Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 08:12

Δρομολογούνται λύσεις για συντήρηση Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας

Σε συγκεκριμένες ενέργειες έχει προχωρήσει η Επιτροπή Διοίκησης-Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Εφετών Χαράλαμπο Μαυρίδη, για την επίλυση των προβλημάτων στεγάνωσης και την εκπόνηση των μελετών που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση και επισκευή του κτηρίου.

Έτσι, αφού συνταχθούν με τη συνδρομή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας οι απαραίτητες μελέτες, με χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΚΤΥΠ Α.Ε., υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης πως η χρηματοδότηση του συνόλου των εργασιών θα εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.    

Η “Ε” συνομίλησε για τα κτηριακά προβλήματα των Δικαστηρίων και τις ενέργειες που δρομολογούνται με τον πρόεδρο Εφετών Καλαμάτας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Χαράλαμπο Μαυρίδη και τον πρόεδρο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, με αφορμή τα νερά που (για πολλοστή φορά) γέμισε σε διάφορα σημεία το κτήριο στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου, εξαιτίας της έντονης βροχής. Ήδη ο κ. Μαυρίδης, με έγγραφό του πέρυσι στις 5 Δεκεμβρίου προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο κάθε φορά που βρέχει, καθώς και την ανάγκη αντικατάστασης του πύργου ψύξης της κεντρικής φυγόκεντρης μονάδας του κτηρίου.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΚΤΥΠ Α.Ε. ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΑΡΑ

Στις 12 και στις 21 του ίδιου μήνα, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Εργασιών του υπουργείου μεταβίβασε εγγράφως στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.” την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να εντάξει στον προγραμματισμό και στον προϋπολογισμό της, την ανάθεση σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας ΑμεΑ, καθώς και της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης-επισκευής του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας και της αντικατάστασης του πύργου ψύξης. Επίσης, την εντολή να εντάξει στον προγραμματισμό της και να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του συνόλου των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών, σε συνεννόηση με το Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί από το 2019 και μέχρι πέρυσι το Νοέμβριο 14 διαφορετικά έγγραφα από τις Υπηρεσίες των Δικαστηρίων Καλαμάτας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Π.Ε. Μεσσηνίας και της Πολεοδομίας Καλαμάτας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κατασκευαστικών κακοτεχνιών του κτηρίου, που προκαλούν όλο και μεγαλύτερες ζημιές με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά στις μεταλλικές γέφυρες οι οποίες ενώνουν τις πτέρυγες του Δικαστικού Μεγάρου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε αυτή του δευτέρου ορόφου, από τη μεριά της οδού Ψαρών.  

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ: “ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ”

Ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης-Διαχείρισης και Λειτουργίας των Δικαστηρίων Χαράλαμπος Μαυρίδης, ήρθε πέρυσι το φθινόπωρο στην Καλαμάτα. Επιθυμία του, μιλώντας στην “Ε”, είναι να ενημερώσει τον κόσμο πως “δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους”. Ήδη, προσθέτει, “έχουν δρομολογηθεί οι τελματωμένες εδώ και καιρό διαδικασίες, και έχουμε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής κτηρίου”. Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης συμπληρώνει πως “ήδη, από τις 23 Ιανουαρίου, έχει συνέλθει με επικεφαλής τον πρόεδρο Εφετών Χαράλαμπο Μαυρίδη η Επιτροπή Διοίκησης-Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού μεγάρου Καλαμάτας με σκοπό να συνδράμει και να παρακολουθήσει τις ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης που αφορά εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και των εργασιών που έπονται της μελέτης αυτής, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Ν.Κ.