Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 08:27

Λακωνία: 24 χρόνια για το περίστροφο μέσα στο δικαστήριο Γυθείου

Γράφτηκε από την
Λακωνία: 24 χρόνια για το περίστροφο μέσα στο δικαστήριο Γυθείου

 

Σε 24 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ο 41χρονος Αλβανός κατηγορούμενος, ο οποίος τον περασμένο Μάιο θα είχε σκοτώσει μια αστυνομικό και έναν επιχειρηματία με περίστροφο μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου στο Γύθειο, αν δεν μπλόκαρε το όπλο του. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε... "οργή και βίαιη θλίψη", αλλά αρνήθηκε ότι θα σκότωνε.

Στο μυαλό του θεωρούσε υπεύθυνο για τον χωρισμό με τη γυναίκα του τον επιχειρηματία και με αυτό τον τρόπο ισχυρίστηκε ότι θα τον ανάγκαζε (και μαζί τη μητέρα του), να παραδεχτούν στο δικαστήριο ότι κατέστρεψαν την οικογένειά του και τον αποξένωσαν από τα παιδιά του.    

Νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, όπως ακριβώς κατηγορείται χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού. Και το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην του αναγνωρίσει ελαφρυντικές περιστάσεις, με δύο από τους ενόρκους να μειοψηφούν.

ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας περιέγραψε πως με ψυχραιμία ο κατηγορούμενος και έχοντας από πριν καταστρώσει ένα σχέδιο δολοφονίας, τόσο της αστυνομικού όσο και του επιχειρηματία, ζήτησε επιτακτικά στην αστυνομικό να του δώσει το όπλο της. Οταν λοιπόν αυτή έβγαλε το όπλο και το έσπρωξε με το πόδι της στην άλλη πλευρά της αίθουσας, ο κατηγορούμενος κόλλησε το περίστροφό του στο κούτελό της, ανάμεσα στα μάτια, ξεφώνισε οργισμένα "π... εσύ θα πληρώσεις για όλα" και τράβηξε τη σκανδάλη, αλλά μπλόκαρε το όπλο. Τη σκανδάλη τράβηξε και για δεύτερη φορά -είπε η εισαγγελέας- όταν πλέον έπεσαν πάνω του δύο άνθρωποι, για να τον αφοπλίσουν. Πρόλαβε, σήκωσε το περίστροφο και σημάδεψε τον επιχειρηματία κι όταν το όπλο μπλόκαρε ξανά τον άκουσαν να λέει "γαμώτο, τι έπαθε;".

Η εισαγγελέας σε άλλο σημείο της αγόρευσής της αναφέρθηκε και σε ό,τι είπε χθες ο κατηγορούμενος στην απολογία του ότι "θα έδινε τέλος στο παιχνίδι που έπαιζε η γνωστή σεφ", αλλά και στη συγκαλυμμένη απειλή ακόμα και τώρα προς τη μητέρα και το γιο της πως "θα είναι υπεύθυνοι ό,τι κι αν συμβεί". 

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του έβγαλε όλο του το μένος για τη σεφ και το γιο της, με ανυπόστατες κατηγορίες για ό,τι κακό έχει συμβεί στη ζωή του τα τελευταία χρόνια, ενώ έφτασε ακόμα και στο σημείο να πει ότι "τα παιδιά του είναι πεταμένα στο δρόμο", γιατί ο επιχειρηματίας αφού πρώτα πήρε τη γυναίκα του, μετά απαίτησε να ξεγράψει τα παιδιά τους. Ξεκινώντας την απολογία του εκθείασε αρχικά το δικαστήριο "για τον τρόπο που τα ψάχνουν", ενώ μετά δήλωσε ικανοποιημένος και είπε ότι... "είναι τιμή και ευχαρίστησή του" να τον δικάζουν αυτοί οι δικαστές και οι ένορκοι.

Ο κατηγορούμενος απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και η έδρα χρειάστηκε πολλές φορές να ρωτήσει γι' αυτό, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένες και λογικές απαντήσεις. Παραδέχτηκε ότι το περίστροφο ναι μεν ήταν δικό του, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε από όπλα. Η γυναίκα του υποστήριξε ότι το βρήκε σε ένα μπαούλο όταν καθάριζε την αποθήκη ενός σπιτιού και αυτός το πήρε. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να κρατάει όπλο, πόσο δε μάλλον να απειλήσει ή να σκοτώσει κάποιον.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: "ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΕΣ"

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος δεν πυροβόλησε κανέναν, παρά τις μαρτυρίες και τη βαλλιστική εξέταση, που μιλάνε για δύο πυροβολισμούς, αν και, ευτυχώς, το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε. Και όταν ο κατηγορούμενος πιέστηκε, δικαιολόγησε τους δύο πυροβολισμούς (το περίστροφο ήταν γεμάτο με 6 σφαίρες και είχε 3 ακόμη στην τσέπη του), λέγοντας πως όταν έπεσε πάνω του ο υποδιοικητής του Α.Τ. Γυθείου και έπιασε το χέρι του για να πάρει το περίστροφο, τραβώντας το, μπλέχτηκε το δάχτυλό του στη σκανδάλη και... πατήθηκε. Ερωτώμενος τι ήθελε το όπλο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, απάντησε ότι "ήθελε να προκαλέσει μια ένταση" -γιατί σκόπευε, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, "να δώσει ένα τέλος" και να αναγκάσει τον επιχειρηματία και τη μητέρα του "να παραδεχτούν όλες τους τις βρομιές", ενώπιον της έδρας του Πλημμελειοδικείου Γυθείου. Δεν δίστασε κιόλας να πει ακόμα και χθες στην απολογία του πως "θα είναι υπεύθυνοι (ο επιχειρηματίας και η μητέρα του) από δω και πέρα ό,τι κι αν συμβεί".

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Η ενοχή του κατηγορουμένου ήταν κατά πλειοψηφία, καθώς η μία από τους ενόρκους έκρινε ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί μόνο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της αστυνομικού, αλλά όχι και για την απόπειρα ενάντια στον επιχειρηματία. Συγκεκριμένα ο 41χρονος βρέθηκε ένοχος για τις εξής κατηγορίες: απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, ληστεία, αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί κατά προσώπου που διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία κατά συρροή και διατάραξη συνεδριάσεων δικαστηρίου. 

Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και χθες ολοκληρώθηκε και βγήκε η απόφαση.

Ν.Κ.


NEWSLETTER