Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 09:23

Επιμένουν οι δικηγόροι για φορολογικό και Εφετείο - Κάλεσμα στήριξης σε πολιτικούς και φορείς

 

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης για το φορολογικό νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών, για τον δικαστικό χάρτη που προτείνει την κατάργηση του Εφετείου της πόλης, την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και τη νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια που αγνοεί τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Επεσήμανε ότι “δεν θα ξεχάσουμε τους 158 που ψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο” και προανήγγειλε “μαύρο” στις ευρωεκλογές και προσφυγή στα δικαστήρια.

Για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας τόνισε ότι “ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα καλέσει όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες της Μεσσηνίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση”.

Ειδικότερα, για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ο Κ. Μαργέλης παρατήρησε, μεταξύ άλλων:

“Ψηφίσθηκε αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων. Η κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε τις ενστάσεις της Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του. Σημαντικός αριθμός δικηγόρων και ελευθέρων επαγγελματιών αντιμετωπίζει πλέον άμεσα τον κίνδυνο βίαιης εξόδου από την επαγγελματική του δραστηριότητα ή την υπαλληλοποίηση του. Υπάρχει σαφώς διαχρονική ανικανότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δίχως να έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα από κανέναν η πολιτική ευθύνη για την ύπαρξή της. Σκόπιμα, όμως, αφήνουν να μην εισπράξουν σοβαρά ποσά από την λίστα Λαγκάρντ, λίστα η οποία είναι η ακτινογραφία της διαπλοκής και της διαφθοράς στην Ελλάδα και είναι δεδομένο ότι από τα φορολογικά έσοδα αυτής της λίστας θα υπερκαλύπτονταν τα 600 εκ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει από την τεκμαρτή φορολόγηση. Το 1/3 των ελευθέρων επαγγελματιών έχει οφειλές στον ΕΦΚΑ. Περίπου 13.000 δικηγόροι ανά την Ελλάδα έχουν μεταφέρει την επαγγελματική έδρα στο σπίτι τους, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα του γραφείου του. Επιτέθηκαν στους δικηγόρους και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως μας εξαπάτησαν, λέγοντας προεκλογικά ότι δεν θα επιβληθεί κανέναν νέος φόρος. Και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, μας στοχοποίησαν και μας ειρωνεύτηκαν επιπλέον, προτρέποντάς μας να γίνουμε ντελιβεράδες. Γεγονός που αποτελεί ακραία ύβρη. Δεν θα ξεχάσουμε τους 158 που το ψήφισαν, ιδίως δε τους δικηγόρους, αυτούς που έχουν εξασφαλίσει αφορολόγητο για τους εαυτούς τους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κοινωνία, στις ευρωεκλογές και στα δικαστήρια όπου θα προσφύγουμε ενάντια στο φορολογικό νόμο”.

 

Για τον δικαστικό χάρτη, επεσήμανε:

“Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων, μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών (Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δ.Σ.Κ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις του. Πρόταγμα για τους δικηγόρους Καλαμάτας αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Παραβλέπεται σκόπιμα και δεν γίνεται καμία αναφορά στο εν λόγω πόρισμα των εξής αδιαμφισβήτητων στοιχείων: 1/ Ότι η δημιουργία του αυτοτελούς Εφετείου Καλαμάτας έγινε το 2004, κατόπιν την με αριθμό 18/2004 σχεδόν ομοφώνου γνωμοδοτήσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (μία μόνο μειοψηφούσα άποψη). 2/ Ότι υπήρχε σχετική έγγραφη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αριθμό 168/2004. 3/ Ότι ο Νομός Μεσσηνίας είναι ο πολυπληθέστερος νομός όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 4/ Ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι ο πολυπληθέστερος σε μέλη Δικηγορικός Σύλλογος όλης της Περιφέρειας και από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. 5/ Ότι ο Νομός Μεσσηνίας, είναι, κατά γενική ομολογία, ο πλέον αναπτυσσόμενος νομός, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. 6/ Ότι η πόλη της Καλαμάτας, είναι η μοναδική πόλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που διαθέτει αεροδρόμιο. 7/ Και το κυριότερο, ότι το Δικαστικό Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Εφετείο Καλαμάτας, είναι το πιο σύγχρονο και άνετο Δικαστικό Μέγαρο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες του Εφετείου Καλαμάτας στεγάζονται με άνεση στον 3ο όροφο αυτού καθώς και στο μισό όροφο του 2ου ορόφου, ενώ επίσης το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει 7 αίθουσες συνεδριάσεων και ήδη το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης της ενεργειακής του αναβάθμισης. 8/ Το αδιαπραγμάτευτο γεγονός, ότι το Εφετείο Καλαμάτας καθ’ όλα τα χρόνια της 20ετούς μέχρι και σήμερα αυτοτελούς λειτουργίας του έχει αφήσει το θετικό του αποτύπωμα στην κοινωνία της Μεσσηνίας και του Γυθείου, καθιστώντας υπεράνω όλων ευχερή την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών, στην ίδια την δικαιοσύνη, το οποίο γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους Μεσσήνιους, ανεξαιρέτως, καθώς και τους κατοίκους της περιφέρειας του Γυθείου. Για τους λόγους αυτούς ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα καλέσει όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση.

Προς τούτο και πέραν των λοιπών ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί, τις επόμενες ημέρες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, θα γίνει άμεσα ενημέρωση όλων των θεσμικών και κοινωνικών φορέων και βουλευτών του νομού μας, θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα πρόσκληση για συνάντηση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με τα Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Κυπαρισσίας και Γυθείου, και ενημέρωση σε όλους τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους του νομού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, πράττει και θα πράξει με βάση την συνείδηση του, όχι μόνο ότι είναι δυνατόν, αλλά και πέρα από τις δυνατότητες του μέχρι πέρατος, ώστε να μην συντελεσθεί αυτή η αδικία και να μην επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω, που κανένα όφελος δεν έχει για την ίδια την δικαιοσύνη και πρέπει το ίδιο να πράξουν και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του νομού μας, ώστε η Μεσσηνία να μην είναι (και αυτή ή μόνο αυτή) το εξιλαστήριο θύμα αυτής της παρωδίας”.

 

Για την τροποποίηση του Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σημείωσε: “Το πρωτοφανές είναι ότι δεν είχε συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση και το κυριότερο δεν γνωρίζουμε τα ονόματα και την ιδιότητα των σχεδιαστών. Εισάγονται «εισαγγελικής έμπνευσης» και σκοπιμότητας διατάξεις με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους. Είναι η 7η αλλαγή που επιχειρείται από το 2019, με συνέπεια να υπάρχει ανασφάλεια δικαίου τόσο για τούς δικαστές, καθώς και για τους δικηγόρους. Πλέον στην χώρα μας η επιστήμη έχει παραμεριστεί από την πολιτική. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου, που υπόκειται μόνο σε μια ανάγκη επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης, Γίνεται αυστηριοποίηση της μικρής και της μεσαίας εγκληματικότητας. Θα πάει ο κόσμος φυλακή. Σε ποινές φυλακίσεως από 2 έως 3 έτη προβλέπεται μερική πραγματική έκτιση της ποινής. Σε ποινές φυλακίσεως 3 ετών και πάνω προβλέπεται υποχρεωτική έκτιση της ποινής. Επαναφέρονται παράβολα 100 ευρώ για την κατάθεση της μηνύσεως και χρηματικά παράβολα για τα αιτήματα αναβολών”.

 

Για τους ευάλωτους δανειολήπτες υπογράμμισε:

“Η κυβέρνηση με την πρόσφατη νομοθέτηση για τα «κόκκινα δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος προστατεύει τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, αφήνει απροστάτευτους τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες, δεν θεσμοθετεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξαρτά την αναστολή του πλειστηριασμού με την υποχρέωση προκαταβολής του 10% της απαίτησης και προβλέπει το ακατάσχετο των λογαριασμών των funds”.

 

Τέλος σε ερώτηση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, παρατήρησε, ανάμεσα στα άλλα:

“Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει οπαδική βία. Είναι βία εγκληματιών. Τα μέτρα αυτά είναι άδικα, δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο τιμωρείται ο φίλαθλος που θέλει να πάει να παρακολουθήσει την ομάδα του. Η κυβέρνηση ξεχνάει το βασικό: ότι ο ρόλος του ποδοσφαίρου, των αθλημάτων είναι να παρέχει το θέαμα στους φιλάθλους. Τα μέτρα αυτά έχουν εξαγγελθεί πάλι, είναι ημίμετρα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στα γήπεδα δεν πρέπει να υπάρχει Αστυνομία. Συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των αστυνομικών να μην είναι στα γήπεδα και να γίνονται θύματα οποιοδήποτε εγκληματία, όχι οπαδού. Θα πρέπει οι ομάδες να αναλάβουν να προφυλάξουν το προϊόν τους. Και το άσχημο είναι ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, όταν αφυπηρετήσουν, γίνονται έμμισθοι υπάλληλοι στις ΚΑΕ και στις ΠΑΕ”.