Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 09:03

O Κώστας Μαργέλης για το Εφετείο Καλαμάτας: “Οχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται”

 

Μία σπουδαία ημέρα για τους πολίτες του Νομού Μεσσηνίας και ιδιαιτέρως για τους δικηγόρους της Καλαμάτας και της Πύλου χαρακτήρισε την χθεσινή σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, αφού δεν καταργείται και επισήμως το Εφετείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο κ. Μαργέλης χθες, με όσα ανέφερε σχετικά με την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της γράφουσας στην “Ελευθερία Σαββατοκύριακο” της 27ης-28ης Ιανουαρίου όταν, τότε, τοπικά μέσα αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας επέμεναν ότι το Εφετείο Καλαμάτας καταργείται.

Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Μαργέλης συνοψίζοντας τις αλλαγές στο νέο δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας, σημείωσε καταρχάς πως “το Εφετείο Καλαμάτας όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται, αφού στην περιφέρειά του πλέον εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Θυμίζω ότι το Πρωτοδικείο Σπάρτης υπαγόταν στο Εφετείο Ναυπλίου, ενώ πλέον θα εμπίπτει στο Εφετείο Καλαμάτας”.

Κατά δεύτερον, σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, “το Πρωτοδικείο Καλαμάτας μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Μεσσηνίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας μετονομάζεται σε Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με κεντρική έδρα την Καλαμάτα.

Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας”.

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ

Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται, και “οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας”. Ωστόσο, “το Ειρηνοδικείο Πύλου, όχι μόνο διατηρείται, αλλά αναβαθμίζεται”, διευκρίνισε ο Κώστας Μαργέλης και εξήγησε:

“Πλέον η Πύλος θα είναι περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και θα εκδικάζονται πολιτικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου και ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων.

Επίσης στην Πύλο θα διενεργούνται και προανακρίσεις”. Ο πρόεδρος του ΔΣ Καλαμάτας τόνισε ακόμη “για τελευταία φορά”, όπως εμφατικά είπε κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στους δικηγόρους που έχουν την έδρα τους στην Πύλο, καθώς και στη δημοτική αρχή Πύλου-Νέστορος, ότι “είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανευρεθεί, όχι αύριο, αλλά χθες, ένα κτήριο που θα στεγάσει τον αναβαθμισμένο δικαστικό σχηματισμό στη Πύλο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Αλλιώς, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε τυχόν δυσμενή εξέλιξη”.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΡΑ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ο κ. Μαργέλης ανέφερε ακόμα πως η Κυπαρισσία ορίζεται ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, “στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας, διατηρώντας πλήρη την καθ’ ύλην αρμοδιότητά της”.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΔΣΚ τόνισε πως “τα ανωτέρω αποτελούν μία εξέλιξη κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής. Πρόκειται δε για μία νίκη, που δεν ήρθε μόνη της, δεν ήταν αυτονόητη και δεν προέκυψε εύκολα και άκοπα. Κυρίως, όμως, η εξέλιξη αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος ότι η ομόνοια, η συστράτευση στον κοινό στόχο όλων των τοπικών δυνάμεων, η διεκδίκηση με σχέδιο και επιχειρήματα, και εντέλει ο κοινός αγώνας όλων μας, μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας επιτυχίες και να αποτελέσει δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρακολουθούσε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στενά και διακριτικά το θέμα των δικαστικών χαρτών καθώς και την εξέλιξη των διαδικασιών”.

Ν.Κ.