Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 19:30

8 χρόνια σε Κύπριο για διακίνηση χασίς σε όλη την Πελοπόννησο

Σε κάθειρξη 8 χρόνων και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας Κύπριος κατηγορούμενος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ότι προμήθευσε με περισσότερο από 1 κιλό χασίς μέλη συμμορίας που καλλιεργούσε και πωλούσε χασίς σε όλη την Πελοπόννησο και η οποία εξαρθρώθηκε το Δεκέμβριο 2018 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ο κατηγορούμενος καταζητείτο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παραδόθηκε στην Κύπρο.

Οπως ειπώθηκε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, στην αρχική δικογραφία που σχηματίστηκε ο κατηγορούμενος φερόταν να εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 μεταφορές-προμήθειες χασίς με αγοραστές τα μέλη της συμμορίας στη Μεσσηνία. Εκείνη την περίοδο, από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2018, βρισκόταν στην Ελλάδα με αφορμή τις σπουδές του γιου του εδώ και μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το Ναύπλιο.

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε πως πούλησε ποτέ ναρκωτικά. Επικαλέστηκε πως είναι χρήστης και επισκεπτόταν φιλικά τα μέλη της συμμορίας στην Κυπαρισσία, τη Χώρα και το Χανδρινού κι έκαναν μαζί κάνα τσιγάρο χασίς. Ετσι δικαιολόγησε και τις συνολικά 91 καταγεγραμμένες συνομιλίες του με μέλη της συμμορίας. Ωστόσο, επειδή εκτός από δύο φορές (μία που διαμεσολάβησε για αγοραπωλησία χασίς 1 κιλού για 2.000 ευρώ, και μία ακόμα πώληση 55 γραμ. χασίς για 100 ευρώ) στις υπόλοιπες πράξεις που του καταλογίζονταν από τη δικογραφία οι ποσότητες και το τίμημα της συναλλαγής δεν προσδιορίζονταν, καταδικάστηκε μόνο για δύο πράξεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εν λόγω συμμορία με την οποία είχε συναλλαγές ο κατηγορούμενος, οι αστυνομικοί χρεώνουν δύο από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες φυτείες χασίς: μία στην αγροτοδασική περιοχή Κοκκινοχώραφα των Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 (η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!), και της φυτείας με 2.071 δενδρύλλια χασίς τον Αύγουστο 2018, σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων πάνω από απόκρημνη παραλία στο Βρωμονέρι Γαργαλιάνων.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει το Μάιο του 2020 σε 10 κατηγορούμενους για την υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης χασίς στην Πελοπόννησο ποινές από 2 μήνες φυλάκιση έως 15,5 χρόνια κάθειρξη, ενώ αθώωσε 3 κατηγορούμενους.  

Ν.Κ.