Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 16:15

Ανακαινίστηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννου “Καρβούνη”

Ανακαινίστηκε ριζικά και παραδόθηκε και πάλι στη λατρευτική χρήση ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο επονομαζόμενος “Καρβούνης” στην πόλη της Καλαμάτας, κοντά στο Πεδίο Βολής.

Ο ναός είναι κτίσμα του 1646 και αποτελεί μετόχι της μονής Βελανιδιάς.

Προχθές Κυριακή, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τελέστηκαν τα θυρανοίξια από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, πλαισιωμένου από τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης - αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, τον αρχιερατικό επίτροπο Καλαμάτας και πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής της μονής Βελανιδιάς - αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη και άλλους κληρικούς της Καλαμάτας.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της γιορτής και πριν το τέλος του εσπερινού ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού και στο χρονικό της εκ βάθρων ανακαίνισης του.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αφού εξήρε το έργο του πατέρα Χριστοφόρου και των συνεργατών του, αναφέρθηκε στην μεγάλη οικονομική αρωγή και συμπαράσταση της ευεργέτιδος του ναού Κωνσταντίνας Βενιζέλου, η οποία ανέλαβε μεγάλο μέρος του κόστους της ανακαίνισης κι επέδωσε σε συγγενικά της πρόσωπα τον Χρυσό Σταυρό της μητρόπολης, συνοδευόμενο από ευεργετήριο γράμμα, αφού η ίδια η κ. Βενιζέλου κατοικεί μόνιμα στην μακρινή Αυστραλία και η ηλικία της δεν της επιτρέπει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.