Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 17:25

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο Ρωμύρι Πυλίας

Η μνήμη του Αγίου ενδόξου μάρτυρα Νικολάου του Νέου, του εν Βουνένοις τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή στην ιστορική κοινότητα του Ρωμυρίου Πυλίας. Στον φερώνυμο ναό τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Τον μητροπολίτη πλαισίωσαν ο καταγόμενος εκ Ρωμυρίου και γραμματέας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βασιλόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Αθανασόπουλος και ο εφημέριος της κοινότητας π. Ιωάννης Χατζηδημητρίου.

Το Ρωμύρι έγινε γνωστό από τα επεισόδια που έγιναν όταν κλέφτες το 1860 μπήκαν στο σπίτι του Παπαλάμπρου να τον ληστέψουν γιατί είχαν πληροφορίες πως φύλαγε τα λεφτά της Μητρόπολης Μεθώνης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό γράφτηκε το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Παπαλάμπραινα».

Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος συνεχάρη τα νέα παιδιά του Ρωμυρίου, τα οποία μέσα από τις δραστηριότητες του τοπικού συλλόγου αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων τους και τιμούν τις ρίζες τους. Ακολούθησε στο προαύλιο του ναού δεξίωση από τα μέλη του συλλόγου και υποδοχή των δρομέων, του καθιερωμένου αγώνα δρόμο προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Νέου.   

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο γραμματέας της ΚΕΔΕ    Δημήτρης Καφαντάρης και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος.