Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 20:48

Από... 254 χρόνια σε δύο διακινητές μεταναστών στο ακρωτήριο Ταίναρο

Γράφτηκε από την

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης σε δύο αλλοδαπούς, ουκρανικής και γεωργιανής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους να μεταφέρουν με ιστιοφόρο σκάφος χωρητικότητας 12 ατόμων 47 λαθρομετανάστες στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Η συνολική ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον καθένα τους αγγίζει τον ασύλληπτο αριθμό των 245 ετών και 3 μηνών, η οποία αναλύεται σε 15 έτη προσαυξημένη κατά πέντε έτη για καθέναν από τους υπόλοιπους 46 μετανάστες. Ταυτόχρονα τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή 200.000 ευρώ για κάθε μετανάστη, ήτοι συνολικά 4.800.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για παραλαβή πολιτών τρίτων χωρών από τα εσωτερικά σύνορα της χώρας προς προώθησή τους στο εσωτερικό, καθώς και για απείθεια κατά των λιμενικών αρχών.

Η καταδίωξη του ιστιοφόρου από το λιμενικό σώμα Γυθείου, όπως την περιέγραψαν στο ακροατήριο οι δύο λιμενικοί, είχε όλα τα στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας: Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αγκυροβολημένο ιστιοφόρο στα 5 μέτρα, αλλά το ιστιοφόρο έβαλε μπρος τη μηχανή και άρχισε καταδίωξη μέσα σε θυελλώδη κύματα. Επεσαν μέχρι και προειδοποιητικές βολές, αλλά το ιστιοφόρο συνέχιζε την επικίνδυνη πορεία του προς την ανοιχτή θάλασσα, όπως φώναζαν πάνω από το κατάστρωμα οι κατηγορούμενοι στους λιμενικούς. Σταμάτησε δε μόνο όταν παρουσίασε μηχανική βλάβη, ωστόσο ο Γεωργιανός κατηγορούμενους κατάφερε αμέσως να κόψει την αλυσίδα της άγκυρας και ο Ουκρανός να ανοίξει τα πανιά.

Στην καταδίωξη συνέδραμε και ένα μεγάλο σκάφος από τη Νεάπολη.    

Τελικώς το ιστιοφόρο καταλήφθηκε από το Λιμενικό και ξεκίνησε επιχείρηση για την αποβίβαση των αλλοδαπών, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και ανήλικοι. Η όλη επιχείρηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο λιμενικός υπάλληλος, διήρκεσε 7 ώρες.

Στους κατηγορουμένους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Αντίθετα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η διακινδύνευση της ζωής τόσων ανθρώπων μέσα σε θυελλώδεις ανέμους - όπως επίσης η αποκάλυψη από τους λιμενικούς ότι κατά την αποβίβαση οι κατηγορούμενοι αναμείχθηκαν με τους μετανάστες, σε μια προσπάθεια διαφυγής τους. Μάλιστα ο Ουκρανός, ενώ το ιστιοφόρο είχε ήδη μπάσει νερά, είχε προλάβει να ξυρίσει το μούσι του και να αλλάξει ρούχα.

Πάντως, ως ανθρωπίνως αδύνατο να εκτιθεί ποινή 245 ετών ακόμη και με ευεργετικό υπολογισμό, η εκτίσιμη ποινή για τον καθένα τους θα είναι τα 25 χρόνια.

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ

Μία ακόμη υπόθεση παράνομης μεταφοράς μεταναστών εκδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο.

Το Λιμενικό Σώμα Γυθείου είχε συλλάβει τον προηγούμενο Μάιο δύο Ουκρανούς, οι οποίοι είχαν μεταφέρει από την Τουρκία 76 Ιρανούς μετανάστες σε ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο βρέθηκε αγκυροβολημένο στο Πόρτο Κάγιο. Από εκεί αποβιβάστηκαν όλοι με... φουσκωτό στην ξηρά και συνελήφθησαν.

Οι δύο κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες ως συγκυβερνήτες του σκάφους. Οι λιμενικοί ήταν κατηγορηματικοί ότι στο σκάφος, χωρητικότητας 12 ατόμων, υπήρχαν μόνο 4-5 σωσίβια και μία σωστική λέμβος χωρητικότητας 4 ατόμων.

Στους δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών αιτίων.

 

Σ.Μ.