Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 19:04

Πλήρης διαγραφή χρέους ηλικιωμένου ζευγαριού από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 

Τίποτα δεν θα πληρώσει στις τράπεζες για τα επόμενα 5 χρόνια ζευγάρι ηλικιωμένων, οι οποίοι χρωστούν από καταναλωτικά δάνεια 24.364 ευρώ. Οπως αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, η σύνταξη των 713 ευρώ του 72χρονου συζύγου μόλις που φτάνει για να καλύψουν τις βασικές δαπάνες διαβίωσής τους - ενώ η 69χρονη άνεργη σύζυγός του δεν πρόκειται να βρει δουλειά λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Γι' αυτό και το δικαστήριο δεν όρισε νέα δικάσιμο μετά τα 5 χρόνια για επαναπροσδιορισμό της απόφασής του, αλλά επειδή το ορίζει ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση που βελτιωθούν τα εισοδήματα του ζευγαριού θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι μηνιαίες δόσεις. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έναν 72χρονο συνταξιούχο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και την 69χρονη σύζυγό του, άνεργη από το 2008. Η σύνταξη του συζύγου είναι 713,74 ευρώ το μήνα και επειδή δεν έχουν δικό τους σπίτι νοικιάζουν και το ενοίκιο που πληρώνουν είναι 250 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη του συζύγου αποτελεί και το μοναδικό εισόδημά τους, που μόλις επαρκεί για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών διαβίωσής τους - οι οποίες ανέρχονται, κατ' εκτίμηση του δικαστηρίου, στο ποσό των 700 ευρώ περίπου το μήνα. Οσον αφορά τις οφειλές τους, ο σύζυγος χρωστά 21.279 ευρώ από 3 καταναλωτικά δάνεια ενώ η σύζυγός του οφείλει ως εγγυήτρια στο ένα καταναλωτικό δάνειο του συζύγου της το ποσό των 3.085 ευρώ. Οι αιτούντες έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους από το 2013. Επίσης, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, το πρώτο δάνειο που πήραν, μπορούσαν να το αποπληρώσουν με τα εισοδήματα που είχαν το 2008, ενώ τα άλλα δύο δάνεια τα πήραν για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών διαβίωσής τους εν αναμονή της εκκαθάρισης του τελικού ποσού της σύνταξης του αιτούντα από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Οσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο αιτών είναι συνιδιοκτήτης σε 9 αγροτεμάχια, που όμως το ανώτερο ποσοστό συγκυριότητας δεν ξεπερνά το 16,66% και δεν κρίνεται πρόσφορο για εκποίηση από το δικαστήριο. Η σύζυγος από την πλευρά της, δεν έχει καθόλου περιουσία. Λόγω λοιπόν του ανεπαρκούς εισοδήματος που μόλις φτάνει για να εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες, το δικαστήριο ορίζει μηδενικές καταβολές για μια 5ετία και δεν προσδιορίζει νέα δικάσιμο γιατί δεν βλέπει την πιθανότητα βελτίωσης των οικονομικών τους. Ομως αφήνει ανοιχτό σε περίπτωση που βελτιωθούν τα εισοδήματά τους, να αναπροσαρμοστούν οι μηνιαίες δόσεις. 

Η δικηγόρος του ζευγαριού Εβελυν Μουτεβελή είπε μιλώντας στην "Ε": «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αφορά ζευγάρι μεγάλης ηλικίας, με συνολικές οφειλές ύψους περίπου 25.000 ευρώ και με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη του συζύγου από το ΝΑΤ, ύψους περίπου 700 ευρώ και ακίνητη ιδιοκτησία μηδενικής σχεδόν αξίας σε αγροτική περιοχή». Πρόσθεσε δε πως η εν λόγω απόφαση αποτελεί «άλλη μια περίπτωση δικαίωσης δανειοληπτών». Σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, η κ. Μουτεβελή ανέφερε σχετικά: «Οσον αφορά τη "μνημονιακή" τροπολογία του ν. 3869/2010, δηλαδή το νόμο 4336/2015, επέφερε βασικές αλλαγές οι οποίες συνοψίζονται κυρίως στα εξής σημεία: α. Διεύρυνση υπαγόμενων οφειλών, β. αύξηση προβλεπόμενων δικαιολογητικών υπαγωγής στο νόμο, γ. συντομότερες οι νέες ημερομηνίες συζήτησης των αιτήσεων, δ. διαδικασία ταχείας διαγραφής μικροοφειλών, ε. καθιέρωση κριτηρίου εύλογων δαπανών διαβίωσης, στ. επαναπροσδιορισμό όλων των παλαιών αιτήσεων σε συντομότερες δικασίμους, ζ. επικαιροποίηση των παλαιών φακέλων με νέα έγγραφα μέχρι 19/2/2016, η. νέες προσωρινές διαταγές με διάρκεια ισχύος μόνο 6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης».

Ν.Κ.