Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 09:24

Κατά την υποδοχή της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη: Μήνυμα ενότητας από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας (βίντεο)

Την εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, με πρωτόγνωρο τρόπο και χωρίς λιτανεία και την τέλεση του παραδοσιακού πανηγυριού λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, υποδέχθηκε χθες η Μεσσήνη, στα προπύλαια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής του Μετοχίου, στην πανηγυρίστρα.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο λόγο του απηύθυνε μήνυμα ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων και συμπαράστασης των πολιτών, ώστε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον. Η εικόνα της Παναγίας έφθασε από τη Μονή Βουλκάνου με αυτοκίνητο και ο ηγούμενος της μονής Προκόπιος Σμυρνής την παρέδωσε στους μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Η υποδοχή και η ενθρόνιση της εικόνας στο προσκυνητάρι της για 8ήμερο προσκύνημα έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, με κωδωνοκρουσίες και με την απόδοση τιμών από τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης.

Στο λόγο του ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι η υποδοχή της εικόνας έχει μια ιδιαιτερότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, για να μην έχει συνέπειες στη ζωή, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Ευχήθηκε οι πιστοί να αντλήσουν δύναμη και παρηγοριά από την Παναγία, για να ενισχυθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι στο επόμενο διάστημα. Επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, να παραμερίσουμε μικρότητες και μικροπολιτικές διαφορές, με πνεύμα ενότητας να ξεπεράσουμε την κρίση. Υπενθύμισε ότι όποτε ο λαός μας ήταν ενωμένος, έβγαινε νικητής από τις κρίσεις, ενώ όποτε διχάστηκε, ο διχασμός οδήγησε στη μείωση και απομείωση της πατρίδας μας και στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές.

Ο σεβασμιώτατος προέτρεψε “να είμαστε συμπαραστάτες, αρωγοί και συνοδοιπόροι ο ένας δίπλα στον άλλον” και κάλεσε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον με τον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους. Ανέφερε ότι είναι και εθνική κρίση και συνέστησε να τη λύσουμε όχι με μορφές ατομισμού, υπογραμμίζοντας πως “κανένας δε σώζεται από μόνος του, σώζεται στο πρόσωπο του Χριστού, όταν έχει την αναφορικότητά της στο κοινωνικό σύνολο”. Παρατήρησε ότι “προστατεύουμε και τον συνάνθρωπό μας όταν φοράμε τη μάσκα”, προέτρεψε να τηρούμε τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις και συμβούλευσε πως πρέπει “να σεβόμαστε και να προσφερόμαστε στον άλλο άνθρωπο”. Εκτίμησε ότι “ζωή χωρίς να υπολογίζουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας δεν είναι πραγματική ζωή” και συνέστησε “να δίνει μέρος της ζωής του ο ένας στον άλλον, να προσφέρεται στον άλλον. Αυτό σημαίνει καταξίωση της ατομικής ευθύνης”.

Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι “δεν είναι ντροπή η μάσκα, ντροπή είναι όταν τη φοράμε για να κρύψουμε την υποκρισία και τα προσωπεία μας”, επέκρινε τους ψεύτες και υποκριτές, τις θεωρίες συνωμοσίας, κάνοντας λόγο για “γεννήματα νοσηρής φαντασίας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και το κήρυγμα της Εκκλησίας”. Προέτρεψε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς “να γίνετε μπροστάρηδες στην ειρήνη, την ομόνοια και την ενότητα” κι επεσήμανε πως “η αναζήτηση λύσεων επιτυγχάνεται μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση”.
Οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εορτάζων αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Νίκος Κοτταρίδης ευχήθηκαν χρόνια πολλά στη Μεσσήνη και η Παναγία να προστατεύει την πόλη και όλη τη Μεσσηνία, να υπάρχει ενότητα και του χρόνου να γιορτάσουμε χωρίς μάσκες και μέτρα με επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης προέτρεψε τους επισκέπτες και τους προσκυνητές να επισκεφθούν το κέντρο και την αγορά της πόλης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

Για την ενημέρωση των πιστών, δημοτών της Μεσσήνης και επισκεπτών, το πρόγραμμα που εξέδωσε η Μονή Βουλκάνου:

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, θα τελούνται το πρωί (7 π.μ.) ο όρθρος και η θεία λειτουργία και το απόγευμα (7 μ.μ.) ο εσπερινός και η παράκληση. Σήμερα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του αγιασμού μετά του Τιμίου Ξύλου και των ιερών λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στη μονή.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 7 μ.μ., εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία του μυστηρίου του ευχελαίου.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της ημέρας. Στις 7 μ.μ., εσπερινός και παράκληση. Από τις 9 μ.μ. έως τις 00.30 π.μ. μεταμεσονύχτια αγρυπνία.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της ημέρας και το απόγευμα 7 μ.μ., εσπερινός.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της Κυριακής, χοροστατούντος και ιερουργούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και στις 7 μ.μ. εσπερινός και παράκληση.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ. όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 7 μ.μ. εσπερινός και παράκληση, μετά το πέρας της οποίας η εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι, όπου από τις 9 μ.μ. έως τις 00.30 π.μ. θα γίνει η αγρυπνία της ανόδου.