Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 08:32

Εορτασμός της Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά

 

Με ευλάβεια ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών γιόρτασε και φέτος την εορτή «της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου» στην εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, στο Πάρκο της Βλαχέρνας.

Την παραμονή της εορτής, την Παρασκευή το απόγευμα, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου με τη συνοδεία εννέα κληρικών. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Βλαχέρνας στα τετράγωνα γύρω από το Πάρκο με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Την εικόνα κρατούσαν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες τσολιά ενώ τη συνόδευαν γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της Τριφυλίας και μικρά κορίτσια στα λευκά κρατώντας πανέρια με πέταλα από τριαντάφυλλα που έραιναν την εικόνα. Την πομπή ακολουθούσε πλήθους πιστών.

Μετά τον Εσπερινό η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων έδωσε στο Πάρκο την πρώτη της συναυλία μετά από δυόμισι χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ανήμερα της γιορτής, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρική  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος Φιλοπροόδων φιλοξένησε τους πιστούς προσφέροντάς τους γλυκά και αναψυκτικά.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν  ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, η γ. γραμματέας Μερόπη Μυλωνά, οι αντιδήμαρχοι  Γιώργος Ασημακόπουλος, Νίκος Φρούσος, Μαρία Παναγοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι  Αγγελής Κοροβίλας, Παναγιώτης Αλευράς, Γιάννης Μερκούρης, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Γιάννης Κατσούλας, Παναγιώτης Τσαφαράς και οι τοπικοί σύμβουλοι Γιάννης Λυγγουνός, Χρήστος Γριβοκωστόπουλος και Γιώτα Ζερμπίνου καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.