Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:19

Ρομά με ενοικιασμένα αυτοκίνητα και ορμητήριο το Αριοχώρι έκλεβαν σε όλη την Πελοπόννησο!

 

Τη Μεσσηνία είχε ως ορμητήριο για να διαπράττει με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κλοπές σε όλη την Πελοπόννησο ένας 22χρονος Ρομά από το Αριοχώρι και οι 3 συνεργοί του, που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία, σε ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Οι 4 συλληφθέντες, όλοι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με τον 22χρονο να έχει σύμφωνα με την Αστυνομία τον αρχηγικό ρόλο, φέρονται να διέπραξαν από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι φέτος τον Απρίλιο συνολικά 54 κλοπές (δύο εξ αυτών στη Μεσσηνία) και 7 απόπειρες κλοπής, όπου είχαν αφαιρέσει μεταξύ άλλων χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές από σπίτια και οχήματα κυρίως στην Αρκαδία, αλλά και σε Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος τους το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, η φερόμενη ως εγκληματική ομάδα εκτιμάται ότι είχε αποκομίσει κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 226.000 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΟΧΩΡΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η εν λόγω εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης. Για την εξάρθρωσή της οργανώθηκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης 3 του μήνα, στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και των ΟΠΚΕ Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 4 Έλληνες Ρομά, ηλικίας από 22 έως 42 ετών, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 2 από τους 4, ο 22χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ένας 29χρονος, συνελήφθησαν στο Αριοχώρι του Δήμου Καλαμάτας. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για το -κατά περίπτωση- αδίκημα της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη 2 ομόφυλούς τους, ηλικίας 22 και 40 ετών, αντίστοιχα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 9 Έλληνες, οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παροχής κινητών πραγμάτων για την υποβοήθηση τέλεσης εγκληματικών δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Οι 3 από τους 9 είναι Μεσσήνιοι Ρομά, και συγκεκριμένα ένας 36χρονος, ένας 22χρονος και ένας 24χρονος, οι οποίοι φέρονται ότι νοίκιαζαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσε η ομάδα για τις κλοπές στο όνομά τους, καθώς και ότι ενημέρωναν τα μέλη της για τους στόχους.

ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τουλάχιστον από πέρυσι τον Αύγουστο έως και την Τετάρτη 3 του μήνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση κλοπών.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και προκειμένου να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, μετέβαιναν με ενοικιαζόμενα οχήματα, στα οποία πολλές φορές τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπου διέπρατταν κλοπές σε σπίτια καθώς και σε οχήματα, που ήταν σταθμευμένα σε μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα. Στη Μεσσηνία κατηγορούνται ότι έκλεψαν από 2 αυτοκίνητα: ένα στη Μερόπη Οιχαλίας και ένα άλλο στη Μάδενα του Δήμου Μεσσήνης.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες στα σπίτια των 4 συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 10 κινητά τηλέφωνα,
  • 4 ασύρματοι πομποδέκτες,
  • 4 ζεύγη κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων,
  • 3 οχήματα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
  • 1 ανιχνευτής μετάλλων,
  • 2 ζεύγη ραβδοσκοπίας,
  • το χρηματικό ποσό των 2.115 ευρώ ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων,
  • πλήθος κοσμημάτων και
  • διαρρηκτικά εργαλεία.

Επιπλέον, ο 22χρονος συλληφθείς, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν και το ηγετικό μέλος, κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας της αρκαδικής πρωτεύουσας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.