Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 09:01

Σε αστυνομικό κλοιό το μνημόσυνο της Πηγάδας: Λίγοι χρυσαυγίτες και ήρεμο κλίμα (βίντεο)

Σε ήρεμο κλίμα και με μηνύματα όχι στη λήθη, αλλά ποτέ τέτοια γεγονότα, τελέστηκε χθες το μνημόσυνο στην Πηγάδα Μελιγαλά, για τα θύματα των γεγονότων της 15ης Σεπτεμβρίου 1944. Παρέστησαν λιγότεροι χρυσαυγίτες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ελέγχους στις εισόδους του Μελιγαλά και παρίσταντο στο χώρο της Πηγάδας.

Το μόνο σύνθημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τους χρυσαυγίτες, ήταν "Αλήτες προδότες κομμουνιστές". Με την ολοκλήρωσή της φώναξαν "Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δε σας ανήκει", "Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά", "Οχι στη λήθη - είναι παραμύθι", "Πατρίδα - τιμή - Χρυσή Αυγή".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Πηγάδας Χρήστος Μπένος.

«Τέτοια γεγονότα αποτελούν όνειδος για την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας», είπε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε πως «δε λέμε λήθη στο παρελθόν, αλλά ποτέ ξανά τέτοια γεγονότα».

Ο κ. Μπένος έκανε λόγο για «μελανές στιγμές που μόνο θλίψη και ντροπή προκαλούν» και ανέφερε πως «είναι τιμή που οι συγγενείς μας θυσιάστηκαν για την ελευθερία». Μίλησε για πλαστογράφηση της ιστορίας, τάχθηκε κατά της λήθης, αλλά παρατήρησε: «Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Τείνουμε το χέρι για να συγχωρήσουμε, αν ακουστεί συγγνώμη».

Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος που έκανε σύντομη παρέμβαση, είπε ότι «η Πηγάδα δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά δείχνει τι είναι ο κομμουνισμός».

Το "παρών" έδωσαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός και Γεώργιος Επιτήδειος και οι βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης (Μεσσηνίας), Ηλίας Παναγιώταρος (Β’ Αθήνας) και Γιάννης Σαχινίδης (Πέλλας).

Στεφάνια κατέθεσαν η Χρυσή Αυγή, ο Δήμος Οιχαλίας, ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Πηγάδας, η Τοπική Κοινότητα Μελιγαλά, οι εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις πλην ΕΑΜ, οι Εφεδροι Αξιωματικοί Ν. Μεσσηνίας, το Λαϊκό Κόμμα Εθνικισμός, η Νέα Δεξιά και ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Γ.Σ.