Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 13:15

Ο ξεχωριστός Επιτάφιος της Σελλασίας με τα παγώνια

Στην ενορία της Σελλασίας στη Λακωνία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο διαφορετικός επιτάφιος, κεντημένος με πολλές χάντρες, πέρλες και χρυσάνθεμα μινιατούρες, είναι έτοιμος να υποδεχθεί το σώμα του Χριστού.

Η προετοιμασία ξεκινά δύο μήνες πριν το Πάσχα. “Η δουλειά είναι εξαιρετικά λεπτή και πολύ κουραστική. Παρόλα αυτά, όμως, όλοι οι ενορίτες, γυναίκες, άντρες και παιδιά, δεν δυσανασχετούν, αλλά γεμάτοι χαρά συμμετέχουν όλοι. Και αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι, η συνεργασία και η ανιδιοτελής εργασία όχι για τους ίδιους αλλά για το θεάνθρωπο Χριστό μας” σημειώνει ο εφημέριος Σελλασίας π. Νικόλαος Τσέτσεκας.

Ξεκινούν λοιπόν να “κεντούν” τις μικρές χάντρες και πολύχρωμες πέρλες σε μικρές καρφίτσες πολύ νωρίτερα, ώστε το μοτίβο να είναι έτοιμο και στολισμένο όπως πρέπει. Την Κυριακή των Βαΐων καταφθάνουν μοσχοβολώντας τα μικρά άνθη, και μαζί με τα πάθη του Χριστού μας όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κεντάνε και οι πιστοί προσεκτικά τον προσωρινό τάφο˙ με μια ευχή στα χείλη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής, οπότε πλέον παραδίδεται στον ιερέα όλο συγκίνηση, ευωδία και αγάπη.

Το φετινό μοτίβο, το οποίο απεικονίζει πανέμορφα παγώνια, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αυτά σύμφωνα με τη θρησκεία μας συμβολίζουν την Αθανασία και την Ανάσταση που ακολουθεί μετά τη Σταύρωση.

“Ας ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο να βιώσει όπως οι ενορίτες μας το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου μας” είναι η ευχή του π. Νικολάου.

Πηγή: laconialive.gr