Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 08:27

Τρεις Αλβανοί κατηγορούνται για χασισοφυτεία 3.127 δέντρων στη Μάλη

 

Τρεις Αλβανοί, οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής ομάδας με πολλές διακλαδώσεις και “πλοκάμια” στην οργάνωση και καλλιέργεια χασίς, φέρονται ως οι καλλιεργητές του… χασισοδάσους με 3.127 δέντρα στο οροπέδιο της Μάλης, κοντά στο Ραπτόπουλο Τριφυλίας.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν μάλιστα οι τρεις κατηγορούμενοι να έχουν διαφύγει μαζί στην Αλβανία. 

Τη μεγάλη χασισοφυτεία με τα 3.127 δέντρα, από την οποία εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση θα έφταναν τα 5 εκατ. ευρώ, είχαν εντοπίσει πέρυσι το καλοκαίρι οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πετώντας στην περιοχή με το ελικόπτερο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι εργάζονταν ως συνεργείο λιομαζώματος και εξαφανίστηκαν μετά που οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών προσέγγισαν στην ορεινή περιοχή “Νησάκια”, πέρυσι στις αρχές Αυγούστου, και ξερίζωσαν τα δέντρα μαζί με συναδέλφους τους της ΟΠΚΕ.

Η φυτεία εκτεινόταν σε 7 στρέμματα και 11 ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μικρά μονοπάτια, με τα φυτά διαφόρων ποικιλιών (κυρίως πολυκλαδικά και νανάκια) ύψους έως 2,7 μέτρα να είναι σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης.

Οι καλλιεργητές, οι οποίοι έμεναν μέσα στη χασισοφυτεία και έφυγαν βιαστικά παρατώντας πίσω τα πάντα, από καλλιεργητικό εξοπλισμό και... κατσαρολικά, μέχρι προσωπικά αντικείμενα, είχαν εγκαταστήσει σε καίρια σημεία αυτοσχέδιες σκηνές, τόσο για την εποπτεία της φυτείας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Για το πότισμα έκλεβαν νερό από κεντρικό αγωγό άρδευσης, καθώς και από παραπλήσιο ρέμα. Με λάστιχα που είχαν διασκορπίσει ώστε να περνούν από κάθε ρίζα, πότιζαν στη συνέχεια τα φυτά, ενώ είχαν φτιάξει και περιφράξεις με κλαδιά δέντρων και σύρμα για να κρατάνε μακριά από τη φυτεία τα ζώα.

 

Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ύστερα από πολύμηνες έρευνες που διεξήγαγαν αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αλλά και σε συνεργασία με τα Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας για το συνδυασμό φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, ταυτοποίησαν ως καλλιεργητές της μεγάλης φυτείας τους 3 Αλβανούς, ηλικίας 37, 42 και 43 ετών. Καθοριστικής σημασίας για την σύνδεσή τους με την καλλιέργεια της φυτείας, φαίνεται να ήταν τα στίγματα των κινητών τους τηλεφώνων.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση και δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι ηγετικό μέλος ήταν ο 43χρονος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, “ο 43χρονος εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του δραστηριότητα ως επικεφαλής πολυμελούς συνεργείου που δραστηριοποιούταν στην καλλιέργεια ελαιοπεριβόλων μεγάλων εκτάσεων, στο πλαίσιο της οργάνωσης, συγκρότησε ομάδα για την καλλιέργεια της φυτείας κάνναβης, παρέχοντας στα μέλη εξοπλισμό, κατάλυμα, μεταφορικά μέσα, συνδέσεις και συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και καθεστώς νόμιμης διαμονής.

Ο 43χρονος στρατολόγησε τον 42χρονο και τον 37χρονο, όπου ο 42χρονος ταυτοποιήθηκε δακτυλοσκοπικά, ενώ ο 37χρονος, όπως προέκυψε, είχε τον ρόλο της καταγραφής των καθημερινών καλλιεργητικών πράξεων στον χώρο της φυτείας”.

Η σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας, ώστε να κινηθούν οι δικαστικές διαδικασίες για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Ν.Κ.