Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 14:24

Μαργέλης: "Δεν κινδυνεύει η κύρια κατοικία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς"

Δεν κινδυνεύει η κύρια κατοικία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν από 1 Σεπτεμβρίου, κι αφού πρώτα εκδοθούν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Είπε ότι στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι «να παρακαμφθούν τα εμπόδια και τα γενικευμένα επεισόδια που έχει δημιουργήσει στα Ειρηνοδικεία της χώρας η δράση ομάδων που αντιτίθενται στη διενέργειά τους και έχει οδηγήσει σε πολύμηνη αποχή τους συμβολαιογράφους». Οσον αφορά τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αυτή «θα διενεργείται από συμβολαιογράφο στο γραφείο του μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, στο οποίο θα έχει πρόσβαση αφού πρώτα λάβει σχετική πιστοποίηση». Επομένως -εξήγησε- αλλάζει απλώς «ο τόπος διεξαγωγής των πλειστηριασμών και αντί των Ειρηνοδικείων ορίζονται τα συμβολαιογραφεία». Επίσης, «αντί της Τετάρτης, ως ημέρα διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μπορεί να οριστεί διαζευκτικά η Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή», πρόσθεσε.  

Εξήγησε ακόμα ότι «η επιλογή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ανήκει στο δανειστή που επισπεύδει την αναγκαστική εκτέλεση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο κανονικός - συνήθης πλειστηριασμός δεν καταργείται και θα εξακολουθεί να διενεργείται όπως και πριν στα Ειρηνοδικεία». Το σημαντικότερο δε «η νέα διαδικασία δεν φαίνεται καταρχήν να επηρεάζει σε τίποτα την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος εξακολουθεί φυσικά να ισχύει και να προστατεύει την πρώτη κατοικία των φυσικών προσώπων (νοικοκυριών)», τόνισε καταλήγοντας ο Κ. Μαργέλης.

Ν.Κ.