Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 08:44

"ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ”: Καταδίκη των πέντε ως τρομοκρατική ομάδα για εκρήξεις σε Καλαμάτα και Μυστρά

Γράφτηκε από την

 

Ως τρομοκράτες, όπως και πρωτόδικα, καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας τους 4 Δραμινούς και τον Καλαματιανό αρχηγό τους, οι οποίοι στις 23 Οκτωβρίου του 2015 έβαλαν τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο 55χρονος Καλαματιανός καταδικάστηκε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε 14 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 18,5 χρόνια κάθειρξη) και σε 12 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη (πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί 15,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας) με το ίδιο ελαφρυντικό ο καθένας από τους άλλους κατηγορούμενους, ηλικίας 28 χρόνων ο μικρότερος και 37 χρόνων ο μεγαλύτερος.

ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες καταδικάστηκαν ως μέλη της τρομοκρατικής, σύμφωνα με το δικαστήριο, οργάνωσης "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ". Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γράψει με μαύρο σπρέι το σύμβολό τους, ένα σταυρό και δύο αντίρροπα Εψιλον, αφήνοντας το σημάδι τους στον τόπο των εκρήξεων. Συνελήφθησαν μια μέρα μετά τις δύο εκρήξεις ενώ κατόπτευαν το χώρο στα Δικαστήρια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας, είχαν προετοιμάσει 4 βόμβες, ενώ με τις δύο εκρήξεις ήθελαν να γίνει γνωστή η ιδεολογία της οργάνωσής τους "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", για την καθαρότητα των Ελλήνων και τους... μπάσταρδους Βυζαντινούς που κατέστρεψαν την αρχαία Ελλάδα. Πάντως οι κατηγορούμενοι χθες στις απολογίες τους χαρακτήρισαν αφελές και λάθος αυτό που έκαναν, ενώ το απέδωσαν σε μια απερισκεψία που ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι... θα προκαλούσε -κατά τα λεγόμενά τους- τέτοιο πανικό.

«ΕΚΔΡΟΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ»

Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι είχαν έρθει στην Καλαμάτα για "εκδρομούλα". Θα γνώριζαν την πόλη και θα πήγαιναν για κυνήγι αγριογούρουνου και κάμπινγκ στον Ταΰγετο. Γι' αυτό και -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- ζώστηκαν ένα... ολόκληρο οπλοστάσιο από καραμπίνες, φυσίγγια, σπάθες, μαχαίρια, βαλλίστρες, διόπτρα και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ζήλευε φαντάρος. Ολοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν σχεδιάσει τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αυθόρμητα ένιωσαν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν για τη φτώχεια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Μάλιστα διασκέδασαν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια κροτίδα σαν αυτές που κατασκευάζουν οι Μεσσήνιοι το Πάσχα. Ο αρχηγός τους δε στην απολογία του δήλωσε φυσιολάτρης και αρνήθηκε ότι είχαν συγκροτήσει κάποια ομάδα ή οργάνωση για να έχει τον τίτλο του αρχηγού.

ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης και για κατοχή όπλων και βεγγαλικών, καθώς στις έρευνες που έγιναν στο πατρικό σπίτι του αρχηγού στην Καλαμάτα και στο νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν: 4 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, 4 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, 3 τόξα και 2 βαλλίστρες, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, βάρους 3 κιλών περίπου, 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, 2 τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδηρογροθιά και 2 γκλομπ, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, 3 συσκευές ενδοεπικοινωνίας (μοτορόλα), 3 κουκούλες τύπου full face, είδη ρουχισμού (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ κ.ά.), διάφορα είδη “επιχειρησιακού” εξοπλισμού (θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.). Ο αρχηγός πάντως στην απολογία του επικαλέστηκε ότι δεν του αρέσουν τα όπλα κι όταν ρωτήθηκε για το πλήθος των όπλων απάντησε ότι δικά του ήταν μόνο τα δύο "βαλλιστράκια" και δύο τόξα. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Οπως περιέγραψαν χθες στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες αλλά και όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η Ασφάλεια Καλαμάτας προέβη στη σύλληψή τους έχοντας ήδη σημαντικά στοιχεία από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης. Η μαρτυρία του φύλακα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά που γύρω στις 5.30 το πρωί πήγαινε να πιάσει δουλειά και παρατήρησε την πινακίδα του αυτοκινήτου, αλλά και τα κομματάκια εφημερίδας από τη Δράμα που περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί από την έκρηξη που έκοψε την παλάμη του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνεισέφεραν καθοριστικά στον εντοπισμό και τη σύλληψη των 5 βομβιστών.

Ο ένας από τους Δραμινούς κατηγορούμενους ήταν μάλιστα αστυνομικός και είχε φύγει από το Σώμα, ενώ δούλευε περιστασιακά ως security. Από την ίδια δουλειά είχε απολυθεί λίγες ημέρες πριν έρθουν στην Καλαμάτα και έτερος κατηγορούμενος, ο οποίος φεύγοντας από τη Χαλκιδική, όπου δούλευε πριν απολυθεί, νοίκιασε το αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη. Συνδετικός κρίκος για να δεθούν και να γίνουν η οργάνωση "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ" ήταν ένας τρίτος Δραμινός, ο οποίος δούλευε σερβιτόρος. Ο τέταρτος Δραμινός είναι ένας κτηνοτρόφος, ενώ ο Καλαματιανός αρχηγός έμενε στο Αγρίνιο και είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον Καλαματιανό ο Δραμινός σερβιτόρος γνωρίστηκε μέσω του Facebook και με τους άλλους τρεις όταν πήγε πριν 4 χρόνια ένα ταξίδι στη Δράμα.