Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 08:25

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ ζήτησε η ΓΕΝΟΠ από τη Μεγαλόπολη (βίντεο)

Μήνυμα να μην πωληθεί η ΔΕΗ και να παραμείνει δημόσια, με χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, έστειλε το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στη Μεγαλόπολη, μπροστά από το Δημαρχείο.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι είναι εθνική ανάγκη η ΔΕΗ να παραμείνει δημόσια, χαρακτήρισαν την πώλησή της εθνικό έγκλημα και εκτίμησαν πως θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει το ζήτημα της ΔΕΗ σε δημοψήφισμα. Εντονη επίθεση εξαπολύθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για ασυνέπεια λόγων και πράξεων, αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί στοχεύει και αυτός στην πώληση της ΔΕΗ.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη διοργάνωσαν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Δήμος Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και άλλοι φορείς. Συμμετείχαν εργαζόμενοι της Επιχείρησης και πολίτες από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία. Στο πλαίσιό της: 

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας είπε ότι «η Εκκλησία είναι κοντά στον τίμιο αγώνα σας» και βροντοφώναξε, μεταξύ άλλων: «Θα υψώσουμε λάβαρο, θέλω να γίνω Παπαφλέσσας. Στο Σύνταγμα θα κάνουμε συλλαλητήριο να διαλαλήσουμε τα δίκαιά μας».

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος ζήτησε «η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να παραμείνει δημόσια στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας» και παρατήρησε πως «το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό μη διαπραγματεύσιμο». Ανέφερε ότι «η ΔΕΗ έγινε ενεργειακός κολοσσός, όχι από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων συνταγών, αλλά από τον καθημερινό κόπο και μόχθο των εργαζομένων της».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης είπε ότι «δεν πουλάμε, γιατί δεν πουλιόμαστε. Η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά. Δε θα υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, αν δοθούν σε ιδιώτες». Απείλησε πως «θα παραιτηθούμε και θα δημιουργήσουμε θεσμικό κενό» και παρατήρησε ότι «δε θα στρώσουμε χαλιά στα συμφέροντα».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε πως «ούτε πουλάμε, ούτε ξεπουλάμε». Επέκρινε την απουσία των βουλευτών της Αρκαδίας και επιδοκίμασε την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Θανάση Πετράκου. Ζήτησε, επίσης, «σαφή και ξεκάθαρη κουβέντα από τα κόμματα στο Κοινοβούλιο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας εκτίμησε ότι «αν πουληθεί η ΔΕΗ, το εθνικό συμφέρον θα υποστεί ζημιά». Και παρατήρησε πως «έχουμε τον εθνικό, αλλά και τον τοπικό λόγο: Η Μεγαλόπολη άνοιξε τα σωθικά της για να δώσει ρεύμα».

Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης είπε πως «η ΔΕΗ δεν μπορεί να ξεπουληθεί από καμία κυβέρνηση, γιατί δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση». Και ανέφερε ότι «η εξάρτηση στην ενέργεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας».

Η επικεφαλής της "Πλεύσης Ελευθερίας" Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «τα μνημόνια στηρίζονται στους δυνάστες και στους εγχώριους εφιάλτες, τους εσωτερικούς προδότες». Εκανε λόγο για «προδοτική κυβέρνηση που θέλει να ξεπουλήσει ένα ένα τα κομμάτια της πατρίδας» και προέτρεψε «να αποτινάξουμε όλα τα κόμματα που υπηρέτησαν αυτό το καθεστώς». Εξαπέλυσε επίθεση σε Βενιζέλο, Σαμαρά, Παπαδήμο, Παπανδρέου και Τσίπρα, και είπε ότι «καθήκον όλων είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που, όπως είπε, «πρόδωσε τον ελληνικό λαό» και σημείωσε: «Είμαστε διπλάσιοι και τριπλάσιοι από το 2014, δίνοντας απάντηση σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, που ανταγωνίζονται στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και της δημόσιας περιουσίας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «η κυβέρνηση με σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση προχωράει να πουλήσει τη ΔΕΗ για την κερδοφορία των ιδιωτών». Και προέτρεψε «να ξεσηκωθούμε, για να σταματήσουμε το έγκλημα».

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων της ΔΕΗ Γιώργος Κεπενός παρατήρησε ότι «θέλουν να μας πάρουν την καρδιά που είναι η ΔΕΗ» και ζήτησε «να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί, αυτοί είναι λίγοι και δειλοί».

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη Μαρία Χριστοδημητροπούλου εκτίμησε πως «στα χέρια των ιδιωτών το ρεύμα θα γίνει παντεσπάνι, χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν στο σκοτάδι». Και τάχθηκε κατά «των εκβιαστικών μνημονιακών δεσμεύσεων που χαρίζουν τον δημόσιο πλούτο μας».

Ο εκπρόσωπος του κινήματος "Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω" Ηλίας Παπαδόπουλος είπε ότι «επιδιώκουμε το αυτονόητο, ο ελληνικός λαός να μην είναι στο σκοτάδι». Και υποστήριξε πως «συντελείται μια γενοκτονία και δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ζήτησε τη δημιουργία πολυσυλλεκτικού μετώπου για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ανέφερε ότι «συντελείται εθνικό έγκλημα» και πρόσθεσε πως «είναι το ίδιο εθνικό έγκλημα, όπως ήταν και το 2014, και έτσι το έλεγε τότε ο πρωθυπουργός». Επέκρινε τον κ. Τσίπρα για αθέτηση θέσεων και ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Είπε ότι «αν πρέπει να αλλάξει ρότα, να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει το ζήτημα της ΔΕΗ σε δημοψήφισμα. Εκτίμησε ακόμη ότι «το πρόβλημα είναι οικουμενικό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να πουληθεί η ΔΕΗ». Φώναξε «όχι στην πώληση της ΔΕΗ» και σχολίασε ότι «είναι βαθύτατα εθνικό ζήτημα. Καμία Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβάλλει πώληση λιγνιτικών μονάδων. Οσοι τα έβαλαν με την ενέργεια, είδαν την πλάτη του λαού».