Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 08:47

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του σκάφους του Λιμενικού: Ξαφνική μετατόπιση φορτίου οδήγησε στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

 

Σε ξαφνική μετατόπιση βάρους φέρεται να απέδωσε το πολύνεκρο ναυάγιο στις 14 Ιουνίου ανοικτά της Πύλου ο κυβερνήτης του μοναδικού σκάφους του Λιμενικού που βρισκόταν στο σημείο, καταθέτοντας ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο καπετάνιος του πλοίου με κωδικό ΠΠΛΣ 920 βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας που διεξάγει ποινική έρευνα για τη βύθιση του αλιευτικού με τους πάνω από 650 μετανάστες. Ο εν λόγω αξιωματικός κλήθηκε να εξεταστεί με την ιδιότητα του μάρτυρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, όπως και στην πρώτη κατάθεσή του ενώπιον συναδέλφων του στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ο κυβερνήτης απέδωσε το ναυάγιο στη μετατόπιση βάρους εντός του υπερφορτωμένου αλιευτικού, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της ξαφνικής μετακίνησης των μεταναστών που επέβαιναν σ’ αυτό προς τη μια πλευρά του σκάφους.

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ότι η ανακρίτρια τον ρώτησε ακόμα γιατί δεν επεδίωξε να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τον καπετάνιο του αλιευτικού ούτως ώστε να διαπιστώσει εάν πράγματι χρειαζόταν βοήθεια. Με τον κυβερνήτη να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Ο καπετάνιος του 920 φέρεται επίσης να έχει συγκεντρώσει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το καταγραφικό του πλοίου ήταν εκτός λειτουργίας δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα της τραγωδίας.

Επιπλέον, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ακόμα ότι το 920 δεν είχε τεχνικές δυνατότητες ούτε όμως τον εξοπλισμό (κάβους) προκειμένου να προχωρήσει σε ρυμούλκηση του αλιευτικού με τους μετανάστες.

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο κυβερνήτης του σκάφους τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το ναυάγιο είχε κληθεί να καταθέσει και στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σε εκείνη την κατάθεσή του είχε αναφέρει ότι το αλιευτικό με τους μετανάστες «στις 11.40 μ.μ. προσεγγίστηκε σε απόσταση 200 μέτρων» καθώς και ότι «ενημερώσαμε ότι έχουμε έρθει να συνδράμουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί».

Στη συνέχεια είχε περιγράψει ότι μετά την προσωρινή ακινητοποίηση του αλιευτικού, οι άνδρες του Λιμενικού είχαν δέσει ένα σχοινί στην πλώρη του πλοιαρίου προκειμένου να δουν τι ακριβώς χρειάζονταν οι μετανάστες. «Μετά την πρόσδεση με την πλώρη του αλιευτικού, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο Help”, “Go Italy” και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23.57 έλυσαν κάβο που τους είχαμε δώσει. Εβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα».

Η βύθιση του αλιευτικού έγινε λίγο μετά τη 1.40 π.μ. με τον κυβερνήτη να περιγράφει ότι ενώ το 920 βρισκόταν σε απόσταση 70 μέτρων αντιλήφθηκε ότι το αλιευτικό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση και στο πλοιάριο να επικρατεί αναστάτωση, ενώ «σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε».

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κληθεί να καταθέσει εκ νέου ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας.