Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 07:53

10 χρόνια για την καλλιέργεια χασίς στο Σανί Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
10 χρόνια για την καλλιέργεια χασίς στο Σανί Κυπαρισσίας

 

Σε κάθειρξη 10 χρόνων καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 39χρονος Κυπαρίσσιος. Ενα αποτύπωμά του και το DNA του σε ένα πλαστικό μπουκάλι από νερό τον «έδειξαν» ως τον καλλιεργητή της χασισοφυτείας με τα 38 δέντρα έως 3 μέτρα, πέρυσι στο Σανί Κυπαρισσίας.

Ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο είπε ότι οι υποψίες έπεσαν πάνω στον κατηγορούμενο πολύ πριν επιβεβαιωθεί ότι το αποτύπωμα και το DNA στο στόμιο του μπουκαλιού τού ανήκουν. Προηγήθηκε, είπε, η διερεύνηση κάποιων πληροφοριών και στοιχείων από ανώνυμο καταδότη, τα οποία οδηγούσαν στον 39χρονο. Ομως οι αστυνομικοί περίμεναν να ενισχύσουν την ένδειξη αυτή με εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο αστυνομικός σημείωσε επίσης ότι μετά μια εβδομάδα απ’ όταν εντοπίστηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια χασίς στο Σανί, οι συνάδελφοί του συνέλαβαν τον 70χρονο πατέρα του κατηγορούμενου, μέσα σε μια άλλη χασισοφυτεία με 28 δέντρα έως 2 μέτρα, κοντά στο νεκροταφείο της Κυπαρισσίας.

 

ΣΕ 4 ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΛΑΧΙΔΕΣ

Τη φυτεία με τα 38 δέντρα, στη δασική περιοχή Σανί, οι αστυνομικοί τη βρήκαν στις 24 Σεπτεμβρίου. Στο χώρο της καλλιέργειας ανακάλυψαν και ένα πρόχειρο ξηραντήριο από αδιάβροχο πανί και σύρμα, όπου μέσα βρήκαν να στεγνώνουν κρεμασμένα 7,5 κιλά χασίς.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας μια πληροφορία είχαν πετάξει στην ευρύτερη περιοχή με το ελικόπτερο, και σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από το έδαφος εντόπισαν τη φυτεία χασίς, που εκτεινόταν σε 4 διαδοχικές λαχίδες, ανάμεσα σε ψηλά δέντρα. Οπως ανακάλυψαν στη συνέχεια, όλο το διάστημα τα φυτά ποτίζονταν με αυτόματο πότισμα που δούλευε με χρονοδιακόπτη, ενώ το νερό το έκλεβαν οι καλλιεργητές από κεντρικό αγωγό άρδευσης, με σωλήνες. Εν τω μεταξύ, τα χασισόδεντρα ήταν σε πλήρη ωρίμανση και μόλις είχε ξεκινήσει ο τρύγος, γι' αυτό άλλωστε είχε στηθεί και το αυτοσχέδιο ξηραντήριο στο χώρο της φυτείας.

 

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε πάντως με το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (αλλιώς κινδύνευε με ισόβια κάθειρξη, γιατί η εκτιμώμενη ποσότητα που θα τρυγούσε εκτιμήθηκε πως θα ξεπερνούσε σε κέρδη τα 75.000 ευρώ). Εθελοντές εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα ψυχικής ενδυνάμωσης των κρατούμενων στις φυλακές Ναυπλίου κατέθεσαν καλά λόγια για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά του. Εξάλλου, και το ίδιο το πρόγραμμα είναι εθελοντικό για τους κρατουμένους, και ο ίδιος μπήκε σε αυτό οικειοθελώς μετά την προφυλάκισή του, πέρυσι τον Νοέμβριο.

Χθες, όταν ήρθε η ώρα να απολογηθεί, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έκανε αυτός την καλλιέργεια και επικαλέστηκε μια τυχαία συνάντηση με γνωστούς του Αλβανούς στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας. Αυτοί, υποστήριξε, τον γύρισαν στο σπίτι του ένα βράδυ με το αυτοκίνητο του ενός, αλλά ένας από αυτούς κατέβηκε νωρίτερα και, παίρνοντας τις τσάντες με τα ψώνια του από το πίσω κάθισμα, πήρε και το μπουκαλάκι με το νερό του κατηγορούμενου. Ετσι εκτίμησε ο ίδιος ότι βρέθηκε το μπουκάλι μέσα στη φυτεία, γιατί γνώριζε ότι ο ένας Αλβανός ήταν μπλεγμένος με τέτοιες δουλειές. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER