Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 08:12

Από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων ξανά στις κλοπές

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Νέας Ιωνίας Βόλου είχε πρόσφατα οδηγηθεί, με διάταξη της ανακρίτριας Ανηλίκων Καλαμάτας, ο 17χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για 7 διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες κλοπής. Ο ανήλικος διέφυγε προ δεκαημέρου μαζί με άλλους ανηλίκους από τη δομή και επέστρεψε στη Μεσσηνία και την ενεργό δράση κλέβοντας αρχικά ένα μηχανάκι από τη Μεσσήνη την Τρίτη 16 του μήνα, ενώ για τις δύο επόμενες ημέρες (ή μάλλον νύχτες) έπαιρνε... σβάρνα ό,τι κατάστημα έβρισκε μπροστά του, περιφερόμενος με το κλεμμένο δίκυκλο. Κατάφερε έτσι και διέρρηξε 4 καταστήματα στην Καλαμάτα, από όπου έκλεψε χρήματα και κούτες με τσιγάρα, ενώ αποπειράθηκε να “ανοίξει” 2 ακόμα.

Η ανακρίτρια είχε αποφασίσει να προβεί στο συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο αφού όλα τα άλλα απέτυχαν να συμμορφώσουν το νεαρό παραβάτη, καθώς ο ανήλικος -ο οποίος δεν έχει ακόμη οδηγηθεί στην ανακρίτρια για τις κλοπές της περασμένης εβδομάδας- είχε ήδη πάμπολλες κλοπές και συλλήψεις στο ενεργητικό του.

Το Ίδρυμα είναι άλλωστε το τελευταίο αναμορφωτικό ανάχωμα πριν την επιλογή του βαρύτερου μέτρου, της εισόδου του ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

 

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ 

Ο αναγκαστικός περιορισμός σε ίδρυμα εφαρμόζεται από τις δικαστικές αρχές σε περιπτώσεις που όλα τα υπόλοιπα αναμορφωτικά μέτρα έχουν αποτύχει. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο προβλέπεται κυρίως για παιδιά με ιδιαίτερη προσωπικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς που δύσκολα αντιμετωπίζονται και επιπλέον το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι ακατάλληλο για να τα υποστηρίξει. Έτσι το Ίδρυμα Αγωγής αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της γονικής μέριμνας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων, ο περιορισμός σε Ίδρυμα Αγωγής μπορεί να επιβάλλεται με δικαστική απόφαση και είναι το έσχατο μέτρο ανάμεσα σε 12 προτεινόμενα αναμορφωτικά μέτρα, τα οποία ξεκινούν από την επίπληξη. Το δικαστήριο θα επιβάλει τον περιορισμό όταν τα υπόλοιπα μέτρα έχουν κριθεί ανεπαρκή, αν και στην πράξη ο εγκλεισμός στο Ίδρυμα Αγωγής έρχεται να καλύψει εν πολλοίς την ανεπάρκεια των κρατικών θεσμών να υποστηρίξουν την εφαρμογή άλλων μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά κοινωνικά/ψυχολογικά προγράμματα.

Επίσης, το μέτρο αυτό μπορεί να επιβληθεί ως προσωρινό από την ανακριτική αρχή, αντί για άλλο περιοριστικό όρο, αφού ασκηθεί η ποινική δίωξη από εισαγγελέα και εκκρεμεί πλέον η εκδίκαση της υπόθεσης στο ακροατήριο.

 

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΟΛΟΥ

Το μόνο σε λειτουργία Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Ανηλίκων είναι αυτό της Νέας Ιωνίας Βόλου, με ελάχιστους ανήλικους παραβάτες. Η λειτουργία του Ιδρύματος, αν και καθορίζεται από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με αυτό των ειδικών καταστημάτων κράτησης νέων, ως δομή διαφέρει στη φιλοσοφία. Δεν υπάρχει για παράδειγμα υψηλή περίφραξη στο κτήριο για να θυμίζει φυλακή, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ανηλίκους να κινούνται ελεύθερα μέσα στο χώρο, αλλά και να περνούν (μετά από άδεια της διεύθυνσης του Ιδρύματος) χρόνο με την οικογένειά τους. Παρακολουθούν κανονικά σχολείο και, μέσα από διάφορα προγράμματα και την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ζουν σε ένα ημιελεύθερο καθεστώς.