Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 09:38

Αντίθετοι οι δικηγόροι της Καλαμάτας για τα διαζύγια από συμβολαιογράφους 

Αντίθετοι οι δικηγόροι της Καλαμάτας για τα διαζύγια από συμβολαιογράφους 

 

Ενα επιπλέον έξοδο στο ζευγάρι που χωρίζει έρχεται να προσθέσει το συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη, και επιπλέον στερεί το περιθώριο να ξανασκεφτεί κανείς την απόφασή του και να υπαναχωρήσει για το... καλό του γάμου του.

Αυτό υποστήριξε χθες σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τονίζοντας παράλληλα την απόλυτη αντίθεση του νομικού κόσμου στον κυβερνητικό σχεδιασμό να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια από τους συμβολαιογράφους. 

Οι λόγοι που ο νομικός κόσμος αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική, όπως τους ανέλυσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΚ, είναι οι εξής: «α) Πρόκειται για μία νέα και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, διότι δεδομένου ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, οι πολίτες θα επιβαρύνονται επιπλέον και με την σοβαρή δαπάνη της συμβολαιογραφικής πράξης του συναινετικού διαζυγίου. β) Δογματικά ο γάμος δεν είναι απλή σύμβαση και η συμβολαιογραφική λύση του γάμου δε περιβάλλεται από τις εγγυήσεις της δικαστικής απόφασης. Παραμένει δε αδιευκρίνιστη η δυνατότητα προσβολής της συμβολαιογραφικής πράξης, όταν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων. γ) Επισημαίνεται ότι η διεθνής τάση είναι η συγκρότηση ειδικών οικογενειακών δικαστηρίων, με αρμοδιότητα για όλα τα θέματα της οικογένειας και όχι η αφαίρεση των οικογενειακών διαφορών από τα δικαστήρια».

Καταλήγοντας ο Κώστας Μαργέλης έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης. Επιπρόσθετα δε, σημείωσε ότι «εγείρονται σοβαρά δικαιοπολιτικά, ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα και δεν πρέπει να γίνει νομοθέτηση του εν λόγω σχεδιασμού».

Ν.Κ.