Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 22:22

Θερίζουν τα τροχαία στη Μεσσηνία: 4ο θανατηφόρο σε μια βδομάδα

Γράφτηκε από την
Θερίζουν τα τροχαία στη Μεσσηνία: 4ο θανατηφόρο σε μια βδομάδα

Ο τέταρτος νεκρός, το Σάββατο το βράδυ, σε τροχαίο δυστύχημα μέσα σε μια εβδομάδα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Γιατί αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Το οδικό δίκτυο, το ανθρώπινο λάθος αλλά και η κατάσταση των αυτοκινήτων είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στα τροχαία δυστυχήματα. Η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 150% τον Φεβρουάριο στην Πελοπόννησο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ο τραγικός απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας με τους τέσσερις νεκρούς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και για επίκληση της “κακής στιγμής” ή της τύχης.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού είναι σε κακή κατάσταση και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι στενοί δρόμοι με τις απότομες στροφές, σε πολλά σημεία χωρίς στηθαία ασφαλείας και με ανύπαρκτη διαγράμμιση, είναι παγίδες θανάτου τα βράδια, ακόμα και για αυτούς που ξέρουν τους δρόμους και τους διασχίζουν καθημερινά. Η συντήρηση των αυτοκινήτων είναι άλλο ένα σημείο που χρειάζεται διερεύνηση γιατί η κρίση έχει οδηγήσει στους δρόμους πολλά “σαπάκια” με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για όλους. Η οδηγική παιδεία που ξεκινά από τη χρήση ζώνης ασφαλείας και φτάνει σε πολλές άλλες παραλείψεις και παρεκτροπές είναι τέλος ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει την κύρια ευθύνη για τη συντήρηση του κακού επαρχιακού οδικού δικτύου, οφείλει το επόμενο διάστημα να προβεί στις άκρως απαραίτητες εργασίες συντήρησής του. Δεν μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να μην έχουν καθαριστεί οι άκρες των δρόμων και να μην έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι η διαγράμμιση όλου του δικτύου ως ελάχιστο μέτρο ασφαλείας. Η Τροχαία από την πλευρά της θα πρέπει να αυξήσει τους προληπτικούς και τους κατασταλτικούς ελέγχους επιβάλλοντας τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση, τα τέσσερα θύματα των τροχών σε μια εβδομάδα οφείλουν να κινητοποιήσουν τους πάντες έτσι ώστε ο καθένας από την πλευρά του να κάνει αυτό που απαιτείται και επιβάλλεται.


NEWSLETTER