Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 09:43

Ένας… παγκόσμιος εμπορομανάβης, που ξεκίνησε από την αγορά της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

Το μανάβικο από… άλλη όψη, μας παρουσιάζει ο Καλαματιανός Γιάννης Γραμματικός, ο οποίος έχει ιδρύσει και διευθύνει για δεύτερη χρονιά την  επιτυχημένη καινοτόμα επιχείρηση “Veg & fresh”.

Συνεργάζεται με σεφ και εισάγει από… μερικά γραμμάρια κι 1 κιλό φρέσκα προϊόντα από κάθε γωνιά του κόσμου για τα πιάτα που σερβίρονται σε γκουρμέ εστιατόρια, αλλά και στο τραπέζι ανώνυμων κι επώνυμων, που καταλύουν στη χώρα μας. Τα προϊόντα που προμηθεύεται φτάνουν καθημερινά σε θαλαμηγούς, πολυτελή ξενοδοχεία, βίλες…

Ο ίδιος δηλώνει μανάβης και με υπερηφάνεια εξηγεί πως ξεκίνησε από την χονδρική αγορά της Καλαμάτας, όπου παιδί ακόμα βοηθούσε στην επιχείρηση του χονδρεμπόρου πατέρα του Γιώργου. Ξυπνούσε μέσα στη νύχτα και κουβάλαγε λαχανικά και φρούτα στη λαχαναγορά της Καλαμάτας μέχρι το 2003.

Αρχικά επιχείρησε ν’ αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει σπουδές ηλεκτρονικού σε ΤΕΙ και στη συνέχεια ναυτιλιακές για την απόκτηση διπλώματος πλοιάρχου. Βίωσε αρκετές εμπειρίες στη θάλασσα, και τελικά αποφάσισε πως επιλέγει τη στεριά.

Το «μικρόβιο» της μαναβικής «δούλεψε», όπως λέει. Ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα βρήκε πεδίο υλοποίησης στην ιδέα του αδερφού του, πλοιάρχου Α΄ σε πλοία και θαλαμηγούς. Η ιδέα, που είχε να κάνει με την παροχή εξειδικευμένων και εισαγόμενων προϊόντων, οδήγησε στη συνεργασία με σεφ σε πλοία, βίλες, εστιατόρια, private κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Οπου δηλαδή μετακινούνται οι σεφ για τις ανάγκες των πελατών τους.

«Με καλούν και λύνω το κάθε ζήτημα που προκύπτει, προμηθεύοντάς τους τα φρούτα και τα λαχανικά που ζητά ο πελάτης τους, από κάθε περιοχή του κόσμου.

Σήμερα λέει πως το πιο περίεργο και πιο ακριβό προϊόν που του έχουν ζητήσει είναι το πανάκριβο finger lime, το οποίο προτιμούν οι καλά μυημένοι σ΄αυτά τα προϊόντα.

Φυσικά και δεν είναι συνηθισμένο να μεταφέρει κάποιος από μερικά γραμμάρια προϊόντος σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε νησί, όπου βρίσκεται ο πελάτης, επισημαίνει.

Αραβες, Ελληνες και ξένοι εφοπλιστές, πασίγνωστοι επιχειρηματίες… απολαμβάνουν στο πιάτο τους, στην ελληνική επικράτεια, προϊόντα από κάθε γωνιά του κόσμου, τα οποία προμηθεύονται και προωθούνται στην ώρα τους μέσα από ένα  αυστηρό σύστημα ελέγχου ποιότητας και συντήρησης.

 «Είμαστε ευέλικτοι και προσεκτικοί» επισημαίνει ο Γιάννης Γραμματικός υπογραμμίζοντας πως μιλάμε για ένα μανάβικο «και όχι για τη maserati των μανάβικων». Επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη επαγγελματικής συμπεριφοράς ανά πάσα στιγμή, μέσα από την οποία «χτίζονται προσωπικές σχέσεις και γινόμαστε απαραίτητοι».

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως είναι και όλα εύκολα, αφού υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις πελατών. Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που εκλήθη να βγάλει εις πέρας από άποψη ποιοτικού ελέγχου αλλά και σε γκάμα προϊόντων, ήταν ο Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του Σκορπιού σήμερα. Τα προϊόντα έφτασαν και στο νησί και στο σκάφος του, με τον έλεγχο να διαρκεί ώρες πριν την αναχώρηση της παραγγελίας.

Αντίστοιχα έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως εμίρη από το Κατάρ και άλλους…

Και είναι πολλοί εκείνοι που έχουν απολαύσει τις γεύσεις που τους έχει εξασφαλίσει ο Γιάννης με τους συνεργάτες του. «Εχουμε εξυπηρετήσει τον αφρό» λέει υπερήφανος για τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στοχεύει να κάνει ακόμα περισσότερα. Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους λόγους που θέλει διαρκώς να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε εκθέσεις διεθνώς, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Η ιδέα του αδερφού του, που έγινε πραγματικότητα από τον ίδιο σήμερα είναι επιχείρηση με 3 άτομα προσωπικό. Στην αρχή μάλιστα στάθηκε δίπλα τους και ο πατέρας τους Γιώργος, ο οποίος παρότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί αρχικά το πώς γίνεται να εισάγει και πα πουλάει ένα κιλό πατάτες από το Περού, έμεινε κοντά τους παρέχοντας σημαντική βοήθεια. Όπως τονίζει «Είμαστε μαχητές! Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δίνουμε ψυχή».

Φυσικά και… γουστάρει αυτό  που κάνει και όπως λέει, το κάνει με σεβασμό στον πελάτη, στο προσωπικό του αλλά και στους συναδέλφους του στη λαχαναγορά της Αθήνας. «Ο πατέρας μου μου έχει πει πως όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε περισσότερα. Το πιστεύω! Είναι πραγματικό σχολείο αυτό που κάνουμε. Συνεχίζουμε με σεβασμό στον συνάδελφο και τον ανταγωνισμό κι επιβιώνουμε. Ετσι, έχουμε ένα όνομα καθαρό απέναντι στον συνάδελφο και  τους υπαλλήλους», καταλήγει.

Σχολιάζει ωστόσο τα εμπόδια που μπαίνουν από την Πολιτεία, λόγω φορολόγησης κ.λπ. που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Ο ίδιος πάντως θέλει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο η καινοτόμα επιχείρησή του,. «Το παιδί» του όπως την λέει χαρακτηριστικά και θα συνεχίσει τον αγώνα του.