Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 08:58

Δεν κλείνει επισήμως το στρατόπεδο της Καλαμάτας - Ορκίστηκαν 397 νεοσύλλεκτοι (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ότι το στρατόπεδο της Καλαμάτας κλείνει: Αυτό είπαν χθες σε δηλώσεις τους τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.  

Εν τω μεταξύ, πίστη στην πατρίδα ορκίστηκαν χθες 397 νεοσύλλεκτοι της 2017 Β' ΕΣΣΟ, στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιαννιτσά", στην Καλαμάτα. Η τελετή έγινε στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα", παρουσία συγγενών και φίλων τους. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκπροσώπησε ο υποστράτηγος Ιωάννης Μακρής και την ημερήσια διαταγή διάβασε ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Αναστάσης Κολέζας.

Η ορκωμοσία ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία και έκλεισε με την παρέλαση των νεοσύλλεκτων οπλιτών. Οπως πάντα, στην τελετή συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Επίσης, παρέστησαν και εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ελένη Αλειφέρη επανέλαβε τη γνωστή θέση της ότι το στρατόπεδο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση στους νεοσυλλέκτους. «Δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης ή της αναστολής λειτουργίας του στρατοπέδου. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για επικείμενη αναστολή της λειτουργίας του, οπότε περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις του υπουργείου και τι ενημέρωση θα έχουμε πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε. 

Ο Παναγιώτης Νίκας από την πλευρά του είπε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο, για να συνεχίσει το στρατόπεδο να λειτουργεί εδώ και να μην μείνουμε μόνο στο επίπεδο των δηλώσεων, των συγκεντρώσεων ή των διακηρύξεων. Το στρατόπεδο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Καλαμάτας, με την ιστορία της Μεσσηνίας, με τους αγώνες των προγόνων μας, ενώ είναι απαραίτητο και για ζητήματα ασφάλειας. Ο Δήμος Καλαμάτας αγωνίζεται όχι μόνο λεκτικά αλλά και επί της ουσίας. Βοηθούμε στην πράξη τις ένοπλες δυνάμεις». 

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την πιθανή κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος είπε ότι «υπάρχει πολλή παραφιλολογία, υπάρχουν πολλές σκέψεις και στέρεες απόψεις δήθεν ειδημόνων, επισήμως όμως δεν υπάρχει κάτι. Γενικότερα, υπάρχει μία ανησυχία, αλλά επίσημα κείμενα δεν υπάρχουν».

Ο κ. Νίκας είπε, επίσης, ότι είναι «βέβαιος πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έρθει στην Καλαμάτα, γιατί θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος στα εγκαίνια της πύλης του Συντάγματος, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο».

Η ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Ο Π. Νίκας πρόσθεσε με την ευκαιρία ότι «ολοκληρώνεται σε λίγο η πύλη του ιστορικού χώρου, όπου ήταν η έδρα του Συντάγματος και μέχρι το Μάιο θα έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη εκδήλωση εκεί, η οποία θα αναφέρεται στην ιστορία του στρατοπέδου και του Συντάγματος και στην προσφορά του στο έθνος. Πίσω ακριβώς από την πύλη θα τοποθετηθεί η προτομή του αείμνηστου στρατηγού Κετσέα ο οποίος έφερε συντεταγμένο το Σύνταγμα από το αλβανικό μέτωπο».

Ν.Κ.