Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 09:18

«Φουλ του γάμου» το καλοκαίρι στην Καλαμάτα - Ο π. Φίλιππος Χαμαργιάς για τους «περιορισμούς» στις βαπτίσεις

Γεμάτη είναι η ατζέντα των κεντρικών ναών της Καλαμάτας για το φετινό καλοκαίρι σε ότι έχει να κάνει με τους γάμους, με αποτέλεσμα να τελούνται μυστήρια ακόμα και καθημερινές ώστε να εξυπηρετηθούν τα ζευγάρια.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, η μετά covid εποχή συνδυάζεται με πολλούς γάμους που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός και πίεση στις διαθέσιμες ώρες και μέρες που είναι περισσότερο συνυφασμένες με τα μυστήρια. «Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως πέρα από τα Σαββατοκύριακα, το καλοκαίρι είναι κλεισμένοι γάμοι Παρασκευές, Πέμπτες αλλά και Δευτέρες» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το ενδιαφέρον των ζευγαριών εστιάζει κυρίως στους ναούς της Ανάστασης, της Υπαπαντής και των Ταξιαρχών.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

«Ιδίως η Ανάσταση εξυπηρετεί πολύ λόγω της τοποθεσίας της και του ό,τι τα ξενοδοχεία βρίσκονται δίπλα, όταν υπάρχουν και ξένοι προσκεκλημένοι. Το ειδυλλιακό στοιχείο δε, με τη θάλασσα απέναντι φαίνεται πως είναι ένας ακόμα λόγος που οι γάμοι γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στην Παραλία» εξήγησε, τονίζοντας πως και ο αριθμός των βαπτίσεων που είναι προγραμματισμένος στην πόλη είναι εξίσου μεγάλος μέχρι το Σεπτέμβριο, με τους περισσότερους να γίνονται Κυριακές. 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Σχετικά με τη διπλή ονοματοδοσία στις βαπτίσεις η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει να υιοθετείται με αυξητικές τάσεις από τους νέους γονείς, ο πατήρ Φίλιππος παρατήρησε πως μεγαλώνοντας το παιδί αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες στο μέλλον, μιλώντας όπως είπε εκ πείρας, μιας και ο ίδιος είχε δύο ονόματα, αποκτώντας στη συνέχεια και το εκκλησιαστικό του. «Για παράδειγμα αν δεν αναφερθεί ένα από τα δύο ονόματα σε κάποιo έγγραφο Δημόσιας Υπηρεσίας προκύπτει αμέσως ζήτημα, με αποτέλεσμα η όποια διαδικασία να ξεκινά από την αρχή» πρόσθεσε. Στο ίδιο κλίμα, η Μητρόπολη Πατρών έχει απαγορεύσει τα τελευταία χρόνια τη βάπτιση με δύο ονόματα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια αλλά και αντιδράσεις. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν τέθηκε κάποια στιγμή το ίδιο θέμα και στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως οι γονείς έχουν το ελεύθερο εφόσον το επιθυμούν να ενημερώσουν την εκάστοτε εκκλησία πως θα δώσουν δύο ονόματα στο παιδί τους. Ακόμα, παρατήρησε πως το φαινόμενο τα παιδιά να βαπτίζονται πιο μεγάλα από το συνηθισμένο, έγκειται σε καθαρά οικονομικούς λόγους, μιας και πολλά ζευγάρια έχοντας κάνει στην αρχή πολιτικό γάμο, προγραμματίζουν στη συνέχεια γαμοβάπτιση, ούτως ώστε να μετριαστεί το συνολικό κόστος σε σύγκριση με δύο διαφορετικές τελετές, με αποτέλεσμα το διπλό μυστήριο να έχει αυξηθεί όπως είπε έντονα τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα. 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΜΟΙ ΤΩΝ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ

Αναφορικά με τους περιορισμούς που ισχύουν για τους θρησκευτικούς γάμους και κατ’ επέκταση για τις βαπτίσεις, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας υπενθύμισε πως γονείς που προέρχονται από πολιτικό γάμο μπορούν να βαπτίσουν το μωρό τους, ωστόσο ο ανάδοχος (νονός) δεν μπορεί να βαπτίσει ένα παιδί αν προέρχεται από πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. «Για το λόγο αυτό, ζητάμε ως εκκλησία την πιστοποίηση πως είναι άγαμος ή πως προέρχεται από θρησκευτικό γάμο» πληροφόρησε, επισημαίνοντας πως το βασικό προαπαιτούμενο είναι και το θρήσκευμα, δεδομένου πως δεν αναγράφεται στην ταυτότητα. «Η διαδικασία έτσι έχει την αναζήτηση του αντίστοιχου χαρτιού από την ενορία που έχει βαπτιστεί ο ανάδοχος, ώστε να φαίνεται πως είναι ορθόδοξος χριστιανός» συμπλήρωσε, σχολιάζοντας πως παρότι όλα τα παράβολα πλέον πληρώνονται και διαδικτυακά, σε αυτό που αφορά την τέλεση γάμου δεν έχει υπάρξει σχετική μέριμνα, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να επισκέπτονται την εκάστοτε ΔΟΥ για να το πληρώσουν. 

«ΑΝΤΕΞΕ» ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΕΙΟ

Σε ότι αφορά  το “Αλεξανδράκειο” Γηροκομείο της Καλαμάτας το οποίο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια "ανοιχτή αγκαλιά" για τους ηλικιωμένους της πόλης, ο πατήρ Φίλιππος αποσαφήνισε πως στην παρούσα φάση η δομή της Μητρόπολης είναι πλήρης, με τον αριθμό των φιλοξενούμενων να είναι συγκεκριμένος, απαριθμώντας αυτή τη στιγμή 80 άτομα. «Δεν υπάρχει η λογική του ράντζου στους δρόμους προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός. Είμαστε ένα Ίδρυμα το οποίο φροντίζει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, έχοντας σκοπό την καλύτερη περίθαλψη και προστασία των γερόντων και όχι το κέρδος ή το όφελος» υπογράμμισε, λέγοντας πως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύει μια λίστα αναμονής για τους ενδιαφερόμενους, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια απώλεια για να προκύψει μια νέα θέση. Από πλευράς πανδημίας, και πως αυτή επηρέασε ψυχολογικά τους ηλικιωμένους λόγω των περιορισμών, ο ίδιος υπενθύμισε αρχικά  πως το “Αλεξανδράκειο” ήταν το μόνο ίδρυμα Πανελλαδικά που δεν “εισήλθε” ο κορονοϊός, λόγω των μέτρων όπου τηρήθηκαν στο ακέραιο από την διοίκηση. «Ως προς την επικοινωνία, οι βιντεοκλήσεις έδωσαν εν μέρη μια βοήθεια ώστε οι ηλικιωμένοι να βλέπουν τα συγγενικά τους πρόσωπα, μη αναπληρώνοντας προφανώς τη φυσική παρουσία, όμως εκ του αποτελέσματος είμαστε ικανοποιημένοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την υγειονομική κρίση» πρόσθεσε. 

«ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ»

Σχετικά με τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως γνωστοποίησε πως οι συμμετοχές είναι σταθερές, με κάθε περίοδο από τις τέσσερις συνολικά μέσα στο καλοκαίρι να δέχεται 80 παιδιά, αριθμός που όπως είπε καλύπτει το ενδιαφέρον. «Τα παιδιά εναρμονίζονται με την τάξη, μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να συνυπάρχουν με συνομήλικους τους, βοηθώντας για παράδειγμα τα αγόρια μετέπειτα στο στρατό ώστε να συμβιώσουν με άλλα άτομα. Φεύγοντας από το “εγώ” τους που περιορίζεται σε ένα δωμάτιο, τα παιδιά μπαίνουν στο “εμείς” ενός κοινού δωματίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της προσωπικότητας τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Ταΰγετο μετά την τελευταία ανακαίνιση του 2022 είναι έτοιμες να υποδεχτούν και φέτος τους μικρούς επισκέπτες, όντας η μόνη κατασκήνωση στη Μεσσηνία όπως σημείωσε με ατομικά λουτρά σε κάθε δωμάτιο και όχι κοινά έξω. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ 2024 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Τέλος, στο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Μητρόπολη Μεσσηνίας για ιστορικά γεγονότα, με τελευταία την αφιερωμένη στην 570η επέτειο από την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου στον Ιερό Ναό Αναλήψεως με τίτλο «Η πόλις εάλω», ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς γνωστοποίησε πως ετοιμάζεται για το 2024 ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Καλαμάτα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα έχει ως περιεχόμενο και αντικείμενο την ανταλλαγή των πληθυσμών και τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. 

-Η φωτογραφία από το Ναό της Ανάστασης είναι της Μαρίας Αντωνοπούλου