Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 18:02

Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας: Ο επιχειρηματίας δεν θέλει ποινική δίωξη των κατηγορουμένων

Ξεκίνησε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας η δίκη για απάτη σε δεύτερο βαθμό, με κατηγορούμενους έναν Ελληνα και δύο Κύπριους, οι οποίοι υπόσχονταν χαμηλότοκο δάνειο σε Καλαματιανό καταφέρνοντας να του αποσπάσουν 120.000 δολάρια - από τα οποία έχει πάρει πίσω περίπου 70.000 σε ευρώ.

Ο Καλαματιανός επιχειρηματίας και πολιτικός ενάγων παραιτήθηκε από την αγωγή του και δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν επιθυμεί πλέον την ποινική τους δίωξη. Ωστόσο, εξετάστηκε από το δικαστήριο ως μάρτυρας και η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Ιουνίου, με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων.

Ο Ελληνας από τον Πύργο Ηλείας υποσχέθηκε στον Καλαματιανό πως καταθέτοντας το ποσό των 120.000 δολαρίων στο λογαριασμό του διευθυντή της ιταλικής τράπεζας Rolo Banca του Μιλάνου, η ιταλική τράπεζα θα έστελνε μια εγγυητική επιστολή στην Bank of America για να του χορηγηθεί το δάνειο των 5 εκ. δολαρίων. Ο Καλαματιανός, ο οποίος ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις, το 2001 αναζητούσε χαμηλότοκο δάνειο για να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα στον Ταΰγετο. Προσωπικός του φίλος τραπεζικός τον έφερε σε επαφή με τον Πυργιώτη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι Κύπριοι κατηγορούμενοι, ένας επιχειρηματίας και ένας τραπεζικός, μπορούν να μεσολαβήσουν για να εκδοθεί από την αμερικάνικη τράπεζα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την κατάθεση του Καλαματιανού επιχειρηματία, για να βγει το δάνειο τον έπεισαν ότι θα έπρεπε να καταθέσει ποσό 120.000 δολαρίων στην ιταλική τράπεζα, προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικό φερεγγυότητας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για να πάρει ο επιχειρηματίας το δάνειο από την αμερικάνικη τράπεζα. Αντί όμως για τον αριθμό λογαριασμού του διευθυντή της τράπεζας ο Πυργιώτης έδωσε τον λογαριασμό του Κύπριου επιχειρηματία.

Πρωτόδικα ο Ελληνας από τον Πύργο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών για απάτη, επειδή το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει ως ελαφρυντικό ότι επέστρεψε μέρος του ποσού στον εξαπατηθέντα. Οι δύο άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απάτης σε βάρος του Καλαματιανού επιχειρηματία είχαν καταδικαστεί, ο ένας σε 8 χρόνια κάθειρξη (ο Κύπριος, που τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό του) και ο άλλος Κύπριος σε 6 χρόνια κάθειρξη.

Χθες στο εδώλιο κάθισε μόνο ο Ελληνας κατηγορούμενος καθώς οι δύο Κύπριοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. 

Ν.Κ.