Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 13:31

Παραθεριστές εγκαταλείπουν στη Μεσσηνία τα σκυλιά τους 

 

Πόνος, αγωνία για επιβίωση και σύντομα ένα βίαιο τέλος: Αυτές οι λίγες λέξεις περιγράφουν τη ζωή ενός σκύλου που ο ιδιοκτήτης του τον εγκαταλείπει στο δρόμο.

Ο παράνομος ιδιοκτήτης όμως, εάν ο σκύλος δεν έχει το απαραίτητο (στα... χαρτιά) τσιπάκι, δεν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του νόμου. Δυστυχώς ο νόμος ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, ούτε ελέγχονται όσοι έχουν σκύλο, αν τον έχουν τσιπάρει και δηλώσει. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη 

Αυτό τονίζει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας Κατερίνα Πεζώνη, μιλώντας στην "Ε" για τα αδέσποτα, τα οποία το καλοκαίρι φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται. Και όχι τυχαία, αφού παραθεριστές παρατάνε τα ζώα τους στην επαρχία για να έχουν (υποτίθεται) μια... καλύτερη τύχη στο δρόμο.   

«Είναι μια πραγματικότητα. Και σύμφωνα με έρευνα του BBC, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα αδέσποτα που ήταν δεσποζόμενα έχουν αυξηθεί περίπου 40%», αναφέρει η ίδια. 

Ωστόσο, η εικόνα σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία έχει δύο όψεις: Η μία αφορά «μια ομάδα σκυλιών που δεν είναι αδέσποτα: τα αφήνουν και κυκλοφορούν ελεύθερα αντί να τα βγάζουν βόλτα με το λουρί, κάτι που προκαλεί προβλήματα γιατί και τα ίδια μπορεί να πάθουν κάτι και επίσης προκαλούν πρόβλημα γενικότερα, καθώς ενσωματώνονται στις αγέλες και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα».

Η άλλη ομάδα αδέσποτων στους δρόμους «είναι από ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους, επειδή κάτι συμβαίνει στη ζωή τους και έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους, αναγκάζονται ή και αδιαφορούν εγκαταλείποντας το σκυλί τους στο δρόμο». 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

«Στη Μεσσηνία, επειδή είναι προορισμός όπου κάποιος κατεβαίνει με αυτοκίνητο από άλλες πόλεις, κάλλιστα μπορεί να μεταφέρει κάποιος το κατοικίδιό του και μετά να το αφήσει εδώ - ενδεχομένως επειδή είναι επαρχία και θα μπορέσει να έχει μια καλύτερη ζωή στο δρόμο και να βρει φαγητό, απ' ό,τι στην πρωτεύουσα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις», δίνει μια εξήγηση η κ. Πεζώνη. 

Προσθέτει δε πως «υπάρχουν και καταγγελίες για εγκατάλειψη, αλλά τα βρίσκουμε και μπροστά μας· ο Φιλοζωικός στις περιοχές όπου γυρνά βλέπει ότι υπάρχουν καινούργια σκυλιά, που τα έχουν αφήσει».

ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Ο ιδιοκτήτης, αν δεν έχει τσιπάκι ο σκύλος του -το οποίο είναι... υποχρεωτικό κατ' άλλα-, δεν υφίσταται καμία κύρωση. Αλλά και να έχουν τσιπάκι τα σκυλιά, αν δεν είναι δηλωμένα πάλι δεν μπορεί να βρεθεί ποιος τα εγκατάλειψε.

Η πρόεδρος του ΦΟΚ μέσα από την εμπειρία της διαπιστώνει ότι «πολύ σπάνια θα βρούμε σκύλο που να έχει τσιπάκι και να είναι δηλωμένος. Εχει συμβεί με δύο-τρία σκυλιά, τα οποία είχαν χαθεί και τα αναζητούσαν. Εξάλλου δύσκολα θα εγκαταλείψει κανείς ένα ζώο με τσιπάκι, γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να το αφήσουν». 

Η κ. Πεζώνη ενημερώνει ακόμη πως ο ιδιοκτήτης ο οποίος θα χάσει το σκύλο του οφείλει να το δηλώσει μέσα σε 5 ημέρες στον Φιλοζωικό ή στην Αστυνομία, «για να μπορεί να κατοχυρώσει τη θέση ότι δεν τον έχει εγκαταλείψει. Αν δεν το δηλώσει, θεωρείται εγκατάλειψη, διώκεται ποινικά και έχει πρόστιμο». 

ΗΜΙΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Στα χωριά επίσης υπάρχει ζήτημα με τα δεσποζόμενα ζώα τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα, κάτι που «ενέχει κινδύνους και για το ίδιο το ζώο, αλλά και για τους ανθρώπους: καταρχάς το ζώο ζευγαρώνει και πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας αδέσποτα, ενώ οι ιδιοκτήτες αρνούνται ότι είναι δικά τους και συνήθως θα πουν "δεν είναι δικό μου" ή "μπαίνει στην αυλή μου, αλλά δεν είναι δικό μου"», αναφέρει η κ. Πεζώνη από την εμπειρία της. Και προσθέτει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιοι καταλήγουν σε αδιέξοδο, «γιατί πάλι δεν υπάρχει τσιπάκι για να πούμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης». 

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ

Βέβαια όπως και η ίδια ξεκαθαρίζει, το ότι τα εγκαταλειμμένα σκυλιά και πολλά δεσποζόμενα ή ημιδεσποζόμενα ζώα, ιδίως στα χωριά, δεν είναι τσιπαρισμένα, δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι τσιπάρουν τα σκυλιά τους. Αλλά «είναι αυτοί που δεν θα τα εγκαταλείψουν κιόλας»... Γι' αυτό, όπως λέει η κ. Πεζώνη, «εμείς, ο δήμος, η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να στοχεύσουμε στο να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνουν έλεγχοι: όχι τόσο στα σκυλιά που βγαίνουν βόλτα στη Ναυαρίνου ή την Αριστομένους, αλλά στα σκυλιά που δεν έχουν τσιπάκια και είναι πιθανά προς εγκατάλειψη. Είναι αυτά που είναι δεμένα, που είναι σε μπαλκόνια... και κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν πρόβλημα και μετά θα βρεθούν στο δρόμο». 

"ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας υπενθυμίζει ότι τα σκυλιά ή οι γάτες δεν έχουν τη φωνή για να μιλήσουν. Και σημειώνει: «Είναι δύσκολος πολύ ο δρόμος, για τα αδέσποτα. Κι αυτά που γεννιούνται στο δρόμο είναι ίσως και λίγο "συνηθισμένα". Γι' αυτά που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, είναι τρομερή η προσπάθεια να επιβιώσουν στο δρόμο. 

Θέλω λοιπόν να πω στους ανθρώπους ότι καταλαβαίνω τα προβλήματα που έχουν με τα αδέσποτα - ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν με αγέλες κοντά τους, είτε γιατί τα ζώα κυνηγάνε μηχανάκια, είτε γιατί κάποιοι τα διώχνουν και γίνονται επιθετικά, είτε γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και μπορεί να φοβάται για κάποια αρρώστια. Θέλω όμως να τους πω να κάνουν λίγη υπομονή, γιατί αυτά τα σκυλιά, τα αδέσποτα, είναι ένα προϊόν του ανθρώπου, δεν ήρθαν από τον ουρανό». 

Καταλήγοντας η Κατερίνα Πεζώνη τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες, ώστε «τα αδέσποτα να μειωθούν - και βέβαια οι πολίτες σε κάθε γειτονιά να παρατηρούν, κι όταν βλέπουν κάποιο αυτοκίνητο να αφήνει κάποιο σκυλάκι, να σημειώνουν την πινακίδα και να μη φοβούνται να το καταγγείλουν». 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΟΚ

Ο Φιλοζωικός Ομιλος Καλαμάτας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Εχει τη δική του σελίδα στο Facebook και μπορεί κανείς, εκτός από το να αφήσει μήνυμα στο Messenger, να επικοινωνήσει μέσω e-mail: philozoikos.omilos.kalamata@gmail.com, στο τηλέφωνο 6947-962410 ή και να βρει πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΦΟΚ: www.filozoikoskalamatas.com. 

* Στη φωτογραφία η σκυλίτσα φαίνεται από σπίτι, και είναι ένα από τα αδέσποτα που εμφανίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι να περιφέρονται στη Μεσσήνη