκτός από τον 40χρονο φερόμενο ως αρχηγό, τον Αύγουστο του 2021 είχε συλληφθεί στα διόδια της Βελιγοστής και ένας 36χρονος έγκλειστος στις φυλακές συμβασιούχος πυροσβέστης σε υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος με κάλυψη την υπηρεσιακή του στολή μετέφερε στην Καλαμάτα, κρυμμένη στην πίσω πόρτα του αυτοκινήτου της συντρόφου του, 50.000 δόσεις ηρωίνης. Επίσης, πέρυσι τον Αύγουστο, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν εντοπίσει και κατασχέσει στον Άγιο Φλώρο, κάτω από κρύπτες στο έδαφος, δύο ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους 526 γραμ.

ΜΕ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, μετά από εντάλματα σύλληψης της ανακρίτριας Καλαμάτας, οργανώθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, το Αριοχώρι, τα Αρφαρά, τη Μικρομάνη, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Μελιγαλά και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και της ΔΙΑΣ, τα 12 από τα συνολικά 19 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος των 12 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα ναρκωτικά, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη 3 άτομα, τα οποία βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα και την ανακρίτρια Καλαμάτας, οπότε πήραν προθεσμία για να απολογηθούν οι 9 από αυτούς αύριο Κυριακή, ανάμεσά τους και ο 40χρονος φερόμενος ως αρχηγός και οι υπόλοιποι 3 τη Δευτέρα. Ο 40χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, κατηγορείται ότι ενέταξε σταδιακά και τα υπόλοιπα μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

ΡΟΛΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ρόλο κλειδί στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης είχαν τα ανήλικα παιδιά των κατηγορουμένων -τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω ηλικίας. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εν λόγω εγκληματικής ομάδας είναι ότι λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας οικογενειακής συνοχής τύπου ντραγκέτας. Έτσι, κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους απόκρυψης στους χώρους διακίνησης, η οργάνωση λάμβανε εξαιρετικά και συνεχή μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πρώτα αναπτύσσονταν οι ανήλικοι “τσιλιαδόροι” και “καθάριζαν” την περιοχή. Ακολούθως συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένα σημεία και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους διακινητές, τους οδηγούσαν μεμονωμένα στα σημεία της τελικής αγοραπωλησίας.

Στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις και συνομιλίες μεταξύ τους, αλλά και με τους αγοραστές, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία “αχυράνθρωπων” (ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη σύλληψη των 12 μελών της οργάνωσης διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 660, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.,
  • 7 κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim.
  • 4 ναρκωτικά δισκία και
  • 79 γραμμάρια υγρής μεθαδόνης.

Σε προγενέστερο χρόνο, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος, είχαν κατασχεθεί:

  • Ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 4.449,6 γραμμαρίων.
  • Ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 110,8 γραμμαρίων.
  • Ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 10,3 γραμ. και
  • 44 ναρκωτικά δισκία,
  • 2 δενδρύλλια χασίς,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • 3 οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
  • κυνηγετικά όπλα, τα οποία είχαν κλαπεί και
  • το χρηματικό ποσό των 1.795, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.