Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 08:46

Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: Εκκρεμούν 700 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

 

Περί τις 700 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών εκκρεμούν προς συζήτηση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, όταν η δυναμική έκδοσης αποφάσεων υπερχρεωμένων δεν ξεπερνά τις 150-180 το χρόνο.

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες η συζήτηση είχε προσδιοριστεί μετά τις 15 Ιουνίου 2021 και υποβλήθηκε αίτηση επαναπροσδιορισμού τους για νέα δικάσιμο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπερχρεωμένων, μετά την κατάργηση του νόμου “Κατσέλη”.

Θυμίζουμε ότι οι οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση στον ν. 3869/2010, η οποία δεν είχε εκδικαστεί ακόμη και είχε λάβει ημερομηνία εκδίκασης μετά τις 15 Ιουνίου 2021, έπρεπε να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σκοπός αρχικά ήταν ο επαναπροσδιορισμός των αιτήσεών τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν εντός του περασμένου έτους, και η απόφαση να εκδίδεται το αργότερο εντός 6 μηνών από τη συζήτηση της αίτησης επαναπροσδιορισμού.

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, ο αριθμός των υποθέσεων που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της συζήτησης των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο δικηγόρος Καλαμάτας Αριστομένης Σκούλικας μιλώντας στην “Ε” λέει ότι “με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχουν επαναπροσδιορισθεί περί τις 700 υποθέσεις, ενώ κάθε μήνα θα προστίθενται ακόμα 130 σε αυτές”.

Εν τω μεταξύ, με μια απλή επισκόπηση του βιβλίου αποφάσεων υπερχρεωμένων που τηρείται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, διαπιστώνει κανείς, όπως λέει ο κ. Σκούλικας, ότι “η δυναμική έκδοσης αποφάσεων στο Ειρηνοδικείο μας δεν ξεπερνά τις 150-180 κατ’ έτος”. Δηλαδή, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς “και χωρίς να συνυπολογίζουμε τις υπάρχουσες εκκρεμότητες, ο εκτιμώμενος χρόνος έκδοσης της απόφασης που σήμερα αναρτάται στην πλατφόρμα, αν τηρηθούν τα μέχρι σήμερα στάνταρ απόδοσης και ποιότητας των εκδιδόμενων αποφάσεων, είναι περί τα 4-5 έτη”, επισημαίνει. Μέχρι σήμερα δε, “έχουν εκδοθεί λιγότερες από 10 υποθέσεις που προσδιορίστηκαν με την πλατφόρμα, ενώ η πρώτη ανάρτηση στην πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε πριν από πολλούς μήνες”.

 

ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ

Επιπρόσθετα, παρατηρεί ο Αρ. Σκούλικας, “η εφαρμογή του επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων προσέθεσε στις ήδη αρκετές, νέες προθεσμίες, απαράδεκτα, και τυπικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στον Νόμο. Ακόμα, προσέθεσε και νέες προθεσμίες για την κατάθεση έφεσης κατά αυτών των αποφάσεων (6μηνη αντί της καταχρηστικής 2ετίας)”. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο το νόμο, “η απόφαση εκδίδεται το αργότερο εντός 6 μηνών από την συζήτηση της αίτησης επαναπροσδιορισμού”, ενώ “πρέπει να μην λησμονούμε ότι μετά την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, δεύτερη ευκαιρία για τις αόριστες απαράδεκτες και με τυπικές παραλείψεις αιτήσεις δεν νοείται”.

 

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Στο Πρωτοδικείο, στο μεταξύ, όπου συζητούνται οι εφέσεις κατά των συγκεκριμένων υποθέσεων, “η ημερομηνία προσδιορισμού τους απέχει περίπου 1,5 έτη από σήμερα, ενώ η άσκηση έφεσης όπως είναι γνωστό δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης” επισημαίνει. Και σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης “ο δανειολήπτης καλείται να διαχειριστεί καταγγελμένα δάνεια και οφειλές επαυξημένες με τόκους υπερημερίας ετών”. Ωστόσο, “η έκπτωση, πλέον, του οφειλέτη συντελείται με μια απλή εξώδικη δήλωση του πιστωτή του”.

Επομένως, “δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί το τι μέλλει γενέσθαι με αυτές τις υποθέσεις, που αφορούν εκατοντάδες κύριες κατοικίες νοικοκυριών συμπολιτών μας και μερικές χιλιάδες αγροτεμάχια και πατρογονικές περιουσίες” προειδοποιεί καταλήγοντας ο Αριστομένης Σκούλικας.

Ν.Κ.