Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 16:22

Μεσσηνία: Τη Δευτέρα η απόφαση για τη διακίνηση μαύρης ηρωίνης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό 6 Ελληνες τσιγγάνοι, κατηγορούμενοι για διακίνηση μαύρης ηρωίνης μέσα από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τη Δευτέρα. Κατηγορούμενοι είναι μια 63χρονη, τα δύο αδέρφια της 61 και 64 χρόνων, ο 34χρονος γιος της, καθώς και δύο ακόμη αδέρφια 27 και 35 ετών, γιους του ενός εκ των κατηγορουμένων. Οι 5 εξ αυτών συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2014 σε επιχείρηση της Αστυνομίας στον καταυλισμό, όπου βρέθηκαν 8.700 δόσεις ηρωίνης σε μορφή τούβλου, μέσα σε δύο τρύπες σε κοντινή πλαγιά. Ο γιος της 63χρονης συνελήφθη ένα μήνα μετά, γιατί το αποτύπωμά του βρέθηκε πάνω στη μονωτική ταινία, στο ένα τούβλο μαύρης ηρωίνης. Χθες μάλιστα ο εν λόγω κατηγορούμενος πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι αυτός μαζί με έναν Αλβανό είχαν κρύψει εκεί τα ναρκωτικά. Είπε δε ότι το παραδέχτηκε μόλις χθες επειδή δεν είχε καταδικαστεί ξανά, και στο πρώτο δικαστήριο φοβήθηκε για το πώς θα μεγάλωναν τα παιδιά του με αυτόν στη φυλακή. 

Οσο για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αυτοί δεν άλλαξαν τη στάση τους και ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους πως καμία σχέση δεν έχουν με αυτή την ιστορία. 

Νωρίτερα ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 34χρονου και την καταδίκη των υπόλοιπων μελών της οικογένειας για απλή συνέργεια σε διακίνηση ηρωίνης, με τη μορφή της αγοράς και κατοχής – καθώς πρωτόδικα έχουν άπαντες αθωωθεί για πώληση ηρωίνης. Επίσης, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τους είχε όλους απαλλάξει από την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας, μετατρέποντάς την σε σύσταση συμμορίας που είναι πλημμέλημα.     

Η διακίνηση, σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού, γινόταν μέσα στον καταυλισμό, ενώ η συμμορία χρησιμοποιούσε τσιλιαδόρους για να ειδοποιούν αν έβλεπαν αστυνομικούς. Οπως είπε χαρακτηριστικά, εκείνη την περίοδο “γινόταν πανηγύρι” έξω από τον τσιγγάνικο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και σχεδόν καθημερινά η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας συνελάμβανε ναρκομανείς με μικροποσότητες ηρωίνης. Είπε ακόμα ότι μετά την αξιοποίηση πληροφοριών, που τους ανέφεραν ονομαστικά τα μέλη της οικογένειας τα οποία έκαναν τη διακίνηση στον καταυλισμό, αυτός και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν τις κινήσεις των κατηγορουμένων για μια ημέρα. Σύμφωνα λοιπόν με την κατάθεση του μάρτυρα, στη διάρκεια της παρακολούθησης οι αστυνομικοί έβλεπαν να παρελαύνουν στην πλαγιά οι κατηγορούμενοι (πλην της 63χρονης και του γιου της ο οποίος ανέλαβε χθες και την ευθύνη), από απόσταση 100-150 μέτρων από εκεί όπου βρίσκονταν, στο σημείο όπου έθαβαν την ηρωίνη, χρησιμοποιώντας ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από την περίφραξη του καταυλισμού και κατέληγε στην πλαγιά. Την επομένη, οι αστυνομικοί μπήκαν στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και στη διάρκεια επιχείρησης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων, έκαναν τις συλλήψεις και ξέθαψαν τα ναρκωτικά.

Πρωτόδικα οι 6 κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε 13,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ηρωίνης με τη μορφή της αγοράς και κατοχής, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

 

Ν.Κ.