Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 16:01

“Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα” από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Εξι βιωματικά εργαστήρια και ένα σεμινάριο διοργανώνει το προσεχές διάστημα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, για παιδιά, οικογένειες και εκπαιδευτικούς, με θέμα «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα. Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας "Τρικυμία"».

Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες, και γι' αυτό επιδιώκει να φέρει σε επαφή τα παιδιά με μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ψυχή της έμπνευσης, της δημιουργίας αλλά και της εμψύχωσης των συγκεκριμένων εργαστηρίων είναι η Μαρία Χριστάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας - Μ.Α. Συγκριτικής Λογοτεχνίας, και η Μαρία Τσουλάκου, αρχαιολόγος - M.Sc. Πολιτιστικής Διαχείρισης. Οι δύο εμψυχώτριες χρησιμοποιούν τα εκπαιδευτικά εργαλεία της ενσυναίσθησης, προτείνοντας στους συμμετέχοντες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να προσπαθήσουν να μπουν στη θέση του Σαίξπηρ και των ηρώων του: να αφουγκραστούν την εποχή του και να νιώσουν την ανάγκη του να εκφράσει τις ιδέες του, που μας εμπνέουν μέχρι σήμερα. 

Ο βασικός ήρωας της "Τρικυμίας", ο Πρόσπερο, από την αγάπη του για τα βιβλία χάνει την εξουσία και εξορίζεται - έχοντας όμως μαζί του αυτά ακριβώς τα βιβλία για τα οποία εξορίστηκε. Ο ρόλος λοιπόν των βιβλίων στη ζωή του -και ο πιθανός προβληματισμός για το τι ρόλο μπορούν να παίξουν στις ζωές όλων μας- αποτελεί κατάλληλο σημείο εκκίνησης για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε μια βιβλιοθήκη. 

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ

Συγκεκριμένα, προσφέρονται: 

• 2 εργαστήρια για οικογένειες με παιδιά, τα Σάββατα 29 Απριλίου και 27 Μαΐου, ώρες 10.30 π.μ. - 12.30 μ.μ. Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλ. 27210 96818. 

• 4 εργαστήρια για σχολικές τάξεις Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, τις 4 πρώτες Τρίτες του Μαΐου (2 - 9 - 16 - 23/5). 

• 1 επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του προγράμματος για τη νέα σχολική χρονιά, σε συνεργασία με τις Σχολικές Δραστηριότητες της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 5.30 - 7.30 μ.μ. 

 Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια, που θα διεξαχθούν στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 33, 4ος όροφος) είναι δωρεάν.