Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 22:10

Μάχη νομικών επιχειρημάτων δίνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης

Μάχη επιχειρημάτων δίνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Μάνη. 

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Μαργέλης χαρακτήρισε ανθρωπόμορφα κτήνη τους δύο 18χρονους φερόμενους ως δράστες, ενώ κατ' εντολή της οικογένειας Σγούρου ζήτησε από την ανακρίτρια να γίνει αναπαράσταση του εγκλήματος για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Π.Μ. Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο πελάτης του είναι αθώος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού. Ο Διονύσης Αλευράς, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Ν.Μ., τονίζει ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο και ότι ο πελάτης του έχει μετανιώσει για την πράξη του. 

Αναλυτικά οι θέσεις των δικηγόρων: 

 

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Δεν είχαν τον ίδιο βαθμό συμμετοχής στο διπλό φονικό οι δύο 18χρονοι φερόμενοι ως δράστες, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Π.Μ., Αλέξη Κούγια. Ο συνήγορος σε δηλώσεις του κάνει λόγο για αποτρόπαιο έγκλημα, αλλά όπως λέει, ο εντολέας του Π.Μ. ακόμη και αν αντιμετωπίσει κατηγορίες δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα παραπάνω πέραν της απλής συνέργειας - ενώ όπως αναφέρει και στο απολογητικό υπόμνημα, είναι αθώος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού. Επίσης μέσα στο φάκελο της δικογραφίας ο κ. Κούγιας είχε κάποια σακουλάκια με χάπια για να τα δείξει στην ανακρίτρια, καθώς, όπως είπε, βρέθηκαν σε μπουφάν του Π.Μ. και είναι από τα αναβολικά που το ένα από τα θύματα -ο Κώστας Σγούρος- προμήθευε τον εντολέα του.  

Ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στην "Ε" δήλωσε ότι μελέτησε τη δικογραφία την οποία παρέλαβε την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς και «τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στην κατοχή μου: τις ουσίες που κατανάλωνε ο εντολέας μου εδώ και 4 μήνες. Βρέθηκαν σε χειμωνιάτικο μπουφάν του και η χρήση τους προσδιορίζεται το Μάρτιο - Απρίλιο. Θα τα καταθέσω να τα εξετάσει η ανακριτής και θα ορίσει πραγματογνώμονα». Συνεχίζοντας, είπε πως τα χάπια αυτά «είναι αναβολικά που μόνο να τα βλέπει κανείς τρομάζει γιατί δεν έχουν καμία ταυτότητα, δεν γνωρίζω τι ιδιοσκευάσματα είναι αυτά και τι περιέχουν, τι καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό». 

Οσον αφορά τη γνωριμία του εντολέα του με τον Κώστα Σγούρο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Π.Μ. είπε: «Ο εντολέας μου, όπως προκύπτει και από το απολογητικό του υπόμνημα, εξαρχής μόνος του και χωρίς δικηγόρο, είπε στην Αστυνομία την απόλυτη αλήθεια. Πότε γνώρισε τον έναν εκ των θυμάτων, πότε τον πλησίασε το θύμα και πού και με ποιον τρόπο τον βεβαίωσε πως αν θέλει να κάνει ένα αθλητικό σώμα και να κατέβει σε αγώνες body building και να πάρει βραβεία, θα πρέπει να τον ακούσει τυφλά και να εφαρμόσει αυτή την φαρμακευτική αγωγή». Η οποία, είπε ο Αλ. Κούγιας, «ξεκινούσε από αυτά τα χάπια, συνεχιζόταν με πιο σκληρά χάπια και στο τέλος, πριν τον Αύγουστο, το θύμα τού έκανε ενέσεις, και ακολούθως είδε κάποια μεταβολή στο σώμα του ο πιτσιρικάς. Αμέσως μετά έδωσε την μεγάλη παραγγελία από τα χρήματα τα οποία είχε πάρει από το Αλεξανδράκειο κληροδότημα, που ήταν σύνολο 1.000 ευρώ, από τα οποία τα 800 ευρώ έχουν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του ενός εκ των θυμάτων τις πρώτες μέρες του Αυγούστου». 

Σχετικά με το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η χρήση αναβολικών στον οργανισμό είπε: «Σε κάθε περίπτωση, από συνεργασία που είχα με ειδικούς επιστήμονες -και ειδικά να ευχαριστήσω τον ιατροδικαστή Χανίων Σταμάτη Μπελιβάνη, ο οποίος έχει κάνει και μια ειδική μελέτη, την οποία προσκομίζω στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα- διαπίστωσα ότι η καταστροφή του εφηβικού ή μετεφηβικού οργανισμού είναι τελεία. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά αυτά, ναι μεν θα ταλαιπωρηθούν στις φυλακές, αλλά είναι βέβαιο ότι με τη σύλληψή τους, εξαιτίας αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, γλίτωσαν τη ζωή τους και τη ζωή και τις ταλαιπωρίες των παιδιών τους, γιατί οι επιπτώσεις αφορούν και την αναπαραγωγική διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι μετά από λίγο καιρό θα είχαν ανικανότητα σεξουαλική ενώ τα παιδιά τους θα υφίσταντο τις συνέπειες αυτών των αναβολικών».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε ότι «δεν είναι δικαιολογία αυτά που σας λέω, το έγκλημα είναι αποτρόπαιο από τη φύση του. Είναι γεγονός ότι, με διαφορετικό βέβαια βαθμό συμμετοχής, συμμετείχαν και οι δυο φερόμενοι ως δράστες, και αυτό είναι που θα αναδείξω και θα προσπαθήσω να αποδείξω στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα και αργότερα στο δικαστήριο, για να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση». Επίσης τόνισε πως, αν είναι να αποδοθεί κάποια κατηγορία στον εντολέα του Π.Μ., «πέραν της απλής συνέργειας στη διπλή αυτή ανθρωποκτονία, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τίποτε άλλο. Είναι παγία νομολογία και του Αρείου Πάγου και των ελληνικών δικαστηρίων».

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

Ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης του 18χρονου Καλαματιανού Ν.Μ., Διονύσης Αλευράς (ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Ράλλης), μιλώντας στην "Ε" δήλωσε πως ο εντολέας του δεν αναίρεσε τίποτε απ' ό,τι κατέθεσε στους αστυνομικούς και παραδέχτηκε πως αυτός πυροβόλησε. Είπε ακόμα ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο: 

«Ο εντολέας μου διευκρίνισε λεπτομέρειες των πραγματικών γεγονότων στην κ. ανακρίτρια, δήλωσε τη μεταμέλειά του και τη μετάνοιά του για το τραγικό γεγονός, και η υπεράσπισή του πιστεύει ότι η ποινική ανηλικότητα -η οποία αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο του ευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος αλλά και του ελληνικού δικαιικού συστήματος- θα τύχει της αρμόζουσας αξιολόγησης από το δικαστήριο», είπε. Και διευκρίνισε πως ο εντολέας του «μόλις έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, διαφορετικά θα εκρίνετο και από άλλης μορφής δικαιοδοτικά όργανα - παρά ταύτα το 133 του Ποινικού Κώδικα περιγράφει την εγκληματικότητα των μετέφηβων προσώπων, προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο ποινής, και βεβαίως εμείς θα ζητήσουμε από το δικαστήριο να τον κρίνει ως μετέφηβο για την πράξη την οποία έκανε». Δηλαδή οι δύο συνήγοροι θα ζητήσουν το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ερωτώμενος ο κ. Αλευράς είπε ότι ο Ν.Μ. δεν άλλαξε κάτι από αυτά που έχει ήδη καταθέσει στην Αστυνομία, σχετικά με τη συμμετοχή του στο διπλό έγκλημα. «Το αυτοκίνητο και η καραμπίνα ήταν του συγκατηγορούμενού του, αλλά είπε ότι πυροβόλησε αυτός», σημείωσε ο συνήγορος. Και όταν ρωτήθηκε αν το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο, ήταν κατηγορηματικός πως όχι, «σε καμία περίπτωση. Ολα έγιναν με μια ταχύτητα και σε στιγμές απολύτως ανεπανάληπτες, από την άποψη της μοναδικότητας των στιγμών. Στιγμές τέτοιες που αφορούν όλους τους ανθρώπους, απλά η διαχείριση της στιγμής από τον καθένα είναι μια ιδιαίτερη περίσταση».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ανέλαβε χθες και επίσημα συνήγορος πολιτικής αγωγής. Στη συνέχεια έκανε σχετικές δηλώσεις χαρακτηρίζοντας ανθρωπόμορφα κτήνη τους δύο 18χρονους, ενώ κατ' εντολή της οικογένειας Σγούρου ζήτησε από την ανακρίτρια να γίνει αναπαράσταση του εγκλήματος, για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τρίτων προσώπων. Οσον αφορά τα όσα ακούγονται σχετικά με διακίνηση αναβολικών είπε ότι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τι είδους σκευάσματα ήταν αυτά. 

«Σήμερα τα μέλη της οικογένειας του άτυχου και αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Σγούρου κατέθεσαν στην κ. ανακρίτρια Καλαμάτας δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής σε βάρος των δύο στυγερών δολοφόνων του Κ. Σγούρου, επιζητώντας τη δίκαιη και παραδειγματική τιμωρία τους», είπε καταρχάς ο κ. Μαργέλης - και συμπλήρωσε:

Η οικογένεια, καταλαβαίνετε όλοι, είναι βυθισμένη στο κλάμα και στη δυστυχία και τα μέλη της γνωρίζουν ότι καμία ποινή δεν θα φέρει πίσω τον άνθρωπό τους. Πράγματι, καμία ποινή δεν θα αποκαταστήσει τη τραγική απώλεια του Κ. Σγούρου, η οικογένεια όμως θα επιδιώξει οι δύο δολοφόνοι να βλέπουν εφεξής, διά βίου, τον ήλιο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ηλιο που δυστυχώς δε θα ξαναδεί ποτέ ο Κ. Σγούρος».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δεν έχω πρόθεση να παραβιάσω τη μυστικότητα της ανάκρισης, η οποία είναι σε εξέλιξη, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι η οικογένεια του Κ. Σγουρού ζήτησε σήμερα από την κ. ανακρίτρια Καλαμάτας τη διενέργεια των εξής ανακριτικών πράξεων:

1) Την εξακρίβωση, του αναμφισβήτητου για την οικογένεια γεγονότος, της παρανόμου αφαιρέσεως χρηματικού ποσού, ύψους τουλάχιστον 500 ευρώ που είχε στο τσαντάκι του, λίγο πριν το έγκλημα, ο Κωνσταντίνος Σγούρος - ποσό το οποίο, προφανώς, έχει αφαιρεθεί από τους δράστες.

2) Να διαταχθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών τηλεφώνων, που έχουν ήδη ευρεθεί και κατασχεθεί, προκειμένου να διακριβωθεί ποιες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις έγιναν στον αμέσως προηγούμενο του συμβάντος χρόνου καθώς και μετά από αυτό και συγκεκριμένα κατά τις ημερομηνίες 17, 18 και 19 Αυγούστου 2014.

3) Να γίνει αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο οι κατηγορούμενοι προέβησαν στην πραγματοποίηση ενός τόσο ανατριχιαστικού εγκλήματος, ώστε να διαπιστωθεί η ευθύνη τυχόν τρίτων προσώπων, οι οποίοι τους συνέδραμαν καθ' οιονδήποτε τρόπο είτε στην τέλεση των αξιοποίνων πράξεων είτε στην προσπάθεια συγκάλυψης αυτών».

Ο Κ. Μαργέλης σχετικά με το διπλό φονικό είπε πως «τα εγκλήματα που έχουν τελέσει οι δύο δολοφόνοι είναι ιδιαιτέρως ειδεχθή, ιδιαιτέρως αποκρουστικά, εγκλήματα τα οποία δεν μπορεί να τα συλλάβει ανθρώπου νους. Εγκλήματα που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οι δύο δολοφόνοι, παρά το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, δεν μπορούν να περιγραφούν παρά μόνο με τον χαρακτηρισμό "ανθρωπόμορφα τέρατα". Σίγουρα αποτελούν απειλή για την κοινωνία μας. Οι δύο δολοφόνοι είναι μετά βεβαιότητος συναισθηματικώς ψυχροί εγκληματίες, αδίστακτοι άνθρωποι, άνθρωποι που δεν έχουν φραγμούς, άνθρωποι ακρωτηριασμένοι συναισθηματικώς και ψυχικώς, και με τις πράξεις τους έδειξαν πλήρη αναλγησία και απάθεια απέναντι στα θύματά τους. Τη φρίκη και το αποτροπιασμό όλων μας προκαλούν οι ιδιαζόντως απεχθείς δολοφονίες, λόγω του ότι προφανώς:

α) Οι δράστες ενήργησαν βάσει προαποφασισμένου και προμελετημένου σχεδίου.

β) Οι δράστες έκλεισαν στα θύματά τους "ραντεβού θανάτου", τους παρέσυραν σε ερημική τοποθεσία, την οποία πολύ καλά γνώριζε ο ένας εξ αυτών, λόγω της κατοικίας του, με μοναδικό σκοπό να τους δολοφονήσουν.

γ) Οι δράστες συνεκτέλεσαν το έγκλημα επιδεικνύοντας σκληρή και ανηλεή διάθεση σε βάρος των ανύποπτων θυμάτων τους.

δ) Ο ένας εξ αυτών που πυροβόλησε ήταν άριστος γνώστης χειρισμού όπλων, ασχολείτο με μανία με τη σκοποβολή και αναρτούσε στο Facebook σχόλια για την ευθυβολία και την αποτελεσματικότητα των όπλων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός λογαριασμός του στο Facebook έχει απενεργοποιηθεί αυτές τις μέρες. Και δεν έφθανε μόνο αυτό, αφού άδειασε την καραμπίνα, ενεργώντας κατόπιν ως στυγερός δολοφόνος, την ξαναγέμισε και πυροβόλησε στα άψυχα σώματα αυτών. Ο τρόπος εκτέλεσης μαρτυρά αβυσσαλέο μίσος των δολοφόνων κατά των άτυχων θυμάτων τους.

Η ψυχραιμία που επέδειξαν οι δράστες μετά την άγρια δολοφονία των δύο θυμάτων τους είναι πρωτόγνωρη και σίγουρα δείχνει επαγγελματική συμπεριφορά, κανένα ίχνος τρόμου, επιδεικνύοντας πλήρη αναλγησία - αφού έσυραν τα πτώματα για να τα κρύψουν και, επειδή δεν τους άρεσε η κρυψώνα, είχαν την ψυχραιμία και τα φόρτωσαν στην καρότσα του αυτοκινήτου τους και ακολούθως πέταξαν τα σώματά τους σε άλλο σημείο. Και εν συνεχεία, ενεργώντας πάλι με επαγγελματισμό και ψυχραιμία, έπλυναν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των πράξεών τους.

Συνήθως ο κανονικός άνθρωπος, όταν δει να εκτινάσσεται το αίμα, κλονίζεται και εγκαταλείπει την προσπάθεια. Οι στυγεροί εγκληματίες καταλαμβάνονται από ένα είδος ψυχικής ευφορίας και συνεχίζουν την αποτρόπαια πράξη τους με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

Ολα τα μέλη της οικογένειας Σγούρου, παραδοσιακά, εντάσσονται στο χώρο της Αριστεράς. Οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί και έχει γραφεί για σχέση οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας με οποιοδήποτε άλλο χώρο, πολιτικό ή ιδεολογικό, είναι ψευδή, ανυπόστατα και σε κάθε περίπτωση προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη του θανόντος Κώστα Σγούρου - και η οικογένεια επιφυλάσσει το δικαίωμά της να στραφεί δικαστικώς εναντίον όσων ισχυρίζονται το αντίθετο».

Τέλος ο Κώστας Μαργέλης, σχετικά με τα όσα λέγονται για παράνομη διακίνηση αναβολικών, είπε: 

«Καταρχήν αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πορεία της ανάκρισης δεν έχει δείξει αν πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα ή αναβολικά, και σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ήταν αναβολικά, δεν έχουν καμία σχέση με το στυγερό και αποτρόπαιο έγκλημα και με τη δολοφονική ενέργεια των δραστών. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν υποθέσουμε ότι έχουν σχέση τα αναβολικά, αν ήταν όλοι αυτοί που παίρνουν αναβολικά να προκαλούν αυτά τα εγκλήματα, θα έπρεπε η εθνική ομάδα άρσης βαρών, οι ολυμπιονίκες μας που έχουν κατηγορηθεί για λήψη αναβολικών, να δημιουργούν συνέχεια εγκληματικές πράξεις. Δεν έχει καμία σχέση η χρήση αναβολικών σε σχέση με το έγκλημα. Εχει σχέση με το αβυσσαλέο μίσος που είχαν οι δύο θύτες με τα θύματα και το οποίο προκύπτει από τον τρόπο εκτέλεσης, και πηγάζει από το ότι είναι ακρωτηριασμένοι ψυχικά - είναι ανθρωπόμορφα κτήνη, δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση».