Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 17:58

Ολη η Ελλάδα για το Μίκη

Ζήσαμε μια σχεδόν ολονύκτια ονειρώδη και συγκινησιακή εσπερίδα, όσοι τυχεροί τυχαίοι καταφέραμε να βρεθούμε στη φαντασμαγορική ιστορική μουσική παράσταση «Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, 19 Ιουνίου 2017, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Βιώσαμε μαγικές ώρες ψυχικής και πνευματικής επικοινωνίας με κορυφαίους εκπροσώπους της Μουσικής (Μίκης) και της Ποίησης (αλφαβητικά; Αναγνωστάκης, Βάρναλης, Γκάτσος, Ελύτης, Ελευθερίου, Θαλασσινός, Θεοδωράκης Ι., Καμπανέλλης, Λειβαδίτης, Ρίτσος, Ρώτας, Σεφέρης, Χριστοδούλου κ. ά.).

Απροσμέτρητο πλήθος μουσικόφιλου ακροατηρίου κατέκλυσε από νωρίς τα απέραντα διαζώματα του Σταδίου. Εκδηλη η επιθυμία όλων να τιμήσουν το διάσημο μουσικοσυνθέτη και να απολαύσουν τις επιλεγμένες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης μελωδικές μουσικές δημιουργίες του.

Ο τρόπος της παρουσίασης πρωτότυπος και εντυπωσιακός. Απολαύσαμε τα τραγούδια σολίστ και χορωδιακά με πιάνο και συμφωνική μαντολινάτα. Γνωρίσαμε έναν χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη. Επιτυχής συγκερασμός της γλυκιάς επτανησιακής αρμονίας (χαρακτηριστική ιδιοτυπία του Επτανήσιου μαέστρου Μπαρμπάτη) με το χρώμα και την αρμονία της ψυχής του συνθέτη, φυσικά χωρίς ζημιογόνες αλληλεπιδράσεις.

Ο ίδιος ο Μίκης δηλώνει ότι: «Η χορωδιακή παρουσίαση των τραγουδιών μου αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης χαράς και συγκίνησης». Ανάλογα ενθουσιασμένο εμφανίστηκε και το πολυπληθές ακροατήριο. Εσμός συμμελωδούντων χαρακτηρίστηκε.

Η ιστορική παράσταση πέτυχε. Συντελεστές της επιτυχίας της ήταν:

Το ίδιο το έργο του μεγάλου συνθέτη το μελωδικά ανυπέρβλητο μουσικό έργο.

Το πολυπληθές (10/δες χιλιάδων) και ενθουσιώδες ακροατήριο. Μικροί, μεγάλοι τραγουδούσαν.

Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης (Μουσική Διεύθυνση / Ενορχήστρωση).

Οι χίλιοι περίπου χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας, που εναρμονίστηκαν στα πλαίσια μιας ενιαίας γιγάντιας χορωδίας και καταφέρανε το ακατόρθωτο. Να σεβαστούν απόλυτα στα επίγεια τους κανόνες της συμπαντικής αρμονίας και να αποδώσουν το τέλειο. Ακόμα και ως σκηνικό φόντο της παράστασης λειτούργησαν εντυπωσιακά σε συνδυασμό με την κίνηση, τη θέση, τις στολές, το φωτισμό και τα λαμπιόνια τους. Σε αυτή την πρωτόγνωρη ενιαία πανελλαδική χορωδιακή σύνθεση οφείλεται ίσως και το σύνθημα της εκδήλωσης «Ολη η Ελλάδα για το Μίκη».

Μία από τις 32 χορωδίες που συμμετείχαν στην παράσταση ήταν και η χορωδία «Αρμονία» της Καλαμάτας (μαέστρος Μιχάλης Γαργαλιώνης). Ως «Συν-Αρμονία» μάλιστα, συνένωσε την καλαματιανή μουσική ζωντάνια με το πανελλήνιο - συμπαντικό μελωδικό τελειούργημα του Καλλιμάρμαρου. Επίτευγμα τονωτικό για νέα οράματα και καινούργιους στόχους της.

Η Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδος (Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και Μαντολινάτα).

Οι υπεύθυνοι: Συντονισμού χορωδιών και ορχήστρας, ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης, επικοινωνίας, ασφάλειας, διαφήμισης, εθελοντές, τεχνικοί κλπ.

Ενας ήταν και παραμένει μέγας ο Μίκης Θεοδωράκης.

Δεν είναι αυτό γνώμη ενός παρόντος στην εκδήλωση τυχερού τυχαίου Μεσσήνιου.

Είναι άποψη του πιο σημαντικού σήμερα Ελληνα. Ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος βεβαιώνει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια ανεξάντλητη πηγή ήχων και λόγων, από τα νάματα της οποίας αναβλύζει, ανέσπερη η Ελλάδα».

Είναι πεποίθηση ενός ακόμα πρώην υπουργού Πολιτισμού. Του Γιώργου Λιάνη, που απευθυνόμενος στον ίδιο το Μίκη επιβεβαιώνει: «Με τα χρόνια που πέρασαν, κατάλαβα ότι είσαι μια λόγχη πολιτισμού, μέσα στον κάθε Ελληνα. Είσαι όμως μαζί και ο παρηγορητής του λαού μας, ο πάντα απαρηγόρητος».

Ανάλογο μεγάλα λόγια ξεφώνησε στεντόρεια από τις κερκίδες του  Καλλιμάρμαρου ένας ενθουσιασμένος ακροατής, τη στιγμή που ο εξαντλημένος ηλικιακά συνθέτης έμπαινε συγκινημένος στο χώρο της εκδήλωσης (19. 6. 2017), για να τιμήσει τους τιμητές του. «Μίκη μεγάλε, εσύ είσαι η Ελλάδα».

 

Παναγιώτης Κρόμπας 

Δάσκαλος