Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 08:28

Εορτασμός Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα

 

Με την παρουσία πλήθους προσκυνητών από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε επί τριήμερο την μνήμη των Πρωτοκορυφαίων και την σύναξη των 12 Αποστόλων, ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας.

Κατά την παραμονή της γιορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε εσπερινός υπό τον αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο, ενώ το πρωί της Τετάρτης τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Αρώνη. Το απόγευμα της παραμονής της Σύναξης των 12 Αποστόλων τελέσθηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και κηρύγματος προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Νεόφυτου Σαχλά. Την κυριώνυμο ημέρα της γιορτής τελέσθηκε ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του πρωτοσύγελλου της Μητρόπολης Μεσσηνίας αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαργιά, πλαισιωμένου από τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Ξυράφη, τον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά και τον διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Κηρύττοντας τον θείο λόγο, ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στους όρους και στις έννοιες των λέξεων “Απόστολος” και “Αποστολή”. Παράλληλα τόνισε την αποστολή του καθενός μας εντός της Εκκλησίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αποστολή του ιστορικού ναού των Αγίων Αποστόλων, του οποίου τα έσοδα ενισχύουν το έργο του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών.   

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών του πανηγυρικού τριημέρου, τους ύμνους απέδωσαν τα μέλη της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας υπό τη διεύθυνση του διευθυντή της Σχολής και πρωτοψάλτου του ναού της Υπαπαντής Καλαμάτας Κωνσταντίνου Σιάχου.