Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 22:19

Η Μεσσήνη υποδέχτηκε την εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας

Την εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας υποδέχτηκε με λαμπρότητα χθες το πρωί η Μεσσήνη, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί, την πομπή από τη Μονή Βουλκάνου -μετά την ολονύκτια πορεία της- προϋπάντησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Κώου - Νισύρου Ναθαναήλ, οι αρχές της πόλης και του νομού, το σύνολο του κλήρου καθώς και πλήθος κόσμου.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, μετά την παράκληση που εψάλη, τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας ο λαός της θα δώσει τον «σιωπηλό αγώνα του» και θα αντέξει για μία ακόμα φορά - «παρά τις προσπάθειες να τον αλλοιώσουν, να τον αλλοτριώσουν και να τον διαφοροποιήσουν από την πίστη των πατέρων του όλοι αυτοί που απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδας».
Ο κ. Χρυσόστομος έκανε λόγο για συμφέροντα πολυεθνικών που επιδιώκουν να διασπάσουν τη συνοχή και την πίστη του ελληνικού λαού και να αμαυρώσουν τους αγώνες του. «Θα διακηρύξουμε στους εκπροσώπους των πολυεθνικών συμφερόντων ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει», τόνισε.
Ζήτησε «να ξεπεραστούν οι μικροδιαφορές» και κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από την Εκκλησία που «ποτέ δεν θα σας απογοητεύσει, ασχέτως αν ορισμένοι προσπαθούν να τη ροκανίσουν». Και παρατήρησε ότι στις ημέρες μας «όλα τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα έχουν αποδειχθεί ανίσχυρα να εμπνεύσουν, με συνέπεια να κινούμαστε προς τα πίσω, μέσα στα όρια του μικροσυμφέροντος, αντί ο ένας να προσφέρει στον άλλον».
Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της Μεσσήνης, με την πομπή να καταλήγει στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής -μετόχι της Μονής Βουλκάνου- όπου εναποτέθηκε και θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.
Παρόντες στην υποδοχή της εικόνας ήταν επίσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο τ. βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, οι διοικητές της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Λαμπράκης Δημητρίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και πολύς κόσμος.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Θετικά, στο μεταξύ, αποτίμησε τη μέχρι τώρα θητεία τής υπ’ αυτόν δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, στο γεύμα που παρέθεσε στη συνέχεια προς τους επισήμους, στο αναψυκτήριο του πάρκου.
Ο εορτάζων χθες Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι, παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία, η δημοτική αρχή έχει πετύχει να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της καθημερινότητας, τόσο στην έδρα του δήμου όσο και στην περιφέρειά του.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του δήμου, δηλώνοντας ότι επιδιώκεται η οικονομική του ανάπτυξη με βασικούς πυλώνες τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι οι τομείς αυτοί μπορούν να συνδυαστούν στην κατεύθυνση του αγροτοτουρισμού, με παράλληλη ανάπτυξη διαδρομών που θα συνδέουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, με αξιόλογα μνημεία από τη βυζαντινή περίοδο.
Αναφερόμενος δε στον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ότι στόχο της δημοτικής αρχής αποτελεί η δημιουργία ενός οργανωμένου Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης. Είπε ακόμα ότι ο Δήμος Μεσσήνης ζητεί από το ΕΘΙΑΓΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραχώρηση δύο αγροκτημάτων ιδιοκτησίας τους: ενός στη Βελίκα, με σκοπό την δημιουργία θεματικού πάρκου αρωματικών φυτών, και ενός στην Εύα, με σκοπό τη δημιουργία ελαιοκομικού - περιβαλλοντικού πάρκου.
Ο δήμαρχος μίλησε για τρία έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δύο ύδρευσης (Αγιος Παύλος, Μηλιώτη) και ένα οδικό (Βελίκα - Νεοχώρι), προσθέτοντας ότι έχουν επανυποβληθεί προτάσεις για τρία ακόμα έργα, δύο οδικά (Καλαμάκι - Αχλαδοχώρι - Μαθία - Λυκίσσα και Δροσιά - Κουρτάκι - Βλάσση - Αγιοι Απόστολοι) και ένα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού (πρώην Δήμος Πεταλιδίου).
Καταλήγοντας ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην πολεοδόμηση της Μπούκας αλλά και σε άλλες προτάσεις που έχουν υποβληθεί ή προετοιμάζονται προς υποβολή, ενώ ευχαρίστησε τόσο τους συμβούλους όσο και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου για τη μέχρι τώρα συνεισφορά του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη συνδρομή των ειδικών συνεργατών.

«ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ»


«Μια νέα ημέρα έχει ανατείλει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς που πήρε το λόγο στη συνέχεια, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Στη σύντομη τοποθέτησή του εκθείασε το θεσμό του «Καλλικράτη», ο οποίος, όπως είπε ο Π. Αλευράς, δίνει τη δυνατότητα στην περιφέρεια να σχεδιάσει η ίδια την ανάπτυξή της.
Ακολούθησε η επίδοση, από τον δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο προς τους μητροπολίτες Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενός τόμου για την Αρχαία Μεσσήνη.