Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 09:02

Η Κορώνη γιόρτασε την Παναγία την Ελεήστρια 

Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε και φέτος η Κορώνη την προστάτιδά της, Παναγία Ελεήστρια. Στην παμμεσσηνιακή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, συμμετείχε χθες πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία. Η γιορτή ξεκίνησε με δοξολογία στον ναό της Παναγίας της Ελεήστριας, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των σχολείων.

Το «παρών» στον εορτασμό έδωσαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σαμπαζιώτης, τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος,  εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών.

Η εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στον βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι  κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. 

Οσον αφορά τη χρονολογία κατασκευής τους, σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο Πέρσον ανήκουν στον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στη μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες.