Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 10:13

Ανατολική Μάνη: 12... αιώνες φυλακή σε Ουκρανούς για μεταφορά μεταναστών

Γράφτηκε από την
Ανατολική Μάνη: 12... αιώνες φυλακή σε Ουκρανούς για μεταφορά μεταναστών

 

Σε 400 χρόνια κάθειρξη ο καθένας και εκτιτέα συνολικά 25, καθώς και σε χρηματική ποινή 5,7 εκατ. ευρώ καταδικάστηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων 3 Ουκρανοί, οι οποίοι ξεκίνησαν πέρυσι αρχές Σεπτεμβρίου με σκάφος από τη Σμύρνη της Τουρκίας για να μεταφέρουν 56 παράτυπους μετανάστες (μεταξύ τους 15 παιδιά) από το Ιράκ και το Ιράν στην Ιταλία.

Ομως πριν φτάσουν στο Ταίναρο έπιασε θαλασσοταραχή και για να προφυλαχθούν μπήκαν στον όρμο Βαθύ Αυλάκι, κοντά στο Πόρτο Κάγιο της Ανατολικής Μάνης.

Οι λιμενικοί του Γυθείου εντόπισαν αγκυροβολημένο το 11μετρο ιστιοφόρο «Mare», σημαίας ΗΠΑ και στο κατάστρωμα τους 3 κατηγορούμενους, τους οποίους κατά την προανάκριση οι μεταφερόμενοι υπέδειξαν ως χειριστές του σκάφους. Οι ίδιοι βέβαια υποστήριξαν ότι και αυτοί ήταν "λαθρομετανάστες" και επεδίωκαν στην πρώτη στεριά που θα συναντούσαν, να παραδοθούν στους λιμενικούς για να απελαθούν πίσω στη χώρα τους.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Οι τρεις Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι στη χώρα τους δούλευαν οι δύο ως εργάτες σε εργοστάσια που έκλεισαν, ενώ ο τρίτος ως προπονητής ποδοσφαίρου. Ο πόλεμος στη χώρα τους τούς ανάγκασε να αναζητήσουν δουλειά μέσω διαδικτυακής αγγελίας στην Τουρκία, όπου εκεί -ισχυρίστηκαν- δούλευαν σε τουριστικό σκάφος στη Σμύρνη. Επειδή όμως δεν είχαν χαρτιά, καθώς τους τα πήραν οι... εργοδότες τους όταν έφτασαν στην Τουρκία, τους συνέλαβαν και μπήκαν 7 μήνες στη φυλακή, όπου ένας συγκρατούμενος τούς έδωσε ένα τηλέφωνο, με την υπόσχεση ότι ο άνθρωπος με τον οποίο θα μιλήσουν έχει τον τρόπο να τους στείλει πίσω στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο λιμενικός κατέθετε νωρίτερα ότι οι κατηγορούμενοι είχαν φυλακιστεί στην Τουρκία γιατί τους έπιασαν να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες, γι' αυτό άλλωστε και το δικαστήριο τους καταδίκασε χθες ως υπότροπους.

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΕΡΙΑ      

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν τη μεταφορά γιατί ο άνθρωπος ο οποίος υποτίθεται θα τους βοηθούσε, τους είπε ότι ο μόνος τρόπος είναι να παραδοθούν στις αρχές στην πρώτη στεριά κι έτσι θα καταφέρουν να απελαθούν πίσω στη χώρα τους. Γιατί δεν παραδόθηκαν νωρίτερα, στο πρώτο ελληνικό νησί, το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι οι 56 μετανάστες πάνω στο ιστιοφόρο δεν τους άφησαν και απαιτούσαν να πάνε στην Ιταλία γιατί πλήρωσαν 4.000 - 7.000 δολάρια ο καθένας τους. Οταν λοιπόν έπιασε κύμα και φοβήθηκαν, βρήκαν και αυτοί την ευκαιρία που έψαχναν. Επίσης, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι μεταφερόμενοι φορούσαν σωσίβια, κάτι που διέψευσε ο λιμενικός ο οποίος είπε ότι δεν είχαν παρά 4-5 σωσίβια και καθόλου σωστικά μέσα, πέρα από το βοηθητικό τέντερ (βαρκάκι). Μάλιστα, καταδικάστηκαν τελικά με την επιβαρυντική περίσταση ότι μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής για τους μεταφερόμενους.

Ν.Κ.


NEWSLETTER