Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 20:17

Φωτιά στη Βέργα από αμέλεια μελισσοκόμου

Ενας μελισσοκόμος κατηγορείται ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βέργα προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Ο άνδρας συνελήφθη από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στη θέση "Ανω μαντριά", όπου βρίσκονταν μελισσοκυψέλες, σε απόσταση 150-200 μέτρων από σπίτια. Γρήγορα επεκτάθηκε σε δύσβατη περιοχή και τελικά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, έχοντας κάψει 23 στρέμματα δασικής και 7 στρέμματα αγροτικής έκτασης.
Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και κινητοποιήθηκαν ισχυρές εναέριες δυνάμεις, καθώς υπήρχε κίνδυνος οι φλόγες να σκαρφαλώσουν στο Καλάθι και να περάσουν στην περιοχή Αμπέλια, όπου υπάρχουν έλατα. Επίσης, ο κίνδυνος να γυρίσει ο άνεμος και η φωτιά ν' αλλάξει πορεία προς τα σπίτια ήταν ακόμα ένα ενδεχόμενο που έθετε σε εγρήγορση τις αρχές και τους κατοίκους.
Οι φλόγες κόπασαν μετά την αποτελεσματική επέμβαση ενός ελικοπτέρου Ερικσον, 2 πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ και 4 PZL. Επίγειες δυνάμεις έδιναν επίσης μάχη με τις φλόγες στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά και σε μεγαλύτερο υψόμετρο, σε σημείο που υπάρχει δρόμος, με στόχο αν χρειαστεί να ανακοπεί εκεί η πορεία της φωτιάς, πριν ξεφύγει προς τα έλατα.
Οι ντόπιοι που παρακολουθούσαν την πυρκαγιά έκαναν εξ αρχής λόγο για εμπρησμό, χωρίς να γνωρίζουν αν επρόκειτο για αμέλεια ή όχι. Το γεγονός ότι η φωτιά -με 2 εστίες- εκδηλώθηκε τόσο κοντά σε μελισσοκυψέλες, έστρεψε σύντομα την Πυροσβεστική προς τον μελισσοκόμο ο οποίος αργότερα εντοπίστηκε, συνελήφθη και -σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική- περιέγραψε ότι από το καπνογόνο που είχε στο αυτοκίνητό του εκδηλώθηκε αρχικά η πρώτη εστία. Αφού μετακίνησε το αυτοκίνητό του λίγο πιο πέρα, εκδηλώθηκε και η δεύτερη εστία.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 25 πυροσβέστες απ' όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού με 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα από την Τρίπολη αποτελούμενο από 9 άτομα, 10 άτομα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κι 9 πυροσβεστικά οχήματα των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Πολυμέσα