Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 08:29

Πρόταση της εισαγγελέα για τη δολοφονία Παναγιώτη Γυφτέα: Ενοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι 

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

“Ήθελαν τα λεφτά του, ήταν πλούσιος…”. Η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Κωστίδου χθες, κατά την αγόρευσή της στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, στήριξε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων χωρίς καμία αμφιβολία. Η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστούν, όπως και πρωτόδικα, ο 50χρονος κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός για το έγκλημα και τη ληστεία και ο 56χρονος Καλαματιανός συγκατηγορούμενός του ως ηθικός αυτουργός στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία.

Μέσα από μία παραστατική περιγραφή, για το πώς στήθηκε η ενέδρα και έγινε η επίθεση από τον κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό και τουλάχιστον τρεις ακόμα αταυτοποίητους συνεργούς του, πιθανόν Γεωργιανούς, η εισαγγελέας ανέλυσε στο ακροατήριο γιατί αποφάσισαν να σκοτώσουν το θύμα. Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια, ο επιχειρηματίας αντιστάθηκε και πάλεψε όταν προσπάθησαν με τη βία να του αποσπάσουν το τηλεκοντρόλ που άνοιγε το γκαράζ, για να μπουν στο σπίτι και να πάρουν τα χρήματα και τις επιταγές, που ο ηθικός αυτουργός γνώριζε ότι φύλαγε σε αυτό και έδινε τις οδηγίες, όπως προκύπτει -κατά την εισαγγελέα πάντα- από τις συνομιλίες στη δικογραφία. Τότε, οι ληστές αποφάσισαν να τον σκοτώσουν, χτυπώντας τον άγρια με ένα ρόπαλο ή ξύλο στο κεφάλι και το θώρακα, κι ύστερα -όπως φανερώνουν τα ιατροδικαστικά στοιχεία- τον έσυραν (ο ιατροδικαστής βρήκε χορταράκια στα δάχτυλα του θύματος), τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ της BMW που οδηγούσε εκείνο το βράδυ και ασφάλισαν το αυτοκίνητο.  

 

“ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΣ”

Η εισαγγελέας κλείνοντας την αγόρευσή της εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο καταδικασθείς πρωτόδικα ως φυσικός αυτουργός για το έγκλημα δεν θα μπορούσε μόνος να ληστέψει το θύμα, γιατί ο επιχειρηματίας ήταν γυμνασμένος. Επικαλούμενη μάλιστα στοιχεία της δικογραφίας και μαρτυρίες, συμπέρανε ότι ο 50χρονος κατηγορούμενος “τέλεσε την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση”, χτυπώντας με μανία και πολλές φορές το θύμα. Κάτι που, σύμφωνα με την εισαγγελέα, φανερώνει ότι “ήθελαν να τον σκοτώσουν” -ενώ συμπέρανε πως ο 50χρονος έπαιρνε οδηγίες και χρήματα από τον 56χρονο συγκατηγορούμενό του προκειμένου να διαπράξει τη ληστεία, προσθέτοντας πως “ήξερε όλες τις κινήσεις του θύματος και πληροφορούσε σχετικά τον 50χρονο” και προτείνοντας την καταδίκη του και σε δεύτερο βαθμό για ηθική αυτουργία στη ληστεία κατά συναυτουργία.   

Χθες, τρίτη συνεδρίαση της δίκης, ολοκληρώθηκαν και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, και μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Κώστας Μαργέλης και Χρυσόθεμις Αμανατίδη ζήτησαν εκ μέρους της οικογένειας του θύματος δικαίωση “για την αναίτια δολοφονία του επιχειρηματία”, ενώ η υπεράσπιση αμφισβήτησε την αρτιότητα και πληρότητα των στοιχείων που οδήγησαν πρωτόδικα στην καταδίκη των εντολέων τους.