Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 16:05

Μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικρασίας (φωτογραφίες)

 

Μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικρασίας και τις χαμένες πατρίδες τους αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Καλαμάτα το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στην πλατεία της Ανάληψης, στη Δυτική Παραλία.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενώ στη συνέχεια, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε σύντομο χαιρετισμό του, δήλωσε ότι έστω και αργά η πόλη εκπληρώνει το χρέος της στους ανθρώπους εκείνους που την έκαναν δεύτερη πατρίδα.

Ακολούθησε ομιλία από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε το μνημείο και κατέθεσε σε αυτό στεφάνι.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης, ο δήμαρχος Π. Νίκας, η Φωτεινή Κοτσογλανίδη πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία», όπως επίσης και οι Μαρία Δασκαλά, Τριαντάφυλλη Μητράκου και Καλλιόπη Μαντά εκ μέρους του Φιλοπροόδου Προσφυγικού Συλλόγου Μικρασιατών Δυτικής Παραλίας «Η Ανάληψις».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο τ. βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το μνημείο αποτελεί χορηγία της Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική ΑΕ – Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε. και Συνεταιρισμός Τουριστικής Εκμετάλλευσης και Ανάπτυξης Μεσσηνίας, ενώ το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις».