Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 21:14

Την Πέμπτη η νέα δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπ. Ιωάννου στην Κυπαρισσία

Εκ νέου θα εκδικαστεί την Πέμπτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Κύπριου δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στις 26 Ιανουαρίου 2009, μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία.

Την επανάληψη της δίκης είχε ζητήσει ο 41χρονος καταδικασθείς για το έγκλημα Βορειοηπειρώτης, ο οποίος μέσω του δικηγόρου Γιώργου Ράλλη είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου στις 27 Φεβρουαρίου 2013, που τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης κρίθηκε ένοχος όπως και πρωτόδικα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στον Αλβανό συγκατηγορούμενό του το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή από ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 20 ετών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Να εξηγήσουμε ότι το αναιρετικό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κατηγορούμενου και η δίκη θα διεξαχθεί με διαφορετική σύνθεση από την αρχή, γιατί έκρινε πως το 2013 όταν η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο έκανε υπέρβαση εξουσίας και εξέτασε έναν μάρτυρα μετά από απόφαση για την εμφάνισή του στο δικαστήριο μόνο από τους τακτικούς δικαστές -ενώ έπρεπε να κρίνουν για το αν είναι απαραίτητο να καταθέσει ο μάρτυρας και οι ένορκοι. Ετσι, η τότε απόφαση του ΜΟΕ Καλαμάτας ακυρώθηκε και η δίκη επαναλαμβάνεται.

 

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο κατηγορούμενος 41χρονος Βορειοηπειρώτης καταδικάστηκε δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη, ως ο δολοφόνος του Σπ. Ιωάννου. Ο συγκατηγορούμενός του, ένας 35χρονος Αλβανός, έχει καταδικαστεί ως ο άνθρωπος που μπήκε μαζί του στο γραφείο του θύματος και ξυλοκόπησαν με σιδηρολοστό και τα χέρια τον άτυχο δικηγόρο. 

Το άγριο έγκλημα που σόκαρε το πανελλήνιο με την ωμότητα που έγινε, φέρεται ότι είχε ως κίνητρο την προσημείωση του σπιτιού του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη. Ο άτυχος δικηγόρος είχε αναλάβει υπόθεση που αφορούσε ανεξόφλητες επιταγές του εν λόγω κατηγορούμενου σε δύο Κυπαρίσσιους τεχνίτες που είχαν τοποθετήσει τα αλουμίνια και τα ντουλάπια στο καινούργιο του σπίτι. Μάλιστα ο ένας από τους δύο πελάτες του Σπ. Ιωάννου -οι οποίοι του είχαν παραδώσει επιταγές του Βορειοηπειρώτη για να κινήσει νομικές διαδικασίες-, είχε δεχτεί σύμφωνα με μαρτυρίες στο δικαστήριο απειλές από τον κατηγορούμενο. 

 

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης το θύμα ήταν μόνο του στο γραφείο. Σύμφωνα με τους μάρτυρες στις δύο προηγούμενες δίκες, ο τρόπος που ήταν πεσμένος ο Σπ. Ιωάννου στο πάτωμα και στραμμένος προς την πόρτα του γραφείου του έδειχνε ότι σύρθηκε μέχρι εκεί για να καλέσει ενδεχόμενα σε βοήθεια. Μέσα στο γραφείο του, τα αναποδογυρισμένα έπιπλα και οι λίμνες αίματος φανέρωναν ότι είχε παλέψει με τους δολοφόνους του. Ομως τα ρούχα τού βαριά τραυματισμένου δικηγόρου τα οποία θα μπορούσαν σύμφωνα με τους ίδιους μάρτυρες να δώσουν πολύτιμο βιολογικό υλικό για την ταυτότητα των δραστών, κατέληξαν από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στη χωματερή. Μάρτυρες στη δίκη είχαν επίσης καταγγείλει ότι το γραφείο του Σπ. Ιωάννου είχε μείνει εκτεθειμένο, με κίνδυνο να χαθούν πολύτιμα στοιχεία -παρόλα αυτά ένα αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε τσαλακωμένο χαρτί, πάνω στο γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου, οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Το αποτύπωμα ανήκε στον κατηγορούμενο Αλβανό, ο οποίος έδωσε το όνομα του Βορειοηπειρώτη.

Ν.Κ.