Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 20:48

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Επιτακτική ανάγκη για δύο ειρηνοδίκες 

 

Την επιτακτική ανάγκη, έστω και προσωρινά, της απόσπασης δύο ειρηνοδικών στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας για ένα χρόνο, καθώς και την ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών Καλαμάτας κατά δύο, αναδεικνύει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρει τα εξής: “Ως γνωστόν, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι υποχρεωμένο εντός συντομοτάτου χρόνου (31-12-2022) να δικάσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις επαναπροσδιορισμού που έχουν υποβληθεί, δυνάμει του Ν. 4745/2020 (ΦΕΚ Α’ 214/6-11-2020) και των ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα) και οι οποίες αιτήσεις ανέρχονται συνολικά σε 980, οι οποίες και θα εκδικασθούν την τρέχουσα δικαστική χρονιά και μέχρι την 31-12-2022. Επιπλέον των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 που έχουν υποβληθεί μέσω της διαδικασίας του Ν. 4745/2020, οι υπηρετούντες ειρηνοδίκες εκδικάζουν και όλες τις υποθέσεις των υπολοίπων διαδικασιών. Παράλληλα οι ειρηνοδίκες εκδίδουν διατάξεις (σωματείων, κληρονομητηρίων), διαταγές (πληρωμής και απόδοσης μισθίων), δικάζουν προσωρινές διαταγές, εκτελούν χρέη προέδρου υπηρεσίας, δημοσιεύουν διαθήκες, λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ. Επίσης συμμετέχουν και σε συνθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας (και αυτόφωρης διαδικασίας), όπως και σε έρευνες κατ’ οίκον. Περαιτέρω, η δικαστηριακή ύλη αναμένεται να αυξηθεί με ραγδαίο ρυθμό με την εφαρμογή του Ν. 4738/2020 «περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», με τον οποίο αφενός επεκτείνεται η πτωχευτική ικανότητα σε μη εμπόρους φυσικά πρόσωπα, οπότε διευρύνεται κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής του νόμου, και αφετέρου καθιερώνεται στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου ως πτωχευτικό δικαστήριο το κατά τόπον αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Υπάγονται δε στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον κριτηρίων: α) σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων) 350.000 ευρώ, β) καθαρό ύψος κύκλου εργασιών 700.000 ευρώ και γ) μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της τελευταίας, προ της κήρυξης της πτώχευσης, περιόδου 10 άτομα. Εκτιμάται δε ότι ένεκα και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων θα υπάγονται στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου και όχι στις πτωχεύσεις που υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, με πολύ μεγάλη επιβάρυνση του Ειρηνοδικείου.

Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, στο οποίο έχουν συγχωνευθεί τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου, προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι σήμερα καλυμμένες, πλην όμως το χρονικό διάστημα από Ιούλιο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2021 υπήρχε ένα κενό.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται συνεχώς, είναι αδύνατον να λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ευρύθμως με τον υφιστάμενο αριθμό ειρηνοδικών και καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη προσωρινής απόσπασης δύο ειρηνοδικών για ένα έτος για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας και ανακύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών Καλαμάτας κατά δύο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας”.