Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 12:39

Ρύθμιση οφειλής για δικαστικό υπάλληλο από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

 

Μόλις 14.342 ευρώ σε βάθος 20ετίας θα πληρώσει ένας δικαστικός υπάλληλος που κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αίτηση για ρύθμιση των τραπεζικών του οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 81.840 ευρώ, Το δικαστήριο του δίνει επίσης μια περίοδο χάριτος 4 χρόνων από σήμερα. Ακόμη, ένας 58χρονος εκπαιδευτικός για οφειλή 25.634 ευρώ θα πληρώσει συνολικά μόνο 1.440 ευρώ, ενώ απαλλάσσεται από το υπόλοιπο χρέος. 

 

Πιο αναλυτικά, ο δικαστικός υπάλληλος κάθε μήνα αντί για 1.039 ευρώ παίρνει πλέον στο χέρι 751 ευρώ, καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τού παρακρατεί 289,73 ευρώ για ένα στεγαστικό δάνειο. Εν τω μεταξύ η σύζυγός του έχει καταθέσει τα χαρτιά της για να βγει στη σύνταξη και θα παίρνει 693,60 ευρώ, από τα οποία το Παρακαταθηκών και Δανείων θα παρακρατεί τα 300 ευρώ, επίσης για ένα στεγαστικό δάνειο. Το ζευγάρι έχει 3 παιδιά. Το ένα είναι ανήλικο και τα άλλα δύο σπουδάζουν μακριά από το σπίτι - και με τον τρόπο αυτό ο αιτών δικαιολόγησε πώς, μαζί με το δικό τους νοικοκυριό, τα συνολικά μηνιαία τους έξοδα φτάνουν τα 2.200 ευρώ. 

Το δικαστήριο πέρα από τα έξοδα που απαιτούνται κάθε μήνα για να συντηρεί η οικογένεια το σπίτι των παιδιών της και να καλύπτει και τις βασικές της ανάγκες, δικαιολογεί μεταξύ άλλων την απόφασή του για το πάγωμα καταβολών προς τις τράπεζες για 4 χρόνια με την επισήμανση ότι ο αιτών, από το 2010 έως και σήμερα, έχει χάσει τα μισά του ετήσια εισοδήματα. Συγκεκριμένα στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το 2010 ο αιτών είχε δηλώσει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 51.000 ευρώ ενώ φέτος το ετήσιο εισόδημά του δεν θα ξεπεράσει τα 22.400 ευρώ. Επίσης, ένα αυτοκίνητο που η αξία του εκτιμάται από τον αιτούντα στα 1.000 ευρώ, το δικαστήριο έκρινε ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης της οικογένειας και δεν θα πρέπει να πουληθεί για να καλύψει μέρος του χρέους.

Ομως για να σωθεί η κύρια κατοικία της οικογένειας, στην οποία ο αιτών έχει μερίδιο κατοχής 25%, το δικαστήριο προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών του. Ετσι μετά την περίοδο χάριτος των 4 χρόνων θα ξεκινήσει να πληρώνει κάθε μήνα και για διάστημα 20 χρόνων, το ποσό των 60 ευρώ. Μετά από 20 χρόνια θα έχει πληρώσει 14.342 ευρώ για χρέη προς τις τράπεζες που ανέρχονται σε 81.840 ευρώ - μεταξύ αυτών και δύο στεγαστικά δάνεια στο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 27.471 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σπίτι είναι 246,97 τ.μ. και σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τα 71.711 ευρώ - έτσι το 25% που είναι στην κυριότητα του αιτούντα αντιστοιχεί σε αντικειμενική αξία 17.927,75 ευρώ.

 

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1.440 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ 25.634 

Οσον αφορά τον εκπαιδευτικό, εκτός από ένα μισθό που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, δεν έχει άλλα εισοδήματα. Ανεργη είναι και η σύζυγός του και επιπλέον έχουν ένα παιδί που σπουδάζει μακριά από το σπίτι. Επειδή τα έξοδά τους κάθε μήνα είναι περίπου 1.500 ευρώ, για να τα βγάλουν πέρα τούς ενισχύουν οικονομικά οι συγγενείς τους. Ο αιτών έχει βέβαια στο όνομά του και δύο αγροτεμάχια, που του ανήκουν κατά το ήμισυ. Το ένα, που είναι 257,66 τ.μ., ζήτησε να μην εκποιηθεί γιατί δεν έχει εμπορική αξία, και το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του. Δεκτό βέβαια έκανε και το αίτημά του να μην πουληθεί ούτε το έτερο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται σε τουριστική περιοχή έξω από την Καλαμάτα και είναι 314,25 τ.μ. Η αξία του εν λόγω αγροτεμαχίου -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ειρηνοδίκη- δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ, εξαιτίας της συνεχούς πτώσης τιμών στην κτηματαγορά. Αλλά ο καθοριστικός παράγοντας για να μην εκποιηθεί το ακίνητο βρίσκεται στο αίτημα του εκπαιδευτικού να μείνει στην κυριότητά του ώστε στο μέλλον να μπορέσει να κτίσει εκεί ένα σπίτι για αυτόν και την οικογένειά του. Αυτό προβλέπεται από το νόμο Κατσέλη κι έτσι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα. 

Επιπλέον, εξετάζοντας τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας και τις τρέχουσες απαιτήσεις της, δηλαδή τα έξοδα που έχει το ζευγάρι και τα έξοδα που απαιτούνται για να συνεχίσει τις σπουδές του το παιδί τους, το δικαστήριο αποφάσισε να δίνει ο αιτών 30 ευρώ το μήνα για 4 χρόνια. Ετσι, μετά από μια τετραετία ο εκπαιδευτικός από συνολικό χρέος 25.634 ευρώ από καταναλωτικό δάνειο θα πληρώσει συνολικά 1.440 ευρώ, και το δικαστήριο τον απαλλάσσει από την υπόλοιπη οφειλή. 

 

Ν.Κ.